Vaccinarea – o decizie inteleapta!
Vaccinarea reprezinta cea mai importanta masura de preventie a bolilor transmisibile si datorita acesteia, unele boli infectioase au disparut (variola), iar altele sunt pe cale sa dispara (poliomielita, rujeola).
Refuzul vaccinarii a luat proportii ingrijoratoare
Din pacate, curentul anti-vaccinare si refuzul vaccinarii au luat proportii ingrijoratoare in ultimii ani si bolile pe care le consideram aproape eradicate, au inceput sa revina.
Vaccinarea a devenit victima propriilor sale succese: nimeni nu mai crede ca se poate imbolnavi in ziua de azi de difterie, tetanos sau poliomielita, iar unii parinti considera chiar ca boli precum rujeola sau rubeola sunt boli simple ale copilariei si e mai bine pentru copilul lor sa faca boala si nu vaccinarea.
Timpul ne demonstreaza deja ca aceasta ultima teorie este eronata si ca viata si sanatatea unor copii este afectata ca urmare a unor decizii gresite, asumate de parintii lor. Pana acum, copiii nevaccinati au beneficiat de imunitatea de grup: copiii din anturajul lui erau vaccinati deci nu avea cine sa-i transmita boala.
Vaccinarea trebuie efectuata la timpul stabilit
Astazi, numarul copiilor nevaccinati a crescut si odata cu acesta, a crescut si riscul de a transmite si de a contacta o boala infectioasa grava.
Parintii copiilor bolnavi ar da orice sa poata inlatura suferinta propriului copil dar nimeni nu poate da timpul inapoi. Toate lucrurile trebuie facute la timpul potrivit, la fel si vaccinarea trebuie efectuata la timpul stabilit pentru a oferi o protectie maxima.
Orice parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau dar CE sa aleaga? Are oare pregatirea necesara pentru a discerne, pentru a alege binele de rau in problema protejarii copilului de bolile infectioase? Are incredere in medicul sau de familie care-i recomanda vaccinarea? In general, medicul de familie l-a sfatuit numai de bine dar cunoaste si situatia medicului X care a refuzat vaccinarea celor 2 copii ai sai, inseamna ca exista vreun motiv…. Sunt unele cadre medicale care practica medicina alternativa si care recomanda nevaccinarea, fapt ce determina o mare confuzie in randul parintilor.
Avand competenta in homeopatie, recunosc in vaccin principiul de baza al homeopatiei: Similia similibus curantur! Altfel spus, o cantitate mica, o particula mica dintr-un virus introdusa prin vaccin in organism, determina sistemul imun sa formeze anticorpi specifici fata de virusul respectiv. In acest fel, la contactul cu virusul, organismul este déjà pregatit sa-l indeparteze si sa previna boala.
Ca medic de familie, vaccinez 30-40 copilasi in fiecare luna si nu am avut parte de incidente sau reactii postvaccinale grave.
E adevarat, unii copii au fost mai agitati in primele zile dupa vaccin, altii au facut putina febra dar cei mai multi nu au avut nicio reactie.
Important este ca toti sunt protejati de boli grave cum sunt difteria, tetanosul, poliomielita, de boli care se pot croniciza cum este Hepatita B si de boli ale copilariei care pot avea complicatii grave, chiar letale, cum e rujeola si encefalita rujeoloasa.
Ca parinte, mi-am vaccinat proprii copii si au crescut sanatosi, fiind protejati de bolile grave ale copilariei.
Am certitudinea ca am ales decizia corecta pentru sanatatea lor si pentru linistea noastra.
Recomandarea mea, ca medic si parinte, pe care o fac in cunostiinta de cauza si o adresez tuturor parintilor, este aceea de a alege calea simpla, batatorita pe care merg majoritatea familiilor din tara dar si din alte colturi ale lumii.
Medicii de familie trebuie sa comunice parintiilor mesajele corecte si sa-i sprijine in decizia de vaccinare:
- Protejati-va copiii de bolile infectioase! Alegeti vaccinarea!
- Nu va lasati terorizati de teorii absurde!
- Verificati informatiile primite din surse neautorizate!
- Cereti sfatul medicului dvs de familie sau a altui specialist apropiat familiei dvs!
