Diabetul zaharat atinge toate organele şi până la urmă diabeticul se transformă într-un pacient cardiologic, neurologic, nefrologic şi chirurgical pe parcurusl evoluţiei lui. În ceea ce priveşte cardio-diabetologia, la ora actuală se discută din ce în ce mai mult între cele două specializări. Diabetul este la fel de grav cum este şi infarctul, iar peste 25 la sută dintre pacienţii cardio-vasculari prezintă şi diabet zaharat, aşa că este extrem de importantă colaborarea dintre specialiştii care se ocupă de tratarea celor două boli.

Prof. Dr. Dragos Vinereanu

Diabetul zaharat este o afectiune cronica care in prezent nu poate fi vindecata. Mai exact, diabetul zaharat este o boala cronica, netransmisibila care apare in clipa in care organismul nu mai poate produce insulina sau atunci cand corpul nu poate utiliza corect insulina.

In literatura de specialitate, diabetul zaharat este definit ca o tulburare metabolica. Odata aparut acesta va dura toata viata.

Boala se caracterizeaza prin modificari ale metabolismului glucidic, lipidic si proteic, rezultat fie din deficienta de insulinosecretie, insulinorezistenta sau ambele.

Sunt trei tipuri principale de diabet zaharat: diabet zaharat tip 1, diabet zaharat tip 2 si diabetul gestational.

Care sunt principalele simptome ale diabetului

Principalele semne si simptome ale diabetului sunt:

  • senzatia de sete in exces,

  • senzatia de foame in exces,

  • urinare frecventa,

  • starea de somnolenta,

  • oboseala persistenta,

  • vederea neclara,

  • rani care se vindeca destul de greu,

In cazul unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 este posibil sa apara si durere sau amorteala resimtita la nivelul picioarelor.

De asemenea, in cazul diabetului zaharat de tip 1, un alt simptom poate sa fie pierderea in greutate brusca.

Atentie! Desi, diabetul zaharat de tip 1 apare de regula la copii si la adolescenti, iar tipul 2 la adultii cu varsta de peste 45 de ani, in ultimii ani din ce in ce mai multi tineri si copii sunt diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2. Principalii vinovati sunt stilul de viata sedentar si obezitatea.

Cauzele diabetului zaharat de tip 1

  • Diabetul zaharat de tip 1 este numit si diabet insulinorezistent. Cu alte cuvinte, in lipsa tratamentului cu insulina, viata nu este compatibila. Sistemul imunitar al pacientului ataca in mod eronat si distruge celulele beta din pancreas care produc insulina. Cuprinde aproximativ 10% din totalul cazurilor de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit!

  • Diabetul zaharat de tip 2 cuprinde 90% din totalul cazurilor. De cele mai multe ori, boala este asociata cu obezitatea. Acest tip de diabet se caracterizeaza prin rezistenta la insulina, cu alte cuvinte organismul nu poate utiliza insulina eficient. Cauza exacta a diabetului de tip 2 nu este cunoscuta inca, dar se considera ca anumiti factori pot creste riscul de dezvoltare a bolii: mostenirea genetica, sedentarsimul, obezitatea. La debut, boala poate fi gestionata cu ajutorul pastilelor – antidiabetice orale – dar ulterior, pacientii, mare parte a lor, ajung la tratamentul cu insulina pentru controlul glicemiilor.

  • Diabetul gestational. Este afectiunea diagnosticata in timpul sarcinii, cu precadere in semestrul 2 sau 3. De cele mai multe ori, boala se remite dupa ce femeie a nascut. Dar, peste 50% dintre aceste femei este posibil sa faca diabet zaharat de tip 2 peste cativa ani. [the_ad id=”14076″]

Factorii favorizanti ai diabetului zaharat de tip 1

  • Factorii genetici. Are loc o crestere a riscului de diabet zaharat de tip 2 daca in familie exista rude care au afectiunea.

  • Infectii ale mamei in perioada celor 9 luni de sarcina sau varsta inainta a mamei la momentul nasterii.

  • Factori virali precum sunt: enterovirusuri, rotavirusuri etc.

  • Anumite deficiente ale vitaminei D,

  • Nivelul ridicat de stres.

Totodata, alti factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 1 sunt anumite boli autoimune precum: boala Graves, tiroida Hashimoto, boala Addison, vitiligo, boala celiaca, anemia pernicioasa.

Factorii favorizanti ai diabetului zaharat de tip 2

  • Excesul de greutate. Kilogramele in plus constituie un factor care favorizeaza boala.

