Dezbatere Medic-Pacient

Ai intrebari despre vaccinare sau indoieli in legatura cu utilitatea vaccinurilor pentru sanatatea copilului tau? Medicii de familie vor raspunde intrebarilor si iti vor explica detaliat care sunt riscurile diferitelor tipuri de vaccinuri recomandate, ce efecte adverse pot avea acestea si la ce riscuri sunt supusi copiii carora nu li se administreaza vaccinurile  la momentul potrivit. 

 

 

 

În fiecare an, peste 1,4 milioane de copii mor din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare.

Aceste boli sunt: rujeola, patologia cauzata de Hemophilus Influenzae, difteria, tetanosul, tusea convulsiva, febra galbena, poliomielita, hepatita B. Au fost produse noi vaccinuri impotriva unor boli ca pneumonia pneumococica, diareea cauzata de rotavirus, cancerul de col uterin, vaccinuri care sunt folosite deja in multe tari. Copiii vaccinati sunt protejati de aceste boli grave care pot fi invalidante sau chiar fatale. Toti copiii au dreptul la o protectie completa impotriva acestor boli. Protectia precoce este esentiala si de aceea cele mai importante vaccinuri sunt cele din primii doi ani de viata.

Vaccinarea antitetanica la gravide este extrem de importanta atat pentru protectia mamei cat si pentru nou-nascut.

Desi au fost realizate progrese in ultimii ani in imunizarea copiilor, in 2008 aproximativ 24 milioane de copii nu au primit vaccinurile in primul an de viaţă, conform schemei de imunizare.

Parintii trebuie sa fie constienti de:

  • importanta vaccinarii
  • schema de vaccinare recomandata
  • locul unde se pot adresa pentru vaccinarea copiilor.

Parintii trebuie să ştie că vaccinarea este sigura si nu prezinta niciun risc pentru copilul care se confrunta cu probleme minore de sanatate, are o boala cronica sau sufera de malnutritie.

Medicul de familie este principalul vaccinator in Romania, cel care vaccineaza pacientii inscrisi in lista sa precum si cel care raporteaza activitatea sa de vaccinare catre Ministerul Sanatatii, pentru a asigura o imagine corecta si completa a fenomenului vaccinarii.

VACCINAREA ESTE O URGENTA!

Nu amana nejustificat vaccinarea! Vaccinurile se administreaza conform unei scheme optime de vaccinare fiind recomandate in primii doi ani de viata pentru o protectie eficienta si precoce. Este foarte importanta administrarea vaccinului la varsta optima recomandata. Unele vaccinuri necesita mai multe doze pentru a determina o protectie completa impotriva bolii respective. De aceea, este esential ca fiecare copil sa beneficieze de o schema completa de imunizare. Daca, din diverse motive, copilul dumneavoastra nu a urmat schema completa de imunizare, consulta-te cu medicul de familie pentru recuperarea vaccinarilor neefectuate la timp.

 

 

VACCINAREA TE PROTEJEAZA  IMPOTRIVA UNOR BOLI EXTREM DE GRAVE!

Un copil nevaccinat este predispus la aceste boli care pot determina tulburări de nutriție, handicapuri grave și chiar decesul! Toți copiii trebuie vaccinați, chiar și copiii cu dizabilități. Vaccinurile se administrează prin injectare sau pe cale orală. Ele acționează prin creșterea capacității de apărare a sistemului imunitar al copilului și trebuie administrate INAINTE de apariția oricărui semn al bolii.

 

 

Este esential sa discuti cu medicul pediatru despre toate vaccinurile obligatorii de la nasterea celui mic. Nu trebuie omis faptul ca in afara planului national de vaccinare exista si vaccinuri optionale.

Iata ce vaccin trebuie sa faci copilului:
primele 24 de ore: vaccin hepatitic B,
2-7 zile: vaccin de tip Calmette Guerrin BCG
2 luni: vaccin diftero-tetano-pertussis acelular – poliomielitic- Haemophilus B – hepatitic B
2 luni: vaccin pneumococic conjugat
4 luni: vaccin diftero-tetano-pertussis acelular poliomielitic – Haemophilus B-hepatitic B
4 luni: vaccin pneumococic conjugat
11 luni: vaccin diftero- tetano – pertussis acelular – poliomielitic – Haemophilus B hepatitic B
11 luni: vaccin pneumococic conjugat
12 luni: vaccin rujeolic – rubeolic oreion ROR
5 ani: vaccin rujeolic rubeolic – oreion ROR
6 ani: vaccin tetravalent diftero-tetano- pertussis acelular-poliomielitic
14 ani: vaccin diftero – tetanic pentru adulti

ADMINISTRAREA VACCINULUI ESTE SIGURĂ

chiar în prezența unei patologii minore sau a malnutriției!

Mulţi părinţi refuză vaccinul în situaţiile în care copilul lor are o mică răceală, febră sau diaree. De asemenea, în cazul unui copil care suferă de o boală cronică sau este hipotrofic, părinţii refuză vaccinarea.  Trebuie să ştiţi că vaccinul se poate administra în siguranţă copiilor cu mici probleme de sănătate şi, cu atât mai mult, copiilor care suferă de o boală cronică sau sunt malnutriţi, ei având un risc crescut de a contacta boala şi de a face complicaţii. În cazul în care copilul este HIV-pozitiv, medicul va recomanda vaccinurile care pot fi administrate copilului precum şi cele care sunt absolut necesare pentru protecţia lui.

După administrarea vaccinului, copilul poate  prezenta unele reacţii postvaccinale: plâns, febră, o mică erupţie sau un nodul la locul injectării. Sunt reacţii normale care pot apărea în primele 2 zile după vaccin.

Sugarii vor fi  alăptaţi mai des iar copiii mai mari vor primi mai multe lichide şi vor fi alimentati corespunzător, în perioada postvaccinală. În caz de febră mai mare de 38 grade Celsius, se vor administra antitermice  şi se va anunţa medicul de familie.

Rujeola este extrem de periculoasă pentru copiii subnutriţi, de aceea aceşti copii trebuie vaccinaţi antirujeolic.

 

 

GRAVIDELE ŞI NOU-NĂSCUŢII TREBUIE PROTEJAŢI ÎMPOTRIVA TETANOSULUI

În multe colţuri ale lumii, femeile nasc în condiţii neigienice, având un risc crescut de a contacta tetanos.

Bacilii tetanici pot pătrunde în plaga ombilicală determinând, în scurt timp, tetanosul neonatal şi moartea nou-născutului.

