Difteria

Despre difterie

Difteria era, in trecut, o cauza majora de boala si deces la copii. Au existat epidemii devastatoare, descrise in istorie,  care au afectat un numar foarte mare de copii,  cu mortalitate de peste 10%.

Inainte sa se descopere  tratamentul , jumatate din oamenii care se imbolnaveau de difterie mureau.

Se poate spune, fara teama de a gresi, ca, in trecut, aproape fiecare familie, la un moment dat a trait durerea pierderii unui copil datorita difteriei!

Ulterior, dupa anul 1921, descoperirea si introducerea vaccinarii pe scara larga, a dus la scaderea spectaculoasa a numarului de imbolnaviri.

Totusi, in 2014 la OMS au fost raportate 7321 de cazuri, la copiii nevaccinati sau vaccinati incomplet.

 

Difteria

Difteria este o boala grava, produsa de o bacterie – Corynebaterium diphteriae, care produce secretii tipice in gat, febra inalta, adenopatii. Toxina produsa de microb poate sa afecteze inima, rinichii si sistemul nervos, provocand complicatii serioase.

 

Cum se transmite difteria

Copiii (si adultii) se pot infecta de la o persoana bolnava, pe calea aerului, prin picaturile de saliva raspandite in timpul tusei si al stranutului, mai ales in spatiile aglomerate. Uneori imbolnavirea se poate produce prin contactul cu secretiile din leziunile de pe pielea omului bolnav;  alteori prin contactul cu un obiect (cum sunt jucariile) care au pe suprafata lor bacteria. Cea mai buna metoda de preventie si de lupta impotriva bolii ramane vaccinarea.

 

 

 

 

Exista bolnavi asimptomatici care pot raspandi difteria!

 

 

Difteria – boala

Semnul caracteristic al difteriei este o secretie abundenta, gri, ca o membrana, care se intinde pe faringe si laringe si poate bloca respiratia, ducand la insuficienta respiratorie si deces prin sufocare. Boala nu se opreste la aparatul respirator, ci produce efecte devastatoare si pentru inima, rinichi si sistemul nervos. Vezi care este evolutia bolii si formele sale aici.

 

doctorSfaturi pentru bolnavii de difterie

Difteria este o boala serioasa si contagioasa asupra careia doar medicul se poate pronunta si poate decide tratamentul sau masurile de preventie!

In general, tratamentul include:

  • Antitoxine care opresc otrava (toxina) produsa de bacterie si efectele sale negative asupra organismului
  • Antibiotice care distrug si indeparteaza bacteria

Pacientii sunt de obicei tinuti in carantina pana cand nu mai sunt contagiosi – in genral aproximativ 48 de ore dupa inceperea tratamentului cu antibiotice. La finalul tratamentului, medicul va efectua analize pentru a se asigura ca bacteria a fost eliminata.

 

atentie

Adresati-va neaparat medicului daca:

Aveti simpotome de boala care include gat inflamat, dificultati la inghitire, stare generala de rau si febra.

Aveti semnul caracteristic al difteriei – prezenta secretiei sau a pseudomembranei gri,  care se intinde pe amigadale, faringe si laringe si ingreuneaza respiratia. Aceasta secretie adera puternic pe tesuturi si are ca rezultat sangerarea. Este insotita de inflamarea puternica a gatului, vizibila la exterior.

 

Autor: Dr. DORICA SANDUTU, medic de familie Arad

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.