  • Sunt studii care sustin ca exista o asociere clara intre grasimea corporala si rezistenta la insulina. Dar acesta lucru nu inseamna in mod obligatoriu ca o persoana cu obezitate va face peste ani diabet zaharat. Specialistii sustin ca o scadere in greutate cu numai 10% contribuie la eliminarea insulinorezistentei.

  • Mostenirea genetica. Este clara o legatura intre cele doua, cu alte cuvinte marea majoritate a pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 au in familie rude cu aceasta boala.

  • Prediabetul. Prediabetul este afectiunea in care nivelul glicemiei din sange este mai mare decat valorile normale, dar nu atat de mare incat sa fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Daca nu este corect tratat si gestionat adesea prediabetul se transforma in diabet zaharat de tip 2.

  • Lipsa miscarii este un alt factor de risc controlabil al bolii. Practic, cu cat un individ este mai sedentar cu atat mai mult creste riscul sau de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

  • Varsta. Datele statistice arata ca riscul pentru diabet zaharat de tip 2 creste odata cu inaintarea in varsta.

Cum se diagnosticheaza diabetul zaharat

Sunt trei momente cheie pentru diagnosticarea diabetului zaharat. Concret, diagnosticul se realizeaza prin analize la sange, dozarea concentratiei de glucoza sau a glicemiei din sangele venos.

Iata ce analize se fac:

  • Glicemia –a jeun – pe nemancate, dimineata >126 mg/dl. Analiza se face cand persoana este nemancata, dimineata, la primele ore.

  • Glicemia in orice moment al zilei >200 mg/dl.

  • TTGO (testul de toleranta la glucoza pe cale orala). Testul de toleranta la glucoza se realizeaza astfel: se masoara la inceput glicemia a jeun dupa o perioada de repaus alimentar de minimum 8 ore, apoi pacientul bea o solutie ce contine 75 grame de glucoza dizolvata in apa, iar dupa o ora, respectiv la doua ore de la momentul inghitirii glucozei se masoara din nou glicemia. Diagnosticul de diabet este pus la un nivel al glicemiei la 2 ore ≥ 200 mg/dl.

  • Hemoglobina A1C numita hemoglobina glicolizate (sau hemoglobina glicata) este o analiza medicala care reflecta media glicemiei in ultimele 3 luni. Este o analiza cu o puternica valoare predictiva in ceea ce priveste complicatiile diabetului zaharat. Glicemiile din luna premergatoare masurarii hemoglobinei glicolizate contribuie cu 50% la valoarea acesteia, in timp ce controlul din urma cu 3 luni contribuie doar cu 10% din acea valoare. De asemenea, are un rol foarte important in ceea ce priveste riscul complicatiilor diabetului: cetoacidoza, nefropatia, retinopatia.

In ce consta tratamentul diabetului

Tratament diabet zaharat tip 1.

Absolut toti pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa ia insulina pentru a trai. Explicatia este aceea ca in cazul lor leziunile pancreasului sunt permanente. Exista diferite tipuri de insulina disponibile pentru diferite momente ale bolii. Tratamentul este prescris numai de medicul diabetolog.

Insulina este injectata sub piele. Medicul iti va arata cum sa injectezi insulina. De asemenea, poti utiliza o pompa de insulina, un dispozitiv purtat in afara corpului, care poate fi programat pentru a elibera o anumita doza de insulina. Astazi exista si posibilitatea de a monitoriza continuu glucoza din sange, dar despre aceste lucruri iti poate oferi informatii precise medicul tau diabetolog.

Tratament diabet zaharat tip 2:

Tratamentul este alcatuit din 3 parti principale: dieta, exercitii fizice si tratament medicamentos. Dieta va fi stabilita de medicul nutritionist sau de diabetolog si va fi individualizata pe pacient. Sportul nu trebuie sa lipseasca, indiferent daca pacientul merge la sala sau doar se plimba, sau merge pe jos macar 30-60 de minute pe zi. Evident, medicul va prescrie si antidiabetice orale cu rolul de a ajuta organismul sa utilizeze mai eficient insulina. De asemenea, este posibil ca pacientul sa primeasca si tratament pentru scaderea nivelului de colesterol din sange, dar si pentru tensiunea arteriala. Esential este controlul zaharul din sange.

Care sunt complicatiile posibile ale diabetului zaharat

Complicatiile diabetului zaharat se dezvolta in timp, in ani. Acestea nu pot fi prevenite, cel mult pot sa fie amanate, daca pacientul are grija sa repecte ceea ce ii spune medicul specialist diabetolog si reuseste sa aiba un bun control glicemic.

Principalele complicatii cronice sunt:

  • Boala vasculara – care duce la atacul de cord, la accident vascular cerebral. Medicii spun ca peste 50% dintre pacientii cu diabet zaharat tip 2 au deja complicatii vasculare la momentul diagnosticarii diabetului.