Orice femeie gravidă trebuie să fie imunizată împotriva tetanosului. Chiar dacă acestea au fost vaccinate înainte, verificarea acestul aspect trebuie făcută îmreună cu medicul ei de familie. Vaccinarea antitetanică oferă protecţie atât mamei cât şi copilului nou-născut în primele săptămâni de viaţă.

 

 

FOLOSIREA SERINGILOR DE UNICĂ UTILIZARE

Toate vaccinările, chiar şi cele de urgenţă, sunt efectuate cu seringi de unică utilizare. Personalul medical este responsabil de colectarea şi neutralizarea seringilor folosite, în condiţii de siguranţă.

 

 

BOLILE SE RĂSPÂNDESC RAPID ÎN LOCURILE AGLOMERATE

Copiii care trăiesc în locuri suprapopulate (în caz de refugiu sau dezastre) trebuie vaccinaţi de urgenţă, în special cu vaccinul antirujeolic.. Rujeola este mult mai gravă la copiii malnutriţi sau la cei care traiesc în condiţii insalubre.

 

 

CARNETUL DE VACCINĂRI TREBUIE PREZENTAT ÎNAINTEA FIECĂREI  IMUNIZĂRI

Respectarea schemei naţionale de imunizări este foarte importantă. Copiii trebuie vaccinaţi la vârsta recomandată cu respectarea intervalelor recomandate între doze. Carnetul de vaccinări trebuie păstrat cu grijă şi prezentat, cu ocazia fiecărei vaccinări, personalului medical vaccinator. Acesta va înregistra vaccinul, doza de vaccin şi data vaccinării, va informa părinţii despre dozele care lipsesc sau care vor fi administrate ulterior apoi va inapoia carnetul de vaccinări  părinţilor. Imunizarea va fi înregistrată şi în evidenţele cabinetului medical.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

192 de intrebari si raspunsuri

  • Anca spune:

    Buna ziua, am un baietel de 2 luni care in urma vaccinului administrat la aceasta varsta a prezentat o eruptie pe membrele inferioare asociata cu un plans incontrolabil. Ne-am prezentat la urgente unde i-a administrat o injectie intravenos care sa previna o eventuala alergie. nelamurirea mea este daca aceasta reactie este una normala (am gasit-o in prospect la reactii adverse) sau e o reactie alergica la vreunul din ingredientele vaccinului. nici dr de garda si nici medicul de familie nu m-au lamurit. Mi-e frica de urmatoarea doza de la 4 luni. Exista ceva teste de alergie pe care as putea sa i le fac inainte? va multumesc anticipat pentru raspuns

  • alina spune:

    Buna ziua. V-am mai scris in legatura cu dermatita atopica la copil. Acum nu i s -a facut vaccinul pe motiv ca baietelul la 3 luni nu-si tine capul foarte bine, si ca ar fi trebuit sa -l tina de la 2 luni. Ne-a trimis la neuropediatru. Cum poate afecta vaccinul un copil cu probleme motorii? Multumesc

    • Gindrovel Dumitra spune:

      In nici un fel. In acest moment cred ca medicul este foarte precaut. Probabil ca doreste sa excluda o boala neurologica inainte de vaccin pt a nu conecta ulterior (in cazul in care se confirma) vaccinul de aceasta boala. Necunoscand copilul nu pot emite o parere foarte clara. Pot sa va sfatuiesc doar sa faceti consultul neurologic cat mai repede si apoi sa administrati vaccinul.

  • Ana-Maria spune:

    Buna ziua,
    As vrea sa va intreb, cum de persoane nevaccinate anti ror au avut oreon si celelalte boli ale copilariei,iar noi ne vaccinam copii sa faca o ,,forma mai usoara”,care este avantajul facand vaccinul,fand unele mamici cu care am mai vorbit

    • Ana-Maria spune:

      spun ca nu au facut o forma usoara?

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Scopul vaccinarii este de a preveni aparitia bolii cu toate neajunsurile ei si, mai ales, complicatiile bolilor. Si rujeola da complicatii care se soldeaza cu mortalitate, oreionul la fel dar mai temute sunt orhita cu sterilitate la baietei sau pancreatita acuta care se poate lasa cu diabet insulinodependent. Si rubeola care este de temut la fete pt riscurile pe care le presupune boala in timpul sarcinii. Recomandarea de vaccinare se ia cantarind riscuirile bolii vs riscurile vaccinului. In cazul ROR, riscurile bolilor prevenibile sunt uriase.

      • Ana-Maria spune:

        Multumesc pentru raspuns.
        Puteti sa-mi spuneti va rog si cat de periculosi sunt adjuvantii de aluminiu,si celelalte substante din vaccinuri si in cat timp reuseste corpul unui copil,de 12luni sa le elimine in totalitate.

        • Gindrovel Dumitra spune:

          Buna seara
          Adjuvantii pe baza de hidroxid de aluminiu sunt administrati in doze la care se obtine efectul imunoajuvant si in nici un caz efectul toxic. Ca sa inteegeti mai bine, pot sa va spun ca o cantitate mai mare de hidroxid de aluminiu o primeste bebelusul din laptele matern. Apa potabila contine mai mult aluminiu decat exista in vaccin. Este o falsa problema.
          Vaccinurile utilizate contin 0,5-0,6 mg aluminiu. Apa minerala Harghita are 12,9 mg/l iar Biborteni 5,5 mg/litru.

  • Nicoleta spune:

    Buna ziua.trebuia sa facem vaccinul de un an si am luat antibiotic pt bronsita la cat timp pot face vaccinul?Multumesc

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Asa cum am scris si putin mai sus, atunci cand medicul dv va declaar vindecat si apt pt vaccinare. Acest eveniment se poate produce chiar si acum.

      • Nicoleta spune:

        Multumim

  • Cristina spune:

    Copilul meu are 3 luni si jumatate. La cat timp dupa finaluzarea tratamentului cu antibiotic sau tratament pentru o raceala +fara antibiotic) se poate face vaccinul de 4 luni? Multumesc!
    penteu

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Vaccinul nu se administreaza in cursul unei boli febrile. Declararea vinecarii bolii apartine medicului vaccinator. Acest lucru tine cont de istoricul bolii, cunoasterea duarei bolii inclusiv a convalescentei si nu in ultimul mrand, de starea clinica a copilului.

  • Florina spune:

    Buna seara, am o fetita de un an si opt luni si iam administrat vaccinurile doar pana la sase luni cel de la un an nu lam mai facut deoarece am plecat din tara la sotul meu si ne mai intoarcem doar cand fetita va avea un an si 10 luni este posibil sa mai facem vaccinul de un an la aceasta varsta sau trebuie sa le refacem pe toate din nou? Va multumesc anticipat.

