Accident vascular cerebral: boala prin care creierul nu primeste suficient sange, fara de care celulele creierului mor. In cazul fibrilatiei atriale, cel mai frecvent mecanism este blocarea unei artere de la nivel cerebral printr-un cheag de sange format in inima si dus prin circulatie pana la creier.
Anticoagulant: medicament care subtiaza sangele, prevenind astfel formarea de cheaguri care pot determina accidentul vascular cerebral.
Aritmie: orice alt ritm, regulat sau neregulat, care nu este ritmul normal al inimii.
Conversie: modalitate de restabilire a ritmului normal, sinusal al inimii, prin administrarea fie a unor medicamente specifice, fie a unui soc electric pe torace, sub anestezie de scurta durata.
Controlul frecventei cardiace: aducerea ritmului inimii la o frecventa apropiata de cea normala prin administrarea unor medicamente care sa scada frecventa rapida a fibrilatiei atriale, cu disparitia simptomelor pacientului (ameteli, respiratie grea, oboseala etc.).
Electrocardiograma: reprezentarea activitatii electrice a inimii, a ritmului inimii, pe o bucata de hartie, sub forma unor linii curbe. Aceasta analiza este nedureroasa si se obtine prin plasarea unor electrozi pe suprafata toracelui, care detecteaza bataile inimii si le transforma in unde desenate pe hartie.
Fibrilatia atriala: ritm neregulat si de cele mai multe ori rapid al inimii.
INR: analiza specifica pentru coagularea sangelui, valabila in cazul pacientilor care iau medicamentele anticoagu- lante obisnuite.
Insuficienta cardiaca: incapacitatea inimii de a pompa san- ge cu o forta normala pentru a hrani intreg organismul.
Ritm sinusal: ritmul normal al inimii.