  • Probleme oculare – numita retinopatie diabetica. Prin afectarea retinei, diabetul zaharat inseamna cea mai frecventa cauza a orbirii.

  • Afectarea nervilor – neuropatia diabetica. Nervii pot fi afectati pe diverse portiuni, ducand la amorteli sau parastezii. O parestezie se manifesta prin semne spontane ca furnicaturi, redoare a pielii – piele cartonata, amortire.

  • Afectarea rinichilor – nefropatia diabetica. In aceasta complicatie rinichii nu mai functioneaza partial sau total.

  • Infectii sau afectiuni cutanate.

  • Piciorul diabetic. Dureri, ulceratii, modificari biomecanice sau chiar amputatii din princina neropatiei diabetice.

Diabetul de tip 2 poate creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer, mai ales daca zaharul din sange nu este bine controlat.

Complicatii in sarcina:

Un nivel ridicat al zaharului in sange in timpul sarcinii poate afecta atat mama cat si copilul. Astfel, exista riscul de tensiunea arteriala crescuta, preeclampsie, avort spontan sau nastere prematura, dar si de malformatii congenitale la fat.

Complicatiile diabetului zaharat

Din pacate medicii spun ca inevitabil diabetul zaharat duce in ani la aparitia complicatiilor. Tot ce poate sa faca persoana diagnosticata cu diabet zaharat este sa aiba grija de tot ceea ce i-a spus medicul diabetolog, sa urmeze tratamentul cu strictete si sa mentina un bun control al glicemiilor in sange. In felul acesta se pot amana complicatiile diabetului zaharat.

Conform specialistilor de la OMS, complicatiile diabetului sunt microvasculare – din pricina deteriorarii vaselor de sange mici – si macrovasculare – din pricina pricina deteriorarii vaselor de sange mai mari.

Hipoglicemia

Hipoglicemia apare atunci cand pacientul nu respecta tratamentul prescris de medicul sau. Hipoglicemia se defineste ca o scadere a concentratiei de glucoza din sange sub 70 mg/dl. De regula si firesc este ca glucoza normala in sange, pe nemancate, sa aiba valori intre 80-120 mg/dl.

Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina si glucagonul. Cand mancam, zaharul din alimente ajunge in sange si glicemia creste. Atunci pancreasul secreta insulina, hormonul care preia excesul de zahar din sange si il transporta in celule, in special cele hepatice, unde este stocat sub forma de glicogen. Daca nu mancam, nivelul zaharului din sange scade.

Principalele simptome ale hipoglicemiei sunt: dureri de cap, senzatia de greata, de varsaturi, aparitia starilor de somnolenta, oboseala nejustificata, confuzie, delir, paloarea fetei, tulburari de vedere si de vorbire.

Care sunt cauzele hipoglicemiei:

  • Omiterea sau intarziere unei mese,

  • Modificarea alimentatiei fara acordul diabetologului,

  • Modificarea dozei de insulina,

  • Administrarea unor tratamente pentru diferite afectiuni,

  • Prezenta unei afectiuni, infectii, boli,

  • Consumul exagerat de alcool,

  • Practicarea unei activitati fizice intense

In literatura de specialitate exista 3 tipuri de hipoglicemie: usoara, severa, coma. In hipoglicemia usoara sau moderata pacientul are nevoie de alimente care contin carbohidrati simpli. Vestea buna este ca singur reuseste sa-si revina. In hipoglicemia severa, insa pacientul are nevoie de ajutorul altei persoane pentru a-si reveni. Cea mai grava este insa coma hipoglicemica unde pacientul este inconstient, episod care de multe ori nu este compatibil cu viata.

Atentie! Semne de hipoglicemie pot fi adesea confundate cu cele ale accidentului cerebral vascular. De aceea, este esential ca pacientul sa isi ia glicemia exact cum a fost invatat de medicul sau.

Hiperglicemia

Hiperglicemia este nivelul crescut al zaharul in sange si de cele mai multe ori afecteaza pacientii cu diabet zaharat. In cazul in care dureaza prea mult timp, hiperglicemia duce la aparitia unor leziuni ale nervilor, vaselor de sange si ale organelor.

De regula, hiperglicemia apare atunci cand organismul are un aport insuficient de insulina, atunci cand se fac excese alimentare, cand exista o boala suprapusa diabetului sau cand se neglijeaza activitatea fizica.

De cele mai multe ori, hiperglicemia apare dupa mese, mai ales daca acestea au continut foarte multe glucide, iar pancreasul nu mai poate produce insulina suficienta.