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Buna ziua
      Vaccinurile restante se vor administra continuand schema. Nu se reia schema.

  • alina spune:

    Buna ziua. Am un baietel de 2 luni si jumatate. Medicul de familie i a amanat vaccinul de 2 luni din cauza dermatitei atopice pe care o are. In continuare el are episoade de dermatita. Vreau sa stiu daca exista pericole in ceea ce priveste vaccinarea in conditiile in care el inca mai are dermatita si in momentul de fata si luni ar trebui sa mergem la vaccin. Multumesc

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Buna seara
      Dermatita atopica nu este motiv de contraindicare a vaccinului. Copilul se poate vaccina respectand toate precautile. In cazul dermatitei atopice, alergia este strict specifica. Adica apare la un alergen si nu si la altul. Cata vreme apare in afara administrarii unui vaccin, inseamna ca alergia nu e la vaccin.
      Contraindicatie este doar alergia la unul din componentele vaccinului.

  • Gindrovel Dumitra spune:

    Buna ziua
    Unul dintre contraindicatiile vaccinarii este starea de boala febrila. Cum, presupun, antibioticul il administrati pentru o boala, atunci ar trebui sa amanati vaccinarea pana la vindecare. Cand este acest moment, depinde de fiecare caz in parte. In cazul dv, consultati medicul vaccinolog si el va decide daca administrarea se face la un copil sanatos. Faptul ca ati administrat saptamana trecuta, de exemplu, antibiotic, nu este contraindicatie cata vreme acum copilul este sanatos!

  • elena badea spune:

    Daca fetita mea a urmat un tratament cu antibiotice pot sa ii fac vaccinul de doua luni fetita are 2luni si 3 sap va rog frumos k imi este frica

  • Oana spune:

    Buna ziua, baietelul meu de 2 ani nu a fost vaccinat antiROR, as putea sa i-l fac acum, la aceasta varsta? Sau e obligatoriu intre 12-15 luni, si apoi la 7 ani?

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Trebuie sa ii administrati copilului ROR. Varsta de 12 luni era ideala. Veti primi acum si apoi la 5 ani.

      • Dr Muresan Ioan spune:

        Da .
        Se poate face ROR -ul acum si este foarte bine ca a-ti intrebat. Mai mult este pe gratis .Este bine sa va adresati medicului de familie pentru a fi trecut pe un tabel pentru Sanepid si aveti posibilitatea sa-l primiti gratuit. Doza adoua la 5 ani.

  • Ionut spune:

    Ce trebuie sa verific sau sa intreb la medic inainte de vaccinare?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      BUna ziua, depinde de spre ce vaccinare vorbim. In general, inainte de vaccinare se face un examen clinic pentru e depista eventualele contraindicatii temporare sua definitive. Este nevoie de asemenea de o consiliere privind vaccinarea si schema care urmeaza sa fie completate si cu alte doze, dupa caz. Deasemenea e nevoie ca vaccinul sa fie procurat si transportat in conditii de siguranta. In plus trebuie sa mentionati eventuale alergii, alte reactii avute dupa alte vaccinari anterioare.

  • Iliev Cristina spune:

    Buna ziua. Am facut vaccin antitetanos (o singura imunizare) in perioada stabilita a sarcinii. Aseara la 1 an si aproximativ 7 luni de la vaccin (baiatul meu are 1 an si 7 luni) mi-a intrat sub unghie o aschie din lemn. Am spalat si curatat rana de mici dimensiuni, mi-a curs si putin sange. Intrebarea mea este daca doza de vaccin antitetanos pe care am facut-o cand eram insarcinata inca ma protejeaza? Va multumesc pentru intelegere!

  • gabriela ant spune:

    Copilul meu a fost vaccinat ror-8 ani .la vaccin a iesit acul din seringa si nu stiu ce doza i s-a administrat.Dupa 5 minute de la tentativa de vaccinare a avut o reactie ciudata -s-a molesit ,s-a albit la fata, i s-a invinetit in jurul gurii si i s-au racit mainile,aproape a lesinat in mainile mele.Pot sa repet vaccinarea la 30 de zile sau nu? Va rog sa ma sfatuiti.multumesc

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Buna ziua
      Reactia pe care o povestiti este o reactie fireasaca la intepatura. Baieteii sunt ceva mai anxiosi, unii dintre ei chiar mai mult. Reactia nu are nici o legatura cu vaccinul in sine ci cu intepatura. Sigur, ceea ce spun eu acum este o presupunere bazata pe datele pe care mi le oferiti. Cea mai corecta interpretare le obtineti de la medicul care a administrat vaccinul. El este cel care poate lua o decizie.
      Legat de repetare, da, se poate repeta la o luna distanta fara nici o problema daca aveti dubii asupra calitatii administrarii.

  • balaban larisa spune:

    Am un baietel de 5 luni si pana acum i s-au facut doar vaccinurile din maternitate.Celelalte vaccinuri nu i s-au facut pe motiv ca nu ar fi intrate in tara desi am auzit persoane cu doctori diferiti care au vaccinurile la zi.Ce vreau eu neaparat sa stiu…i se poate intampla ceva copilului dak am intarziat cu vaccinurile sau se pot face si mai tarziu?Am neaparat nevoie de un raspuns.va multumes mult

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Copilul dvs este vulnerabil in primele luni de viata si de aceea este bine sa recuperati vaccinarea cat mai repede. Vorbiti cu medicul de familie pentru a gasi o solutie de recuperare a vaccinarii. Daca mai aveti intrebari, nelamuriri, nu ezitati sa ne scrieti!

  • Elena spune:

    Buna ziua! Am o fetita de 7 ani ,in urma cu cateva luni a facut abces la o masea si dupa ceva timp si la a 2-a(ambele fiind cariate ) Am tratat-o atunci cu antibiotic,s-a spart abcesul dupa cateva doze,dar problema este ca si acum dupa luni de zile tot ii mai curge puroi daca apas pe gingie(nu o doare deloc )Am mers cu ea de mai multe ori la stomatologie,am facut si radiografie sa vada daca este afectat mugurele si medicul a spus ca nu este afectat si problema ei se poate rezolva numai cu extractie dar nu-mi recomanda acest lucru pentru ca este prea devreme. Peste cateva zile la scoala le face vaccinul de clasa1 (ROR) poate avea probleme daca face acest vaccin ,avand in vedere ca tot ii mai curge puroi de la masele si din cate stiu eu copilul trebuie sa fie perfect sanatos la vaccinare.Multumesc frumos!

