Atunci cand vine vara hainele devin o prioritate nu in materie de moda, ci pentru a ne proteja de soarele puternic si de temperaturile ridicate. Chiar daca tindem sa ne cumparam hainele in functie de culori, design, accesibilitate ca pret, specialistii ne recomanda sa punem inainte de toate calitatea materialului din care sunt facute. Pe timpul verii, cea mai buna alegere confirmata de specialisti sunt hainele de bumbac, in sau canepa. Alte materiale pe care le putem alege de-a lungul anului sunt lana, casmirul sau matasea.
Fibrele naturale ne apara sanatatea
Hainele de bumbac sunt recomandate pe timpul verii datorita puterii de absorbtie a transpiratiei. Vara, transpiram mai mult ca urmare a temperaturilor ridicate. Absorbtia apei ne ajuta sa nu simtim caldura atat de puternic, oferindu-ne o senzatie de racoare.
Fiind un produs natural, ne apara de eventualele alergii la materialele sintetice.
Mai mult, hainele de bumbac sunt confortabile si lejere, dandu-ne o stare de bine in conditiile in care disconfortul termic poate duce la alterarea starii de sanatate.
Bumbacul este considerat hipoalergic, tinand praful la distanta. Hainele de bumbac sunt recomandate persoanelor care sufera de astm, alergii sau care sunt predispusi la iritatii ale pielii.
Hainele din bumbac organic, o optiune tot mai frecventa
Bumbacul organic este produs folosind metode si materiale care nu pun in pericol mediul inconjurator. Un astfel de bumbac este considerat a fi crescut fara pesticide sau fertilizatori sintetici. Fibrele de bumbac organic ne apara de eventualele iritatii ale pielii cauzate de produsele chimice cu care au fost tratate plantele.
Imbracamintea organica este considerata o alegere foarte buna pentru copii si bebelusi, deoarece lasa pielea sa respire si ii apara de iritatii si alergii.
Hainele din fibre de in
Chiar daca hanele din in sunt mai rigide, ele sunt recomandate pentru gradul de absorbtie a apei si pentru proprietatile benefice ale unei fibre naturale.
Specialistii ne sfatuiesc sa alegem vara pe langa hainele de bumbac pe cele de in pentru a ne proteja de temperaturile ridicate.
Hainele de canepa ne apara de ultraviolete
Hainele de canepa sunt recomandate pe timpul verii deoarece pot opri patrunderea ultravioletelor. De asemenea, specialistii considera ca fibrele de canepa au proprietati antibacteriene.
Cum recunoastem hainele din fibre naturale de cele sintetice
Hainele de bumbac pot fi confundate cu cele de vascoza, datorita texturii moi a acestora, asa cum hainele de lana pot fi usor confundate cu cele facute din fibre de acril. Cele din urma pot fi usor recunoscute deoarece nu lasa pielea sa respire, ne incalzim usor in ele si se electrizeaza.
Hainele din fibre sintetice sunt un adevarat pericol pentru sanatate, avand in vedere ca sunt tratate cu substante chimice pentru a fi moi, usor de spalat si mai ales colorate.
Intre fibrele sintetice pe care trebuie sa le evitam atunci cand ne achizitionam haine se afla acrilul, poliesterul, vascoza, acetatul de celuloza.
Orice material care ne este recomandat in magazine ca fiind antistatic, ca produs care nu necesita calcare sau care nu are eticheta pentru a preciza tipul de fibre din care este facut nu ar trebui sa faca parte din garderoba noastra.