Principalele simptome ale hiperglicemiei:

  • urinari dese,

  • senzatia de sete permanenta,

  • vedere neclara,

  • oboseala permanenta,

  • dureri de cap

In cazul in care hiperglicemia este netratata se va ajunge la acumularea unor acizi toxici (cetone) in sange si in urina cetoacidoza – adica o stare patologica periculoasa pentru organismul uman. Din pricina acumularii de cetone in organism, scade rezerva alcalina din sange. Semnele in acest caz sunt: respiratie mirositoare, greata si varsaturi, dificultati de respiratie, gura uscata, slabiciune, confuzie, coma, dureri abdominale.

Factorii de risc ai hiperglicemiei:

  • Nu este respectat tratamentul,

  • Insulina este expirata,

  • Nu este respectat regimul alimentar,

  • Sedentarismul,

  • Boala sau existenta unei infectii,

  • Pacientul este foarte stresat sau obosit

Pe termen lung hiperglicemia poate sa dea complicatii grave precum sunt: neuropatia diabetica, retinopatia, cresterea tensiunii arteriale, cangrena, probleme la nivelul pielii, depresie, leziuni la nivelul creierului.

Pacientul trebuie sa-si contacteze imediat medicul in cazul hiperglicemiei. De asemenea, daca are diabet zaharat de tip 1 si nivelul de zahar din sange e ridicat trebuie sa verifice si urina pentru cetone.[the_ad id=”14076″]

Complicatii cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezinta cea mai grava complicatie a diabetului si principala cauza de deces a diabeticilor. Datele statistice arata ca peste 70% dintre diabetici fac un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral – AVC.

Cea mai frecventa cauza a bolilor cardiovasculare la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat este data de ateroscleroza, care este o acumulare de colesterol in vasele de sange care furnizeaza oxigen inimii. Aceasta acumulare de colesterol incepe, de obicei, inainte de cresterea zaharului din sange intalnita in diabetul de tip 2. Mai exact, de cele mai multe ori, bolile cardiace s-au stabilit inainte de diagnosticul diabetului de tip 2.

Persoanele cu diabet zaharat au risc mai mare pentru insuficienta cardiaca, o afectiune grava in care inima, datorita nefropatiei la nivelul sau, nu este capabila sa pompeze suficient sange. Colesterol marit si trigliceride inalte sunt tot factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Obezitatea este si ea un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare si de multe ori a fost asociata de specialisti cu rezistenta la insulina. De aceea, medicii spun ca o scadere in greutate diminueaza acest risc.

Lipsa activitatii fizice este un alt factor de risc major pentru modificarea rezistentei la insulina dar si care favorizeaza instalarea bolilor cardiovasculare.

Complicatii oculare – ochiul diabetic

Dupa 15 sau 20 de ani de evolutie a diabetului, peste 90% dintre pacientii cu diabet zaharat de tip 1 si 60 dintre cei care sunt noninsulinodependenti au un grad de retinopatie.

Retinopatia diabetica este o complicatie a diabetului zaharat care are o prevalenta de peste 33% printre pacientii diabetici. Aceasta este cea mai des intalnita boala oculara diagnosticata la bolnavii de diabet, alte afectiuni posibile sunt cataracta si glaucomul, ultima boala oftalmologica afectand nervul ocular. Retinopatia diabetica poate afecta femeile insarcinate care au diabet. In cazul acesta, este foarte important controlul oftalmologic inainte de sarcina, dar si teste in timpul sarcinii pentru a verifica acuitatea vizuala.

Principala recomandare pentru bolnavii de diabet in preventia bolilor oculare este controlul nivelului de zahar din sange. Acestia trebuie sa mearga anual la control la medicul oftalmolog.

Cataracta este opacifierea lentilei ochiului care poate duce la vedere tulbure sau incetosata. Studiile epidemiologice au demonstrat ca aceasta este cea mai frecventa cauza a insuficientei vizuale la pacientii cu diabet zaharat. Altfel spus, aparitia bolii este in stransa legatura cu variatiile glicemiei.

Glaucom, alta complicatie a diabetului zaharat. Acesta este o afectiune a ochiului care poate conduce la pierderea vederii din princina deteriorarii retinei si a nervului optic. Persoanele cu diabet zaharat au de doua ori mai multe sanse de a dezvolta glaucom precum si alte probleme oculare.

Piciorul diabetic

Pacientul cu diabet zaharat poate dezvolta in timp anumite complicatii, afectiuni localizate la nivelul piciorului. Practic, medicii spun ca sintagma piciorul diabetic inseamna de fapt mai multe afectiuni ale picioarelor la pacientii cu diabet si care pot conduce la disfunctii tisulare, in cele din urma, in lipsa ingrijirii adecvate si timpurii se ajunge la amputatia membrului inferior.