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      O infectie localizata nu afecteaza imunitatea generala si nu contraindica vaccinarea. Sfatuiti-va totusi cu medicul de familie sau cu medicul scolar- numai medicul care a consultat fetita cunoaste starea ei de sanatate si va poate consilia corect.
      Numai bine!

    • dr Muresan Ioan ,medic de familie Cluj spune:

      Se poate face ROR .
      Rasapunsul la vaccin este in 1012 zile .Pana atunci se vindeca si abcesul.

  • CAMI spune:

    Buna ziua! Daca fetita mea nu a facut la 6 ani VPI-ul pentru ca a fost bolnava, apoi au venit sarbatorile de iarna si medical care l-a facut a plecat in concediu, este recomandat sa-l facem acum pe cel de la 7 ani ( ambele in campanie scolara). Va multumesc!

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Da, va recomand sa luati legatura cu medicul scolar pentru a recupera vaccinarea.

  • Georgeta Mititelu spune:

    Bună ziua,
    am şi eu o întrebare.
    Copilul meu are 12 ani, deoarece tatăl nu a fost de acord să facem vaccinul Antipolio la scoală în clasa a IV-a, ce i se poate intampla fiului meu, daca nu a facut acest vaccin? Mai pot sa il fac acum?

    • dr Muresan Nelutu spune:

      Da,
      Se poate face vaccinul polio ,este o schema de recuperare gratuita la cabinetul medicului de familie.

      Este un ordin al Ministrului Sanatatii din 2014 pentru recuperarea vaccinului polio avand in vedere situatia de reaparitie a cazurilor de poliomielita datorate nevaccinarii din zonele de conflict din Siria.

      Au aparut cazuri in tarile din jur ,de aceea riscul transmiterii bolii este posibil prin calatoriile de vacanta sau afacerii in Israel ,Turcia sau alte tarii limitrofe.
      Recomandarea:prezentati-va la medicul de familie al copilului si se recupereaza vaccinul care este bine tolerat ,este inactivat.

      Dr Muresan Nelutu Cluj

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Daca baiatul dvs a fost vaccinat conform schemei nationale la varsta de 2-4-5 luni si revaccinat la varsta de 12 luni, mai are nevoie de o singura doza de vaccin antipolio care trebuie administrat dupa varsta de 4 ani. In acest fel, se obtine protectia maxima impotriva poliomielitei. Vorbiti cu medicul scolar sau cu medicul de familie pentru a gasi impreuna solutia de recuperare vaccinala.

      • Georgeta Mititelu spune:

        Mulţumesc pentru răspuns, dar copilul meu are 12 ani, nu 12 lluni!

        • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

          Am retinut care e varsta fiului dvs dar nu stiu cate vaccinuri a facut pana la aceasta varsta. Eu v-am expus schema nationala de vaccinare antipoliomielitica:2-4-6 -12 luni si min. o revaccinare dupa varsta de 4 ani. Verificati, va rog, carnetul de vaccinari al fiului dvs si daca are o un vaccin antipoliomielitic administrat dupa varsta de 4 ani, este in regula.

  • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

    Imi vine greu sa cred ca inainte de 1989 nu ati facut vaccinurile obligatorii. Cred ca fisa medicala pe care o aveti este doar cea din perioada scolara.
    Copilul dvs a facut vaccinarea contra tetanosului, difteriei, tusei convulsive, poliomielitei, Hib- la varsta de 2,4,6 luni. Pentru a avea protectie totala impotriva acestor boli se recomanda revaccinarea la varsta de 1 an si la varsta scolara. La varsta de 12-15 luni se face si vaccinarea ROR pt prevenirea rujeolei, rubeolei, oreionului. Sfatul meu este sa nu va asumati riscul nevaccinarii copilului dvs. Discutati cu medicul de familie despre motivul pentru care v-a recomandat sa nu-l vaccinati. Poate ca are o boala cronica sau o conditie care contraindica vaccinarea.

  • elena popa spune:

    Buna ziua! Am 34 de ani. Parintii mei nu mi-au facut toate vaccinurile obligatorii, am doar 2 trecute in fisa. Sunt sanatoasa, am o internata o singura data cand am nascut copilul. Am facut toate bolile copilariei si am trecut cu bine de ele. Am un copil de 1 an si o luna. Nu am facut vaccinul de 1 an si ROR. Imi este frica sa il las nevaccinat dar nu-mi vine nici sa-l vaccinez. Doctorul pediatru si medicul de familie mi-au spus sa nu-l vaccinez (surprinzator). Ce ma sfatuiti? Multumesc.

  • Lenke spune:

    Care este schema de vaccinare in cazul in care pana la implinirea a 18 luni ale copilului nu a fost administrat nici un vaccin (nici macar cele care se dau in maternitate)? Vaccinurile sunt in continuare gratuite?
    Multumesc.

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Exista scheme de recuperare, in functie de varsta copilului.
      Vorbiti cu medicul dvs de familie, unele vaccinuri se pot solicita gratuit de la DSP. Daca doriti, trimiteti data nasterii copilului si va calculam o schema de recuperare personalizata.

      • Lenke spune:

        Multumesc pentru raspuns. Data nasterii este 10.11.2012.

        • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

          Your personalized vaccination schedule:
          Schedule Created On: 05/01/2014
          Child’s Name: Lenke’s child
          Birthdate: 11/10/2012
          Current Age: 1 year, 5 months, 3 weeks
          https://www.vacscheduler.org/scheduler.html?v=provider
          Sfatuiti-va cu medicul de familie cum puteti obtine gratuit dozele de vaccin.
          Pentru primovaccinare aveti nevoie de 3 doze de vaccin hexavalent- doza 1 -acum, doza 2-peste 4 saptamani si doza 3 – la 4 luni de la doza 2.

          • Maria spune:

            Care ar fi schema de recuperare, daca exista, pentru un copil nascut pe 01.11.2012 care nu are facute decat vaccinurile ce se fac in maternitate? Multumesc!