- Cereti medicului informatii despre bolile infectioase care sunt prevenite prin vaccin!
- Veti vedea atunci adevarata dimensiune a lucrurilor si veti putea decide in cunostiinta de cauza.
- Vorbiti cu parintii care si-au vaccinat copiii- e cea mai buna metoda de a va risipi indoiala.
- Luati o decizie inteleapta privind sanatatea copiilor vostri!
Autor: Dr Emiliana Costiug, medic primar medicina de familie, Cluj-Napoca
Am o fetiță de 8lunite și tot timpul sta cu minutele la urechi ce poate să aibă că de durut nu dor?/
Cum pot obtine o lista cu vaccinuri efectuate de fiica mea BLEOTU ADINA CAMELIA nascuta in 1986 in Bucuresti la spitalul Elias. Policlica unde era arondata nu mai are arhiva. Va multumesc. Este f.importanta ptr. mine pentru ca pleaca in USA cu bursa Fulbright, si ii cere dovada vaccinurilor efectuate.
Buna ziua.
Baiatul meu face 2 luni peste cateva zile si trebuie sa ii fac vaccinurike.
Am inteles ca mai nou se fac 2 vaccinuri la impliniriea celor 2 luni de viata a copilului.
Hexa si pneumococic.
As putea la 2 luni sa i fac doar hexa si la 3 luni pneomococic?
Ca sa nu ii fac 2 vaccinuri odata.
Multumesc.
Buna ziua, am făcut vaccin pentru Hepatita A, și B in 2006-2007 repel, cat sunt valabile?
Pentru hepatita A, ar trebui sa va mai fecti un rapel.
Pentru hepatita B, daca a ti efectuat corect toate cele 3 doze, nu ar trebui sa mai faceti rapel. Puteti sa determinati la un laborator Anticorpii anti HBs.
Mai exact ce anume vaccinuri si cate doze ati facut?
De obicei pentru A nu e nevoie de revaccinare, dupa B e nevoie sa controlati titrul de anticorpi. Reveniti cu info si revin si eu cu amanunte
Depinde cand, ce anume si cate doze ati facut. Poate reveniti cu amanunte
Buna ziua ,
Am un copil de 4 ani si 7 luni si am o intrebare in legatura cu vaccinul prevenar 13 care este optional .este necesara vaccinarea .are beneficii .reactii adverse ? Te apara de pneumonii si meningita sau te poti inbolnavi chiar daca faci acest vaccin.
Si inca ceva pana la ce varsta se poate face prevenar 13
Multumesc
Bună ziua. Dacă astăzi am făcut vaccinul ROR și cel hexavalent( copilul are un an și 3 luni) și saptamana viitoare vrem sa plecam în concediu.Puem pleca liniștiți, sau există vreo contraindicație?
Puteti pleca linistiti.
Nu e nicio problema.
Orice reactie intarziata ar aparea, nu va pune probleme
Buna ziua.La 11 luni și jumătate am făcut băiețelului vaccinul ROR,urmând să facem peste 1 luna și cea de a 3a doza de hexacima.Imi puteți spune,va rog, daca este necesar sa mai facem o doza de ROR in afara de rapelul de la 5 ani.Multumesc anticipat.
Da. Trebuie sa faceti o doza de ROR dupa implinirea varstei de un an. Ceea ce s-a facut inainte de a implini varsta de un an , nu se considera o doza ce produce anticorpi de lunga durata . Se face aceasta doza inainte de un an din cauza epidemiei de rujeola din tara noastra. Iar pt a fi protejat copilul pana la varsta de 5 ani cand va face rapelul, nencesita inca o doza dupa implinirea varstei de un an.
Buna ziua.Fetita mea a facut doi ani pe 19 ianuarie 2018.Nu avem facuta a treia doza de hexacima.Se mai poate recupera?Va multumesc!
Da, dar nu cu hexacima, ci cu Infanrix Hexa, pe care trebuie sa vi-l cumparati. Hexacima se face doar pana la doi ani.