Ulceratiile sunt o alta manifestare a piciorului diabetic. Mai mult, ulcerul piciorului diabetic este poate cea mai importanta complicatie a diabetului, datele statistice arata ca precede amputatia in proportie de 80%. Ulcerele apar de regula in talpa, in zona imediata de sub degete sau chiar sub degetul mare de la picior. Desi ele nu dor, pacientul trebuie sa mearga obligatoriu la medic. Medicii spun ca doua cauze stau la baza dezvoltarii ulcerului diabetic: neuropatia diabetica periferica si boala vasculara diabetica. Mai mult, sunt studii care sustin ca neuropatia periferica este cel mai puternic factor care initiaza ulceratiile la piciorul diabetic.

Medicii sustin ca orice rana sau ulceratie care nu este tratata din timp va duce in cele din urma la amputatie. Grav este ca la un moment dat pacientul cu diabet zaharat nu mai simte durerea. Astfel, neavand dureri ei ignora ulceratiile sau ranile care apar la nivelul membrelor inferioare.

Primele simptome ale piciorului diabetic sunt:

  • amorteli sau furnicaturi resimtite in picior,

  • uscarea pielii,

  • pierderea reflexelor, in special in glezna,

  • pierderea echilibrului si a coordonarii,

  • bataturi care apar sub picior, pe talpa, ulceratii, infectii, deformari si dureri osoase si dureri articulare

Mergi la medic daca ai urmatoarele simptome:

  • unghii incarnate,

  • negi plantari pe talpa,

  • rana deschisa,

  • simti o zona in picior care emana caldura,

  • pielea este decolarata,

  • exista un miros neplacut,

  • ulceratie care dureaza mai mult de 2 saptamani,

Iata cum se poate fi prevenit piciorul diabetic:

  • Nu uita sa inspectezi zilnic felul in care sunt picioarele tale. De exemplu, daca nu are cine sa te ajute, poti utiliza o oglinda. Inspecteaza-ti zilnic picioarele, foloseste o oglinda sau roaga pe cineva sa te ajute.

  • Nu omite sa te speli zilnic pe picioare dar nu cu apa fierbinte. Nu sta in frig si nici in umezeala.

  • Sterge picioarele si mai ales nu lasa umed spatiul dintre degete. Umezeala duce la formarea micozelor.

  • Aplica pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii. De multe ori, pe pielea uscata apar fisuri si ulterior, se dezvolta infectii.

  • Taie unghiile drept si nu foarte scurt.

  • Cumpara numai incaltaminte adecvata, care sa tina picioarele uscate.

  • Nu umbla descult in casa sau afara.

  • Cumpara ciorapi care absorb transpiratia si care permit aerisirea picioarelor, mentinandu-le uscate.

  • Nu ignora senzatia de picioare reci. Obligatoriu trebuie sa mergi la medic daca ai aceasta senzatie.

  • Prezenta la medic este, de asemenea, obligatorie daca ai dureri in picioare sau observi ca ti-ai pierdut sensibilitatea sau observi aparitia unor ulceratii.

Neuropatia diabetica, afectarea nervilor

Neuropatia diabetica este o complicatie grava a diabetului zaharat ce afecteaza sistemul nervos periferic. In lipsa tratamentului evolutia este ireversibila si poate duce la amputatie

Medicii spun ca daca pacientul are un bun control al glicemiilor se poate reduce riscul de neuropatie cu 60% cel putin in cazul celor cu diabet zaharat de tip 1. Mentinerea glicemiei in parametrii normali este esentiala pentru prevenirea neuropatiei diabetice.

Datele statistice arata ca peste jumatatea dintre pacientii cu diabet zaharat fac in timp neuropatie diabetica. Neuropatia diabetica inseamna, de fapt, orice tulburare neurologica cauzata de diabet. Sunt doua tipuri de neuropatie diabetica: reversibila si ireversibila. Putem afirma ca este resersibila atunci cand are loc corectarea hiperglicemiei si implicit la disparitia simptomelor.

Principalele simptome sunt:

  • aparitia furnicaturilor,

  • aparitia durerii care seamana cu arsura la nivelul picioarelor,

Diagnosticatea timpurie are ca efect rezolvarea problemei inainte de a cauza daune iremediabile precum este amputatia.

Infectia fungica a unghiei (numita si onicomicoza) este o alta complicatie cu care te poti confrunta daca ai sindromul piciorului diabetic.