          • Gindrovel Dumitra spune:

            Pentru Maria
            Acum administrati ROR (gratis la medicul de familie) si Ifanrix IPV Hib (cumparat). Peste fix o luna inca o doza e Ifanrix IPV HiB. Atentie Ifanrix IPV Hib are limita de folosire varsta de 3 ani. Deci dupa 1.11 nu il mai folositi. La 6 luni distanta de la prima administratre un Engerix B sau Hepavax. La 6 luni de la cea de-a doua administrare un Tetraxim

  • carmen spune:

    fiica mea nu a fost vaccinata antipolio la varsta de 9 ani din cauza unor probleme medicale . As vrea sa stiu in ce conditii se poate face acest rapel pentru ca cei de la scoala au ridicat din umeri iar medicul de familie la fel . nu mi se pare normal ..ma gandesc sa merg la sanepid si sa anunt acest abuz . este dreptul copilului meu sa fie vaccinat . Ce mai vreau sa intreb este cat timp dureaza imunizarea dupa vaccinul antitetanos pentru ca fiica mea a cazut in curtea scolii si are o plaga la genunchi destul de mare ..vreau doar raspunsuri coerente si justificate medical , nu homeopatie sau alte raspunsuri …multumesc

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Daca fiica dvs are vaccinarea antipolio completa( 5 doze, nu trebuie sa va ingrijorati. Daca nu, puteti solicita cabinetului scolar ca in urmatoarea campanie scolara de vaccinare antipolio, sa fie inclusa si fiica dvs. Referitor la vaccinarea antitetanos, aceasta se face ]n cazul unei plagi tetanigene, in cazul in care au trecut mai mult de 5 ani de la ultima doza de vaccin antitetanic. ATENTIE! Vaccinarea antitetanos in cazul plagilor tetanigene, are efect doar in cazul existentei vaccinarii antitetanice anterioare; daca persoana accidentata nu a fost niciodata vaccinata, recomandarea este internarea de urgenta si administrarea serului antitetanic.

  • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

    Buna ziua,
    Nu exista niciun risc daca sunteti vaccinata de 2 ori sau daca ati facut boala si primiti si vaccin. Este doar o redesteptare a memoriei imune si o intarire a protectiei fata de boala respectiva. De fapt, asta e si rolul revaccinarii.

  • Andra spune:

    Buna ziua! Eu sunt momentan in strainatate si trebuie sa incep munca intr-un spital de stat. Problema mea este ca medicul de familie din Romania nu are lista completa cu ce vaccinuri am facut eu in coplarie. Aici ca sa pot sa muncesc trebuie sa am dovada ca am facut vaccinul ROR si Anti-Hep B. Cand am fost mica stiu ca am facut ori rubeola ori rujeola dar nimeni nu stie sa-mi zica sigur. Stiu ca am facut vaccinul anti-hep. B dar n-am dovada, prin urmare cei de aici vor sa ma vaccineze si pentru ROR si anti hep B. Intrebarea mea este, nu exista nici un pericol sa fiu vaccinata de 2 ori sau sa ma vaccineze desi am avut una dintre boli. Am 24 de ani. Va multumesc!

  • anca spune:

    Ce proceduri sa urmez pt Dezinfectarea spatiului de locuit dupa varicela..??
    Cat de mare e riscul ca o pers sa ia virusul prin atingerea suprafetei unde bolnavul de varicela a atins???

    • paul spune:

      o sa iti spun un secret, anca: nimic nu se ia, dar e buna teoria pt a fi tinuti in frica, pt vaccinuri, pt preventie si multe altele… dar in schimb, se ia ceva cu mult mai periculos: prostia! asa ca, toata lumea sa aiba grija, e epidemie!

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Sunt suficiente regulile normale de igiena.Rezistenta virusului varicelo-zoosterian este scazuta in mediul extern, el se transmite pe calea aerului de la omul bolnav.

  • Dr. Sandra Alexiu spune:

    Buna ziua,
    Fetita dumneavoastra este vaccinata impotriva rujeolei, rubeolei (prin programul national) si impotriva varicelei optional, prin urmare sunt putine sanse sa faca una din aceste boli,daca elementele pe care ni le-ati scris in intrebare sunt cele reale (spun asta deoarece banuiesc ca fetita e vaccinata impotriva RUBEOLEI si a facut la 3 ani VARICELA). Exista insa si alte boli eruptive, cel mai adesea infectioase sau alergice, care se manifesta prin bubite pruriginoase (care dau mancarimi). Varsatul de vant (Varicela) este cu bubite cu lichid. Cred ca fetita trebuie vazuta de medicul de familie care poate observa cu acuratete si alte semne ale fetitei care nu se observa la o privire nespecializata. In plus, daca este vorba de o boala infectioasa, ea trebuie declarata. In general la aceasta varsta, bolile infectioase ale copilariei nu afecteaza prea mult starea generala iar febra nu este foarte mare. Sfatul meu este sa mergeti totusi la medic si sa ne spuneti care au fost concluziile.

  • Mihael spune:

    Buna ziua.Avem o fetita de 7 ani si 6 luni care incepind de acum 3 zile a inceput sa prezinte la nivelul:scalpului,fetei,membrelor superioare.membre inferioare,torace,zona pubiana eruptie cutanata sub forma unor bubite rosii dar care nu prezinta inca lichid.Nu are stari febrile dar inainte de acest episod a acuzat o stare de oboseala.Mentionez totodata ca a avut rubeola la varsta de 3 ani si 5 luni,a fost vaccinata contra varicelei(stim ca poate sa fac oricum).Dorim sa stim daca poate fi varicela sau asa numitul varsat de vant chiar daca acele bubite nu prezinta lichid?Va multumim anticipat.

  • olimpia buga spune:

    Ce valabilitate are o trimitere de la medicul de familie pentru efectuarea unui control periodic de specialialitate

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Acest lucru se poate consemna pe biletul de trimitere, in general insa trimiterile se dau pentru stabilirea unui diagnostic. Prin urmare valabilitatea BT este in general de maximum zece zile.

  • Ionela spune:

    as vrea sa stiu daca simptomele incep si cu voma.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Am derulat intrebarea si am asteptat, in speranta ca veti reveni cu o intrebare ceva mai elaborata. Nu stiu la ce anume v-ati referit. Simptomele cui?
      Daca va referiti la varicela, debutul este rar digestiv, dar la copiii sau adultii cu toleranta digestiva scazuta, un debut cu varsatura nu poate fi exclus.

  • Diana spune:

    buna ziua baietelul meu are varicela si vreau sa stiu cand poate merge la gradinita .cat trebuie sa stam in concediu medical

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Perioada de evolutie a varicelei este de 10-14 zile dar depinde de fiecare organism in parte. Dupa caderea crustelor, practic nu mai exista riscul de transmitere a bolii. Pentru revenire in colectivitate, trebuie sa va adresati medicului de familie al copilului care il va examina si-i va elibera un aviz epidemiologic.

