Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad precizeaza ca datele stiintifice existente la acest moment precum si experienta anterioara, arata ca noul coronavirus Covid-19 nu se transmite prin intermediul alimentelor.
Potrivit institutiei, acest coronavirus are nevoie de o gazda pentru a creste si nu se poate dezvolta pe alimente sau in interiorul acestora.
„In mod obisnuit virusul este transmis prin contact direct cu lichidele corporale ale unei persoane infectate (tuse, stranut) sau indirect cu suprafetele pe care o persoana infectata a tusit sau a stranutat. Informatiile actuale sugereaza ca virusul poate supravietui cateva ore pe suprafete, dezinfectantii simpli de uz casnic fiind eficienti in vederea eliminarii acestuia”, transmite institutia intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursie citate, in cazul in care personalul lucrator din sectorul alimentar respecta cu strictete bunele practici de igiena personala nu exista posibilitatea ca acesta sa contamineze produsele alimentare sau spatiile din cadrul unitatii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda mentinerea unor criterii de igiena generala standard care include:
-spalarea si igienizarea adecvata/frecventa a mainilor;
-practici de productie a alimentelor sigure;
-evitarea contactului cu orice persoana care prezinta simptome de boala respiratorie (tuse, stranut).
„In privinta proprietarilor/managerilor din unitatile alimentare, ca urmare a comunicatelor oficiale din partea Guvernului Romaniei, este obligatoriu ca angajatii acestora sa nu aiba simptome de infectie cu COVID 19. De asemenea proprietarii magazinelor din sectorul alimentar trebuie sa se asigure ca personalul este informat cu privire la situatia COVID 19. Cu toate acestea, operatorii din domeniul alimentar trebuie sa ia in considerare responsabilitatile specifice in temeiul legislatiei alimentare si sa mentina in permanenta practici de igiena adecvate.
Astfel trebuie sa aiba in vedere ca personalul raporteaza orice simptom de boala inainte sau in timpul lucrului, ca acesta nu este bolnav si este apt de munca si sa intensifice triajul epidemiologic al personalului inainte de intrarea in spatiile de munca”, mai transmite DSVSA Arad.
Etichete: modalitati de transmitere coronavirus, cum se ia covid-19 , coronavirus alimente, protectie coronavirus, manipulare alimente, covid-19