Buna ziua. Imi puteti spune va rog daca vaccinul ROR protejeaza impotriva celor 3 afectiuni in sensul ca nu le va mai face deloc sau va face o forma usoara de boala? La noi in tara exista posibilitatea de a efectua teste inaintea administrarii vaccinului ROR in vederea stabilierii unei eventuale sensibilitati/alergii la componentele vaccinului? Bebelusul are 7 luni si jumatate si inca nu suntem convinsi ca acest vaccin trebuie administrat. Din cate imi amintesc, in copilaria noastra nu am fost vaccinati pentru aceste 3 boli ci am dobandit imunitate naturala. In acest caz, imi pun intrebarea fireasca daca este necesar intr-adevar acest vaccin, punand in balanta beneficiile si riscurile. Va multumesc anticipat!
Buna ziua
Sunt mai multe intrebari. Sa le luam pe rand:
1. Vaccinul ROR protejeaza impotriva celor boli in prpoportie semnificativa. Pentru rujeola, dupa administrarea unei singure doze, 90% dintre persoane sunt protejate complet (nu fac boala nici macar forma usoara). 10 % nu dezvolta titrul protector si pot dezvolta o forma usoara. Dupa cea de-a doua doza, 99% dintre cei vaccinati vor dezvolta anticorpi protectori, ramanand ca ceilalti 1% sa fie protejati in continuare de ceilalti.
Pentru rubeola, 98% vor dezvolta anticorpi dupa prima administrare, 99% dupa cea de-a doua
Pentru oreion, 98,5% dupa prima, 99% dupa ce-a de-a doua.
Sursa: http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000604/WC500030170.pdf
2. Beneficiile depasesc cu foooarte mult riscurile. Mortalitatea prin rujeola ca boala (asa cum s-a intamplat pe vremea noastra (a celor care nu am fost vaccinati) este de 1-2 la 1000 de cazuri. In plus, riscul de encefalita si Panenecefalita subacuta este iarasi 1 caz la o mie. In cazul administrarii vaccinurilor, nu exista risc de deces sau panencefalita. Poate sa apara insa, o reactie alergica de 1 caz la 3 milioane de administrari. Va las pe dumneavoastra cat cantaresc cele 6000 de vieti salvate de la moarte prin vaccinare!Si alte 3000 de la encefalita care determina invaliditate pentru intreaga viata, salvate tot prin vaccinare!
3. Legat de eventuale analize care sa evidentieze o alergie, ar trebui sa intelegeti cateva elemente:
-alergia este dobandita, nu te nasti cu ea si este capatata in urma unui contact anterior cu alergenul
-tipul manifestarii depinde in primul rand de doza.
De aici rezulta 2 concluzii: testele alergice folosind componentii respectivi nu vor evidentia nimic. Pt ca acest copil nu a intrat inca in contact cu substantele respective deci nu ai cum sa presupui ca sunt alergici. Apoi, dozele din vaccin sunt mai mici decat cele folosite la testare. Atunci ce rezultat sa obtii?
Acest mit este frecvent folosit de antivaccinisti iar dumneavoastra ca parinti, necunoscand mecanisme imunologice in profunzime, este firesc sa fiti ingrijorati. Numai ca decizia de implementare a unor vaccinuri in programe nationale se ia dupa o analiza stiintifica pe componentele sigurantei copilului si a eficacitatii produsului!
Va multumesc pentru raspuns. O singura intrebare mai am la Dvs. Am omis sa va solicit opinia medicala cu privire la componentele vaccinului ROR (altele decat cei 3 virusi vii, atenuati). Se speculeaza faptul ca in componenta exista asa-zisele metale grele cum ar fi mercur si aluminiu. Cat de adevarat este acest lucru? Cum pot afla componenta integrala a vaccinului ROR inainte de a fi administrat copilului? Va multumesc!
Compozitia o gasiti tot la linkul indicat de mine.
In compozitia vaccinurile se gasesc intr-adevar anumite substante dar nu etale grele in forma pura. Banuiesc ca faceti diferenta intre un element chimic si o sare a acestuia deoarece propritatile sunt complet diferite. Faceti va rog diferenta dintre sarea de bucatarie (clorura de sodiu) si clorul in stare pura care este un gaz extrem de toxic.