  • Lili spune:

    Daca am varicela, cum imi pot curata fata fara sa inflamez veziculele sau sa le sparg?

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Prin tamponare usoara cu o lotiune tonica, cea pe care o folositi de obicei.

  • Iuliana spune:

    Vaccinurile nu afecteaza imunitatea copilului? Nu e ca in cazul antibioticelor care pot afecta activitatea sistemului imunitar? O incetinesc?

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Vaccinurile stimuleaza sistemul imunitar prin formarea anticorpilor specifici. La primul contact cu microbul, acesti anticorpi sunt pregatiti sa-l distruga si, astfel, sa evite boala.
      Antibioticele, in schimb, actioneaza direct asupra microbului si daca este eficient-il distruge DAR in acelasi timp, inhiba si sistemul imunitar ceea ce inseamna lipsa protectiei in cazul reinfectiei. In infectiile virale, antibioticele nu sunt eficiente si, in plus, blocheaza formarea anticorpilor protectori.
      De aceea, e foarte important sa nu administrati antibiotice fara recomandarea medicului!

  • Andreea spune:

    Unde gasesc calendarul de vaccinare pentru copii? Multumesc!

  • Petronela spune:

    Cum se explica cazurile de decese (pentru ca m-am documentat) din cauza vaccinurilor? Care este probabilitatea de deces in cazul unui vaccin simplu? Exista un asemenea risc?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Sper ca ati ales sa va documentati din surse sigure, validate, medicale. Din pacate exista nenumarate resurse pe internet care speculeaza situatii fara legatura cu vaccinarea, nu au la baza studii stiintifice ci doar interpretari fantezise, uneori fataliste, ale unor situatii in folosul grupurilor care se opun vaccinarii, cel mai adesea din motive religioase.
      Exista situatii foarte foarte rare, documentate stiintific prin studii, la care pot aparea efecte adverse la vaccinare, dar trebuie tinut cont de mai multe aspecte: vaccinarea este un proces complex, care trebuie efectuat de un specialist in vaccinare (cel mai adesea medicul de familie), dupa un examende bilant al persoanei care urmeaza a fi vaccinate. Medicul trebuie sa se asigure ca sunt indeplinite toate conditiile pentru ca vaccinarea sa se desfasoare in conditii de siguranta, in lipsa oricaror contraindicatii si cu mare atentie la imunitatea pacientilor, in functie de tipul de vaccin. Existenta unor reactii adverse trebuie pusa in balanta cu beneficiile aduse de inventarea vaccinurilor si aplicarea lor pe scara larga. In cele mai multe din cazurile despre care spui ca te-ai documentat, exista demonstratii clare ca nu exista o legatura directa intre vaccinare si deces. Orice medic instruit si bine documentat iti va spune acest lucru.
      Vaccinurile vin sa modeleze selectia naturala, sa creasca substantial speranta de viata, sa fereasca oamenii de moartea in chinuri groaznice din cauza unor boli care practic astazi nu se mai vad, TOCMAI datorita introducerii vaccinarii.
      Petronela, sunt medic de familie si mama unui copil de sase ani. In douazeci de ani de practica nu am intalnit decat cateva reactii locale (roseata la locul injectiei), o usoara indispozitie pasagera, rareori subfebra – pana la 38 de grade). Nu am intalnit niciodata situatii grave, complicatii majore, evenimente nedorite, indiferent de tipul de vaccin folosit. Personal eu mi-am vaccinat copilul cu toate vaccinurile din programul national de imunizari si am ales si vaccinuri optionale (suplimentar) pentru ca nu erau incluse in schema de vaccinare in acel moment. Cred ca e un act responsabil din partea unui parinte sa gandeasca in perspectiva pentru puiul lui si sa decida in cunostiinta de cauza.

  • Roxana spune:

    Daca un copil face boala, nu are imunitate pentru acel virus toata viata? Cum e de exemplu in cazul bolilor care apar in copilarie – varicela si rubeola. Multumesc!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Pentru Roxana:cel mai frecvent, bolile copilariei produc imunitate pe viata. Intr-adevar, pentru varicela si rubeola, copilul capata imunitate pe viata. exceptie fac unele boli (deficitele imune, unde reactia imuna de aparare a organismului nu este cea normala) unde imunitatea se poate pierde (sau diminua) si poate exista un alt episod. Aceste stuatii sunt foarte rare. In general, ptem testa prezenta anticorpilor in sange (substante care apar ca reactie la existenta virusului si care au rol de protectie impotriva unui viitor contact cu virusul). Acesti anticorpi se numesc in general imunoglobuline (prescurtat Ig) si pot arata daca boala a fost recenta (IgM) sau daca anticorpii sunt prezenti de mult in sange (IgG). Asadar analiza pozitiva de Imunoglobuline inseamna o aparare buna a organismului. In unele cazuri, acesti anticorpi se pot masura.

  • Denisa spune:

    Vaccinul anti-HPV poate fi facut si de femeile mature?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Buna ziua
      Da
      Vaccinul pentru HPV nu are specificata o limita de varsta la care nu mai poate fi administrat. El este bine sa fie precedat la femeile mature de un examen citologic Babes-Papanicolau. Aceasta recomandare este consecinta faptului ca vaccinul este profilactic si nu unul terapeutic. Adica o leziune deja existenta nu este vindecata cu ajutorul vaccinului. Nu se contraindica la femeile care au o leziune ci dimpotriva, el poate fi efectuat concomitent cu tratarea obligatorie a acesteia.
      O nuanta se impune aici. Pentru femeile adulte, vaccinul se poate efectua deocamdata doar contracost.

  • Raluca spune:

    Ce vaccinuri trebuie sa faca femeile insarcinate?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      La gravide trebuie administrate un antitetanos in luna a VII-a. De asemenea este permisa si indicata vaccinarea antigripala.
      Inainte de a ramane insarcinata, este bine a ne asigura ca avem administrat vaccinul antirubeolic pentru a evita imbolnavirea cu rubeola, avand ca si consecinta rubeola congenitala. Acest vaccin nu este permis a fi administrat in timpul sarcinii ca si antirujeolic, antipoliomielitic, antioreion.

  • Maria spune:

    In cazul caror vaccinuri pentru copii exista riscul de aparitie a autismului?

    • dr Herdea Valeria spune:

      Buna ziua Maria,
      Studii clinice extrem de serioase au demonstrat ca nu exista legatura intre vaccinare si autism.In concluzie,copii pot fi vaccinati in siguranta ,fara a exista riscul de producere al autismului

  • Violeta spune:

    Exista vaccinuri care pot afecta sistemul nervos al bebelusului?