Diformitati la nivelul picioarelor:

Piciorul Charcot (sau artropatia Charcot) este o boala care se caracterizeaza prin degenerare osoasa si articulara, care pot duce la diformitati devastatoare. De regula, piciorul Charcot se prezinta ca un picior umflat si cald, dupa un traumatism minor.

Nefropatia diabetica, complicatia rinichilor

Nefropatia diabetica este o complicatia grava la nivelul rinichilor, o boala renala cronica, progresiva, care apare la o treime dintre pacientii cu diabet zaharat. Este extrem de important ca diagnosticul sa fie pus cat mai devreme pentru ca pacientul sa aiba parte de tratament. In caz contrar, de la nefropatia diabetica la insuficienta renala este un singur pas.

Practic, nefropatia diabetica inseamna ca rinichii sunt afectati sau ca au anumite leziuni.

Principala cauza a afectiunii este nivelul mare de zahar din sange, cum se intampla la persoanele cu diabet zaharat, iar glucoza mare din sange duce la distrugerea vaselor de sange. In ani, rinichii nu vor mai putea sa functioneze corect si se va ajunge la insuficienta renala. Printre factorii de risc se regasesc si colesterolul marit, hipertensiunea arteriala, fumatul, consumul exagerat de alcool.

Din pacate, la debut nefropatia diabetica nu are simptome. Ulterior, principalele simptome sunt umflarea mainilor si a picioarelor. De aceea, este extrem de important ca pacientul cu diabet zaharat sa faca periodic un control al urinei in felul acesta medicul isi poate da seama daca si cat au fost afectati rinichii de diabetul zaharat. Mai corect spus, se recomanda ca orice pacient cu diabet sa faca anual microalbuminuria.

Afectiuni ale pielii

Diabetul zaharat poate afecta fiecare organ din corp, in consecinta si pielea. Datele statistice arata ca peste 40% dintre pacientii cu diabet dezvolta o afectiune cutanata. Vestea buna este ca, descoperite la timp, aceste afectiuni pot fi usor tratate.

Principalele probleme la nivelul pielii sunt: infectii bacteriene, infectii fungice, prurit. Sunt insa si afectiuni ale pielii care apar numai la pacientii cu diabet, de exemplu dermopatia diabetica, necrobioza lipodica, xantomatoza eruptiva.

Vitiligo. Este o afectiune ce apare mai degraba asociata diabetului tip 1 decat celui tip 2, si se manifesta prin aparitia unor pete acrome pe suprafata pielii.

Scleroderma diabeticorum – o alta afectiune intalnita rar si numai la pacientii cu diabet zaharat tip 2. Este o boala care se manifesta prin ingrosarea pielii, in special de pe spatele gatului si regiunii toracice superioare.

De asemenea, cele mai frecvente infectii bacteriene sunt: ulcioare, furuncule, foliculita, infectii ale unghiilor, infectii profunde localizate pe piele.

Pacientii cu diabet zaharat fac adesea si infectii fungice, principalul vinovat fiind candida albicans – o ciuperca care necesita tratament. Cele mai des intalnite infectii fungice sunt: micoza piciorului, dermatomicoza, infectia vaginala.

Pruritul localizat sau generalizat (mancarimi), lichenul plat si psoriazisul sunt, de asemenea, mai intalnite in randul diabeticilor decat la restul populatiei.

Poate fi diabetul prevenit?

Din pacate, medicii afirma ca diabetul zaharat de tip 1 nu poate sa fie prevenit.

Insa, diabetul de tipul 2, insa da, poate sa fie prevenit. Sau cel putin, se pot reduce factorii de risc daca persoana in cauza are grija sa faca sport zilnic, evita fumatul, are un nivel scazut de colesterolul rau- HDL si are un control optim al greutatii. Preventia diabetului zaharat de tip 2 trebuie sa inceapa inca din copilaria mica, atunci cand copilul trebuie educat sa manance corect, sanatos, sa evite dulciurile, sucurile carbogazoase si trebuie obisnuit sa faca zilnic miscare, sport.

Ce este prediabetul

Prediabetul inseamna valori crescute ale zaharului din sange dar nu suficient de crescute pentru ca pacientul sa fie diagnosticat cu diabet zaharat. De cele mai multe ori, inainte ca un pacient sa faca diabet zaharat el are prediabet.

Sau altfel spus, cei mai multi pacienti cu prediabet vor face diabet zaharat de tip 2 in urmatorii ani daca nu isi schimba stilul de viata. Sunt studii care arata ca o scadere a greutatii corporale cu 10% dimineaza riscul de diabet zaharat de tip 2 la cei diagnosticati cu prediabet.

Testul de toleranta la glucoza (TIGO) este esential in stabilirea instalarii prediabetului.

