Cum ne putem feri de boala diareica cu rotavirus
Cum putem limita raspandirea virusului?
Ca orice boala infecto-contagioasa igiena personala este foarte importanta. Spalatul pe maini dupa fiecare scaun al copilului , dupa fiecare schimbat de scutec este extrem de important si obligatoriu. Jucariile se spala cu solutii dezinfectante, avem grija sa dezinfectam inclusiv masa, tocurile de la usi. Daca un membru al familiei este bolnav , acesta este izolat la domiciliu si se limiteaza vizitele.
Din pacate, nu intotdeauna se poate asigura o dezinfectie adecvata, incat sa fie omorat rotavirusul. In consecinta, singura modalitate eficienta de a preveni aceasta boala la copii este vaccinarea antirotavirala.
Frecventa imbolanvirilor cu rotavirus
In tara noastra nu avem o statistica la nivel national in ceea ce priveste rata imbolnavirilor cauzate de rotavirus din cauza faptului ca nu existau posibilitati financiare ca toate spitalele din tara sa poata face analiza necesara pentru decelarea virusului in materiile fecale. De aceea, aceasta boala este subdiagnosticata.
In consecinta va dau cateva date din publicatiile medicale internationale .
La nivel mondial sunt 125 milioane de imbolnaviri/an la copii, cauzate de rotavirus. Dintre acestia, peste 2 milioane de copii sub 5 ani au nevoie de internare ( din cauza deshidratarii). Din pacate, peste 250 de mii mor din aceasta cauza. Cazurile de deces sunt din tarile subdezvoltate si in curs de dezvoltare. Varsta critica unde mortalitatea este cea mai ridicata este de 6 – 9 luni. Dar nu s-a observat o diferenta intre numarul de imbolnaviri la copiii dintre tarile dezvoltate si cele subdezvoltate, tragandu-se o concluzie ca nu doar lipsa igienei contribuie la raspndirea virusului.
Greutatea mica la nastere, prematuritatea sau alimentatia artificiala cresc riscul de spitalizare a copiilor infectati cu rotavirus.
De asemenea s-a observat ca sugarii alimentati la san pana in 3 luni nu fac gastroenterocolita rotavirala ( sunt protejati de anticorpii mamei existenti in laptele matern).
Sfaturi utile!
Este foarte important de stiut ca sugarii si copiii mici (pana in 4 ani) care au manifestari gastrice (varsaturi sau diaree) sa fie dusi imediat la medicul de familie sau la un pediatru pentru consult. Deshidratarea la cei mici poate aparea foarte timpuriu , de aceea este necesar sa se instituie cat mai rapid un tratament corespunzator fiecarui caz in parte. Tot medicul hotaraste cand este momentul pentru intenare. Daca copilul refuza complet alimentatia sau are perioade lungi de somnolenta trebuie mers cat mai repede la un spital (pentru initierea tratamentului intravenos ). Nu stati acasa cu sugarii daca acestia au varsaturi sau diaree fara sa fie consultati de medic!
Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS
Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.
Sunt in spital și am contactat pt a2oara rotavirusl ,e o fetiță cu down cu corecție cardiaca chirurgical vreau sa. Stiu daca e mai grav acum fiindcă acum facem doar febra cu scaune semilegste doar2 pe zi și-o singură vărsătură
Buna seara.
Va marturisesc ca nu inteleg intrebarea. Daca va referiti la severitatea cazului, asa cum povestiti dv pare sa nu fie grav. Gravitatea in infectia curotavirus este data in primul rand de magnitudinea fenomenelor care duc la deshidratare. ASdica varsatura si diareea!