O dieta sanatoasa, cu un nivel echilibrat de nutrienti si vitamine, are un rol esential pentru un stil de viata sanatos. Specialistii recomanda sa alegem sursele bune de carbohidrati si sa evitam sau sa reducem din alimentatie produsele cu un adaos de zahar.
Alimente bogate in carbohidrati
- Cereale integrale
- Orez brun
- Paine integrala
- Fructe
- Legume
- Dieta scazuta in grasimi
Este ideal sa elimini din dieta ta carbohidratii simpli. Alege coarbohidrati buni. Principalii carbohidrati buni sunt: painea, produsele din cereale integrale, leguminoasele, legumele, orezul brun, fructele proaspete.
Specialistii considera ca, pentru un copil de peste doi ani, intr-o dieta echilibrata sanatoasa, 50% dintre calorii trebuie sa provina din carbohidrati.
Fructele sunt recomandate in dieta, pentru ca nu sunt doar o sursa de carbohidrati buni, ci si de fibre si vitamine.
Foarte important este ca parintii sa se asigure ca, in toate cazurile, carbohidratii provin din surse sanatoase si ca adaosul de zahar din alimente este limitat.
Ce beneficii au cerealele integrale in dieta
Cerealele integrale sunt o sursa bogata de fibre. Un plus al alimentelor bogate in fibre este faptul ca descurajeaza mancatul in exces, prin urmare obezitatea, factor in numeroase boli, precum cele cardiovasculare sau diabetul.
In combinatie cu lichidele potrivite, cerealele integrale au un rol foarte important in digestie, prevenind constipatia. O dieta care contine cereale integrale pot contribui la preventia cancerului intestinal.
Cerealele integrale sunt contin, pe langa fibre, vitamine si minerale, incluzand vitamina B, magneziu si fier.
De ce trebuie reduse dulciurile din dieta
Dulciurile si produsele de patiserie sunt bogate in calorii, insa sarace in nutrienti si vitamine.
Astfel, prajiturile, biscuitii, deserturile congelate si anumite sucuri din fructe au un nivel ridicat in calorii si zahar.
O dieta bogata in zahar creste riscul obezitatii, al cariilor dentare, dar si al diabetului de tip 2.
Astfel, in loc sa consumam alimente bogate in calorii, dar care nu ne asigura nivelul necesar de vitamine si nutrienti, este important sa alegem in dieta sursele de carbohidrati buni, precum cereale, fructe si legume.
In acest fel, evitam obezitatea, dar si bolile cu risc crescut, diabet, boli cardiovasculare.
De asemenea, daca vrei sa slabesti poti alege o dieta fara carbohidrati. Mai mult, eliminarea carbohidratilor din dieta zilnica are o multime de beneficii pentru sanatate, mai exact ajuta la obtinerea unui bun control al glicemiilor in cazul celor cu diabet zaharat dar poate sa imbuntateasca si sanatatea inimii.
Etichete: carbohidrati buni, alimente bogate in carbohidrati, dieta fara carbohidrati ,