    • dr Herdea Valeria spune:

      Buna ziua Violeta,
      Vaccinurile nu afecteaza sistemul nervos al bebelusului.Vaccinurile sunt sigure,producatorii sunt extrem de rigurosi inainte de a le pune in circulatie.Sunt standarde de siguranta stabilite prin lege pe care trebuie sa le indeplineasca ,inainte ca vaccinurile sa ajunga la utilizator.Perioada de dinainte de a fi pus in circulatie un vaccin de multe ori depaseste 10 ani de studii de laborator si clinice efectuate dupa criterii extrem de severe,tocmai pentru a fi sigure

      • roxi spune:

        Tocmai ca afecteaza sistemul nervos….copilul nasilor a facut epilepsie de la vaccinuri si acum e nenorocit pe viata.Nu stiu de ce mai exista atatea medicamente pe piata daca tot ne vaccinam contra atator boli.In mare parte ce spuneti este praf aruncat in ochi….politica pentru bani si atat.

        • Gindrovel Dumitra spune:

          D-na Roxi.
          Aici raspundem la intrebari argumentand cu stiinta nu cu mituri. Ceea ce spuneti este complet eronat, beneficiile vaccinurilor fiind net superioare riscurilor reactiilor adverse!

  • Daniela spune:

    Daca am 24 de ani, ce vaccinuri trebuie sa fac?

    • dr Herdea Valeria spune:

      Buna ziua Daniela,
      Pentru a putea da un sfat corect ar fi fost bine de stiut ce vaccinari s-au efectuat pana in prezent si daca sunt probleme de sanatate speciale.
      Pornind de la ideea ca s-a respectat Programul National de Imunizari la varsta mica ,recomandarea ar fi:
      1.Vaccinarea pentru preventia Infectiei cu HPV(Human Papiloma Virus),-se efectueaza 3 doze ,la interval 0-1-6 luni sau 0-2 -6 luni
      2.Vaccinarea antigripala -anual
      3.Vaccinarea antipneumococica-1 doza
      4.Rapel dT-la 10 ani interval
      5.Vaccin antihepatita B-3 doze la 0-1-6 luni interval(daca nu a fost efectuata,anterior)
      6.Vaccinarea anitihepatita A-
      2 doze la 6 luni interval ,daca nu a fost efectuata anterior sau daca aveti evidenta ca ati trecut prin boala)

      • dr Herdea Valeria spune:

        La punctul 6 -se va efectua vaccinare antihepatita A,doar in cazul in care nu aveti evidenta ca ati avut hepatita A .

  • Liana spune:

    Ce reactii adverse pot avea vaccinul antigripal si vaccinul antiHPV?

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Cele mai frecvente reactii adverse la vaccinul antigripal sunt reactiile locale: durere la locul intepaturii, roseata, tumefiere. Mai putin frecvente sunt reactiile generale: febra,dureri de cap, astenie, dureri musculare care dispar in 2-3 zile fara tratament. In cazuri foarte rare, pot aparea reactii alergice pentru care trebuie sa va adresati medicului de familie.
      Aceleasi reactii adverse se pot ivi si dupa vaccinarea HPV. Trebuie sa stiti ca toate reactiile postvaccinale sunt riguros monitorizate si raportate OMS.
      In orice caz, riscurile de a face o reactie adversa severa sunt incomparabil mai mici decat riscul de a dezvolta boala cu toate complicatiile sale.

  • Florin spune:

    Caz concret: copil vaccinat de poliomielita si a doua zi a fost diagnosticat cu poliomielita. Care este explicatia?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Ce varsta avea?

      • Florin spune:

        2 sau 4 luni – varsta la care se face vaccinul.

        • Dr. Dumitra Gindrovel spune:

          La 2 luni se administreaza prima doza, la 4 luni a doua doza.
          Ultimul caz de poliomileita a fost raportat in Romania in anul 1992 luna aprilie in Giurgiu la un copil dintr-o comunitate de romi care nu fuse-se vaccinat niciodata.
          In schimb, una dintre reactiile adverse ale vaccinului polio oral (care nu se mai administreaza acum in Romania) este paralizia flasca postvaccinare cu o frecventa de un caz la 1 milion de doze administrate. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca vaccinul polio oral contine virus viu inactivat si exista posibilitatea ca acesta sa isi manifeste neurovirulenta. Acest risc (repet, de un caz la un milion) nu se manifesta la vaccinul polio inactivat care se administreaza in prezent.
          De ce s-a folosit polio oral? Pt ca el se administreaza cand exista cazuri de poliomielita in teritoriul respectiv deoarece asigura o imunitate suplimentara la nivelul portii de intrare (tubul digestiv). Din 2009 s-a introdus în Programul naţional de imunizări vaccinul polio inactivat (VPI) deoarece s-a intrerupt circulatia virala in Romania.
          Aceasta circulatie ramane ridicata in India, Pakistan, Afganistan, Nigeria.
          Paralizia flasca este o afectiune reversibila care nu lasa de cele mai multe ori urme. Boala in schimb, da.
          Deci, probabil copilul a facut o pareza sau paralizie flasca postinoculare si nu boala, cu efecte mult mai dramatice.

          • Dr. Dumitra Gindrovel spune:

            Inca ceva. In 2010 in Tadjikistan, pe fondul reducerii acoperirii vaccinale in era post sovietica au fost inregistrate 457 cazuri de import din India. Au murit 29 de copii!

  • Laura spune:

    Se mai face vaccinare anti-HPV la fetitele de clasa a patra? Fiica mea din clasa a 7-a mai poate fi vaccinata anti-HPV?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Da. Intentia Ministerului Sanatatii este de a derula programul de vaccinare anti HPV la fetitele din clasele V-VIII la grupele de varsta 11-14 ani.. Deci fetita din clasa a-IV-a va putea fi vaccinata gratuit atunci cand va implini11 ani iar fetita din clasa a VII-a va putea fi vaccinata tot gratuit din octombrie.

  • Ioana spune:

    Cand va fi gratuit vaccinul antipneumococic pentru copii?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Anuntul Domnului secretar de stat Dr. Adrian Pana a fost ca vaccinul pneumococic conjugat va fi disponibil gratuit dupa rectificarea bugetara.