In compozitia vaccinurilor nu mai exista nici o sare de mercur deoarece mercur in stare pura nu a existat niciodata. A existat insa etil mercur cu proprietati complet diferie care insa nu se mai foloseste in nici un vaccin.
Exista insa in continuare hidroxidul de aluminiu in cantitati care nu produc nici un fel de rau organismului.
Mai exista si urme fine de antibiotice sau alte substante folosite in procesul de fabricatie, nici una nefiind nesigura. Dealtfel aceste substante se folosesc frecvent in lumea medicala sau in alimentatie, unele gasindu-se chiar in alimente bio.
componenta integrala a vaccinului o aflati citind prospectul (rezumatul caracteristicilor produsului). Pentru MMR VaxPro http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000604/WC500030170.pdf
Pentru Priorix: https://www.anm.ro/_/_RCP/rcp_5384_06.06.05.pdf?anmPage=910&ID=18191
Am facut miercuri vaccinul de 6 ani fetitei mele si i sa unflat mina fiarte tare in zona umarului si este foarte rosie
Probabil a miscat manuta in timpul vaccinarii. Reactia locala se intalneste frecvent la vaccinul de sase ani. Compresa rece ajuta foarte mult, in mod normal reactia trece dupa 3-4 zile. Mai este cazul in acest moment?
Buna ziua,
Copilul meu are varsta de 4 ani si 9 luni si este alergic la mai multe alimente, printre care si la albusul de ou, motiv pentru care nu a facut ROR-ul pana acum. Pana la varsta de 1 an a fost vaccinat, dar de fiecare data a ajuns la urgente dupa vaccinare (de fiecare data a stat in perfuzii). As vrea sa continui schema de vaccinare, dar imi e frica de reactiile adverse, in conditiile in care este un copil alergic. Ce recomandare aveti pentru aceasta situatie?
Multumesc!
Alergia la ou nu constituie contraindicatie pentru vaccinarea ROR. Daca va temeti de o reactie alergica, iar medicul vaccinator nu este dotat cu trusa pentru reactie rapida, puteti vaccina la camera de garda a unui spital de pediatrie.
„Deoarece vaccinurile cu virusuri vii rujeolic şi urlian sunt produse pe culturi de celule embrionare de
pui de găină, persoanele cu antecedente de reacţii anafilactice, anafilactoide sau alte reacţii imediate
(de exemplu, urticarie, edem la nivelul cavităţii orale şi faringelui, dificultăţi de respiraţie,
hipotensiune arterială sau şoc) după ingestia de ouă pot să aibă un risc crescut de a face reacţii de
hipersensibilitate de tip imediat. Raportul potenţial risc-beneficiu trebuie să fie evaluat cu atenţie
înainte de a se lua în considerare vaccinarea în astfel de cazuri.”
Extras din http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000604/WC500030170.pdf (la pagina 4).
Intotdeauna in vaccinare apare o nuanta care de fiecare data inseamna nuanta si nu regula!
Recomandarea din EPAR-ul produsului reprezinta o atentionare si nu o contraindicatie absoluta.
Raspunsul Dr. Alexiu se incadreaza exact in aceeasi precautie si in aceeasi doza de precautie precum EPAR-ul!
Buna ziua!
Am o fetiță de 4 ani jumate. Până la vârsta de 1 an i-am făcut toate vaccinurilor.Ea este sensibilă și răcește foarte ușor din acest motiv am mers la homeopat
Medicul homeopat la întrebarea dacă pot sa-i fac al doilea vaccin antirujeola a fost că dacă ei îi merge bine cu tratamentul homeopat va reacționa mai bine că ceilalți copii. Sincer că mama sunt un pic derutată. Ce m-ați sfatui?
Mulțumesc!
In conditiile epidemiei de rujeola din tara noastra, va mai punet problema?
Singura cale de a te feri de rujeola este sa te vaccinezi. Restul sunt falsuri fara nicio baza stiintifica. Daca doriti sa mergeti la homeopat, este alegerea dumneavoastra, dar e bine sa stiti ca tratamentul homeopat AJUTA; se ADAUGA recomandarilor alopate, nu le INLOCUIESTE. Sfatul nostru este sa faceti si rapelul de ROR pentru a va proteja pe termen lung.