O alimentatie bogata in ovaz are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra, fiind o sursa importanta de fibre, magneziu. O dieta din care nu lipseste ovazul sprijina buna functionare a organismului si previne afectiuni precum bolile cardiovasculare sau diabetul.
Beneficiile unei alimentatii cu ovaz
Specialistii sustin consumul de ovaz datorita fibrelor pe care le contine. Aceste fibre incetinesc ritmul de absorbtie a carbohidratilor, prevenind astfel modificarile dramatice in nivelul de zahar din sange si pe cel al insulinei. In lipsa acestui control, ar fi incurajata depunerea grasimilor cu risc direct pentru sanatatea noastra.
In acelasi timp, ovazul este o sursa importanta de magneziu esentiala pentru functia enzimelor, pentru producerea de energie in organism dar si pentru reglarea presiunii arteriale.
O dieta bogata in magneziu, prin urmare si in ovaz, reduce riscul diabetului de tip 2.
Unele cercetari arata ca o deficienta de magneziu in organism poate sa contribuie la declansarea depresiei.
Specialistii considera ca ovazul este un bun antioxidant ceea ce ajuta la reducerea bolilor cardiovasculare.
Pentru femeile aflate in perioada postmenopauza, si care au un risc crescut de boli cardiovasculare, se considera ca o dieta cu cereale integrale, intre care si ovaz, poate reduce semnificativ riscul, prin controlul presiunii arteriale si al colesterolului.
Ce afectiuni previne un mic-dejun cu ovaz
Un mic dejun bogat in ovaz urmat de alte mese in care puteti include ovazul ca aliment este considerat de specialisti foarte important chiar si in prevenirea stopului cardiac.
Studiile au aratat ca barbatii care consumau la micul dejun un bol de ovaz aveau un risc cu 29% mai mic de a suferi un stop cardiac.