Dieta mediteraneana este considerata de specialisti o dieta sanatoasa care poate reduce cu 30% riscul de cancer la san. Bogata in legume, fructe si ulei de masline, cu putine calorii si grasimi, dieta mediteraneana este considerata extrem de sanatoasa si chiar o forma de a preveni cancerul la san, conform studiului “EpiGEICAM”, realizat in 23 de spitale de oncologie din Spania, citat de elmundo.es. In Spania, aproximativ 26.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer la san.
Dieta mediteraneana poate lupta impotriva cancerului la san
In cadrul studiului, au fost luate in considerare trei tipuri de diete pe care le urmau atat femeile diagnosticate cu cancer la san, cat si femeile sanatoase.
Dieta occidentala era caracterizata printr-un consum de produse cu grasimi, carne procesata, dulciuri, bauturi indulcite si un consum redus de cereale.
Dieta prudenta este formata din alimente cu putine grasimi, fructe, legume si sucuri.
Dieta mediteraneana este bazata pe consumul de fructe, legume, peste, verdeturi, ulei de masline si un consum scazut de sucuri si bauturi calorice.
Dintre aceste trei diete, specialistii au observat ca dieta mediteraneana avea un rol protector impotriva celulelor canceroase. Dieta prudenta nu contribuia la reducerea riscului de cancer la san.
Dieta mediteraneana previne si bolile cardiovasculare
Datorita consumului de ulei de masline si a unei alimentatii sarace in grasimi, o astfel de dieta este recomandata si pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Dieta cu ulei de masline poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 30%, dar si riscul fibrilatiei atriale.