  • Paul spune:

    Vaccinul antitetanos nu poate fi facut exact cand te intepi in chestii ruginite sau cand ai o urgenta? De ce este recomandat sa fie facut inainte? E mai eficient?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Vaccinul antitetanic este recomandabil a fi administrat in primele 24 de ore de la intepatura. La vaccinul antitetanic se incepe schema de vaccinare inca de la 2 luni. El se administreaza in combinatie hexa sau pentavalenta la 2, 4, 6 luni. Aceasta este schema de baza. Se face apoi un rapel la 1 an apoi in clasa I si de aici inainte este recomandabil a se administra un vaccin Diftero-tetanic la interval de 10 ani inclusiv la adult. Rolul primelor 3 doze este de a stimula producerea de anticorpi dupa care acestia dispar. Raman active limfocitele T de memorie care in cazul intalnirii cu microbul vor declansa rapid productia de anticorpi. Rolul rapelurilor este de a stimula aceste limfocite T cu memorie periodic. Atrag atentia ca bacilul tetanic se gaseste in pamant. El nu dispare ca alti microbi. Daca nu suntem vaccinati si nu administram un vaccin imediat dupa intepatura, exista riscul dezvoltarii bolii. In anii precedenti am avut astfel de cazuri finalizate cu deces.

      • Adina spune:

        As dori sa ma lamuriti, daca se poate, care e schema completa de vaccinare antitetanica. Recent am suferit o arsura si pe langa tratarea ranii mi s-a inoculat o prima doza de vaccin antitetanic la cabinetul chirurgical. Aceasta nu poate fi considerata rapel deoarece nu am mai fost vaccinata antitetanic in ultimii 20 de ani, de cand am devenit adulta. Am o dilema in ce priveste schema de vaccinare, deoarece medicul chirurg si cel de familie se contrazic. Mi-ati putea spune care e schema recomandata de minister. Dupa cat timp se inoculeaza a doua doza, dar a treia?
        Va multumesc!

      • roxi spune:

        Nu mai tot speriati lumea asa aiurea…si noi am facut o cand eram mici si ce?am facut toate acele complicatii? vorbiti aiurea…mai prezentati si riscurile vaccinurilor care sunt mult mai mari nu mintiot numai ca nu exista..pt ca exista si sunt f mari.

  • Vali spune:

    Care sunt efectele vaccinului antigripal in cazul adultilor? Daca am facut vaccinul antigripal in iarna, este normal sa fiu racit acum?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Vaccinul antigripal ne protejeaza de gripa si atat. In sezonul rece circula si alte virusuri care afecteaza caile respiratorii precum rhinovirusul, adenovirusul, virusul sincitial respirator. Medicii diferentiaza virozele de infectiile bacteriene. Antibioticele sunt utile doar in cazul infectiilor bacteriene.
      Virozele pot fi gripale sau alte virusuri. Gripa este o boala foarte severa care altereaza profund starea generala si poate produce decesul persoanelor cu un probleme de sananatatae si nu numai.
      Daca v-ati vaccinat in toamna, e probabil sa aveti o infectie respiratorie cu alt virus sau o infectie bacteriana. Pentru a clarifica diagnosticul e foarte util a vizita medicul de familie.

  • Cristina spune:

    As vrea sa ne explicati exact schema de vaccinare la copiii cu varsta de pana la un an. Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      La nastere se administreaza antihepatitic B
      La externare din maternitate se face BCG contra tuberculozei.
      La 2 luni Se administreaza o intepatura cu Ifanrix Hexa care contine vaccin Difteric, Tetanic, Tuse convulsiva, anti hemophilus inflenzae tip B, anti hepatitic B, antiploiomielitic. La acestea se pot asocia antipneumococic conjugat si antirotaviral.
      La 4 luni se administreaza Pentaxim care are o compozitie identica cu cel de la 2 luni fara antihepatitic B. Aici se pot asocia pneumococic conjugat si anti rotavirus.
      La 6 luni Ifanrix Hexa si se poate asocia iarasi Pneumococic conjugat.
      La 1 an se administreaza Pentaxim si Priorix care contine vaccin pr rujeola, rubeola si oreion.
      La 14 luni se poate administra antipneumococic.

  • Roxana spune:

    Ce se poate intampla daca nu imi vaccinez bebelusul impotriva rubeolei? Nu este mai bine sa faca boala, asa cum am facut-o si noi in copilarie?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Exista riscul dezvoltarii complicatiilor rubeolei. Iar daca e si fetita poate contacat boala atunci cand va fi insarcinata. Rezultatul va fi un copil cu multiple malformatii sau avortul repetat in lunile mici.
      Alte complicatii ale bolii pot fi purpura trombocitopenica manifestata cu sangerari, hepatita rubeolica, artrita si meningoencefalita rubeolica in care un bolnav din cinci decedeaza.

  • Alexandru spune:

    Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti in legatura cu vaccinul Imovax Polio. Am achizitionat in urma cu 6 luni un vaccin Imovax Polio pe care l-am tinut pe usa frigiderului pana acum. Saptamana aceasta ar trebui sa il fac baietelului meu de 8 ani. In acest sens nu stiu daca sa il folosesc sau nu, avand in vedere faptul ca intr-o noapte usa frigiderului a ramas usor deschisa si nu stiu daca vaccinul se mai poate folosi sau nu. Va multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Temperatura la care se pastreaza un vaccin este intre 2 si 8 grade. Daca nu aveti siguranta ca vaccinul a fost pastrat mereu la aceasta temperatura NU il mai administrati. Motivul este ca acest vaccin nu va mai avea efect. Nu exista alte riscuri.

      • Alexandru spune:

        multumesc pentru raspuns

  • Elena spune:

    In cazul adultilor, care este perioada potrivita pentru vaccinare?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Depinde de vaccin. Majoritatea vaccinurilor pot fi administrate in orice perioada a anului. In schimb, vaccinul antigripal la adulti poate fi administrat la orice varsta, de preferat in lunile sfarsitului de an dar poate fi administrat si in cursul iernii in cazul in care situatia evolutiei gripei o impune.

  • Cristian spune:

    Daca copilul are febra, este bine sa merg la vaccinare la termenul stabilit sau pot amana?

    • Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de Familie spune:

      Sindromul febril reprezinta una dintre conditiile care impun amanarea vaccinarii pana la redobandirea unei stari complete de sanatate. Faptul ca un copil dezvolta febra, poate fi expresia unei boli infectioase acute, de la un simplu guturai pana la pneumonii severe. De aceea se impune prezentarea la medicul de familie pentru un diagnostic corect, indicareaunei masuri diagnostice sau a unui tratament si amanarea datei vaccinarii. Amanarea vaccinarii este o decizie care trebuie luata impreuna cu medicul vaccinator, cel care cunoaste foarte bine conditiile care impun aceasta masura.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.