Ce este testul de toleranta la glucoza (TIGO)

Testul presupune testarea repetata a glicemiei, initial pe nemancate (dimineata)- aceasta fiind considerate valoarea „0” (zero). Se beau apoi 75 de grame de glucoza pulbere dizolvate intr-o cana de apa si se recolteaza ulterior probe repetate de glicemie – la o ora si la doua ore de la momentul ingestiei glucozei. Se face astfel o evaluare a raspunsului organismului la un exces de glucide (zahar) si a capacitatii de adaptare corecta a secretiei de insulina a organismului la un astfel de stres glucidic. Este esential ca in orele dintre momentul zero, recoltarile de la o ora si respectiv 2 ore, pacientul sa nu manance, sa nu bea si sa nu faca efort.

Totodata, ca metoda de screening pentru faza de prediabet se mai utilizeaza determinarea hemoglobinei glicozilate (Hb A1c). Astfel, spun medicii, o valoare intre 6-6,5 % se coreleaza pozitiv cu starea de prediabet si atentioneaza asupra necesitatii monitorizarii valorilor ei –ideal repetarea analizei la 3-6 luni pentru surprinderea precoce a unor valori mai mari, specifice diabetului zaharat.

Regimul alimentar este extrem de important pentru un pacient diagnosticat cu prediabet. Medicii sustin ca daca acesta va respecta anumite reguli alimentare are mari sanse sa nu ajunga, in ani, la diabet zaharat. Astfel, este esential sa nu fie omise nici una dintre cele trei mese principale ale zilei, fiindca mesele regulate, de dimensiuni moderate au capacitatea de a elibera o cantitatea normala de insulina.

Trebuie ca portiile de mancare sa nu fie mari, se va pastra moderatie. Se pune accentul pe fructe si legume. Mancarea se gateste la aburi, la tigai, se evita dulciurile si mancarea procesata, alimentele grase. O alta regula este aceea de evitare pe cat posibil a glucidelor care se acumuleaza rapid in organism si duc la aparitia obezitatii.

Potrivit studiului PREDATORR desfasurat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, prevalenta prediabetului este de 3 milioane in Romania. Conform datelor statistice, 15% din persoanele cu varsta peste 40 de ani au prediabet, dintre care, pana la 50% dezvolta diabet in decurs de 5 ani.[the_ad id=”14076″]

Alimente permise bolnavilor cu diabet zaharat

  • Apa este indicata la discretie, la fel si ceaiurile neindulcite.

  • Painea sa fie graham sau neagra.

  • Peste proaspat sau afumat.

  • Legume precum: varza alba, varza rosie, conopida, spanac, broccoli, fasole, dovlecei, bame, sparanghel, ciuperci, ardei grasi, urzici, rosii dar si cartofii dulci copti.

  • Cas si urda.

  • Gris, fulgi de ovaz, fidea, taitei,

  • Deserturile doar cele facute in casa si de preferat sa fie consumate cu maxima atentie si cu moderatie.

  • Fructe proaspete deoarece contin putini carbohidrati.

  • Nuci, seminte, tofu,

  • Oua si lactate dar cele care au un continut sarac in grasimi.

Ultimele cercetari in domeniu arata ca extrem de importanta este cantitatea de carbohidrati pe care o persoana cu diabet zaharat o consuma. Concret, secretul consta in masurarea cantitatii totale a carbohidratilor consumati.

Un alt lucru important este ca mancatul unei prajituri imediat dupa masa contribuie la incetinirea vitezei de crestere a nivelurilor de zahar din sange.

Numeroase studii au arata ca includerea nucilor in dieta zilnica ajuta la controlul nivelului de glucoza si de lipide din sange.

Alimente interzise bolnavilor cu diabet zaharat

  • Bauturile alcoolice sunt de preferat sa fie evitate pe cat posibil. Este permis sa se consume alcool slab in calorii si cu moderatie. Trebuiesc evitate berea, vinul, mustul, siropul, ceaiurile indulcite, bauturile carbogazoase.

  • Faina, painea alba, orezul si pastele sunt alimente prelucrate cu continut ridicat de carbohidrati. Acestea cresc nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si de tip 2.

  • Zaharul si produsele care contin zahar, biscuiti, ciocolata, prajituri de la cofetarie, bomboane, halva, inghetata, mierea.

  • Produsele de patiserie, dulciurile,

  • Fructe uscate,

  • Ceaiul si cafeaua pot sa fie consumate, dar fara zahar sau alte ingrediente precum este laptele, frisca sau diferite arome.

  • Fasole, mazare, linte, ciuperci, sfecla si in general legumele uscate deoarece contin peste 50% glucide.

  • Branza, smantana, iaurturi grase,

  • Struguri, smochine, stafide, castane, pepene verde,

  • Trebuiesc evitate alimentele care contin grasimi saturate si trans. Alimentele bogate in grasimi saturate sunt: carnea grasa, carnatii, produsele lactate care nu sunt degresate. Alimentele care contin grasimi trans sunt: cartofii, alimente preparate prin prajire, chips-uri, popcorn, torturi glazurate.

  • Se va limita consumul de sare.

Monitorizarea diabetului zaharat

Monitorizarea automata a nivelului zaharului din sange este vitala pentru gestionarea eficienta a diabetului zaharat, care ajuta la reglarea programarii meselor, a activitatii fizice si a momentului de a lua medicamente, inclusiv insulina.

Monitorizarea regulata a nivelurilor de glucoza din sange si reducerea absorbtiei de glucoza poate contribui la amanarea complicatiilor diabetului zaharat de tip 2. In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1, administrarea cu simt de raspundere a insulinei este unica modalitate de a preveni instalarea complicatiilor.

Ceaiuri bune pentru diabet zaharat

  • Ceaiul din frunze de nuc

  • Ceaiul de urzica

  • Ceaiul de papadie

  • Ceaiul de anghinare

  • Ceaiul de cicoare

  • Ceaiul din frunze de afin

  • Ceaiul alb

  • Ceaiul verde

  • Ceaiul negru

  • Ceaiul de coriandru

  • Ceaiul de portocale

  • Ceaiul de frunze de zmeur

  • Ceaiul din teci de fasole,

  • Ceaiul de scortisoara,

Ceaiul din frunze de afin:

Frunzele de afin recoltate inainte de maturarea fructelor, contin mirtilina, care poate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange. Supranumit „insulina vegetala“, afinul (atat fructele, cat si frunzele) are actiune hipoglicemianta. In plus, inainte de descoperirea insulinei, ceaiul din frunze de afin a reprezentat unul dintre tratamentele de top pentru persoanele care sufereau de tulburari ale zaharului din sange. De asemenea, afinele combat imbatranirea, mentin inima sanatoasa, ajuta in slabire, detoxifica tractul intestinal, protejeaza vasele de sange, mentine in concentratii normale acidul uric din sange. Practic, afinele reprezinta un tratament natural pentru combaterea glicemiei. Sunt un adevarat aliat pentru tratarea diabetului zaharat. Asociatia Americana pentru Diabet considera afinele ” un superaliment „ pentru tratarea diabetului zaharat, deoarece afinele contin o multime de nutrienti, cum ar fi fibre si vitamine antioxidante, care ofera o serie de avantaje -cheie pentru tratarea diabetului zaharat.

Ceaiul alb

Ceaiul alb este bogat in compusi fenolici, flavonoide si catechine. De asemenea, contine vitaminele A, B, C si E. Specialistii spun ca acesta contine de 3 ori mai multi polifenoli decat alte ceaiuri. Printre alte beneficii ale ceaiului alb sunt: reduce riscul de accidente vasculare cerebrale, normalizeaza tensiunea arteriala si foarte important reduce nivelul zaharului din sange si amelioreaza simptomele diabetului zaharat.

Ceaiul din frunze de nuc

Este un ceai cu multiple beneficii asupra organismului. Mai exact, este un adevarat energizant, purifica sangele, scade tensiunea arteriala, tonifica organismul. Este recomandat diabeticilor deoarece contine principii care ajuta la scaderea concentratiei de zahar din sange.

Ceaiul de urzica

Urzica este bogata in vitaminele A, B, C si K, fiind o sursa de proteine, fier, magneziu si alte minerale esentiale pentru organism. De asemenea, urzica este un bun detoxifiant de aceea fiind recomandat ceaiul si pacientilor cu diabet zaharat.

Ceaiul din teci de fasole

Decoctul din teci de fasole este un bun diuretic si are o foarte mare eficienta in tratamentul diabetului zaharat. Reduce cantitatea de zahar din sange, curata organismul de toxine si, mai ales, igienizeaza rinichii si caile urinare. Ceaiul din teci de fasole mareste cantitatea de urina, inlaturand astfel excesul de apa din corp, eliminand si toxinele.

Stiati ca:



  • Peste jumatate dintre oamenii care au diabet mor din cauza unor boli cardiovasculare?
  • Diabetul zaharat creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral de cca. 2-4 ori, mai mult la femei decat la barbati.
  • Riscul pentru boli cardiovasculare este crescut cu multi ani inainte ca diabetul sa devina manifest clinic.

Comentariile sunt inchise.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2025 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.