Multe dintre mamici asteapta primul an de gradinita ca pe un an de revenire la viata de dinainte. Ne facem multe planuri, dar ne vedem puse in fata unui lucru complicat.
Copilul sta in primul an de gradinitia mai mult pe acasa: raceste mereu, face febra, se umple de secretii nazale care il ineaca aproape mereu , tuseste, ne tine treze, nu mai mananca asa de bine, doarme pe sponci. Ei bine, acest lucru nu trebuie sa ne sperie, este ceva absolut firesc.
Pana sa ajunga in colectivitate, copilul se invarte intr-un mediu destul de restrans, nu vine in contact cu prea multi oameni, preia microbii din familie precum si anticorpii de la mama prin lapte si se descurca prin forte proprii. Se adauga imunitatea pe care si-o formeaza prin vaccinare. Isi creaza in jurul lui un fel de glob de imunitate, un scut in care sta protejat, asemanator cu globul de plastic inchis ermetic in care se rastoarna prin apa in parcul de distractii.
Cand ajunge la gradinita sau cresa, deci practic intra in colectivitate, se intalneste globulet cu globulet. Se trezesc dintr-o data intr-o mare de microbei care navalesc din toate partile si carora trebuie sa le faca fata.
Asadar, in primul an dupa ce intra in colectivitate, copiii nostri racesc mai tot timpul, fac febra, secretii nazale, tusesc (unde mai pui ca nu stiu sa sufle nasul, abia au invatat sa faca la olita, plang cand pleaca mama de langa ei, au inceput sa refuze siropelele fiindca au descoperit gustul lor amar, nu vor sa manance felurile de mancare la gradinita, nu vor sa doarma acolo…).
Va rog sa va spuneti zilnic, pentru incurajare, aceste lucruri importante: ORICE COPIL NORMAL FACE CINCI – SASE EPISOADE DE RACEALA OBISNUITA PE SEZON.
De aceea, in primul an de gradinita, stau mai mult pe acasa. Asa li se dezvolta incet incet imunitatea de mai tarziu (nu cu siropele dulci si prafuri din comert).
Unii, e drept ca fac polipi, dar despre asta vorbim alta data. Ganditi-va bine la voi.
Sunteti disperate ca ei racesc foarte des, in timp ce voi raciti foarte rar, dar tocmai asta e si explicatia!
Noi, adultii racim mai rar tocmai pentru ca am trecut prin aceste episoade de raceli dese in copilarie!
Mamici, nu va mai speriati, e un lucru normal si firesc, o etapa normala de viata. Ba chiar un copil care nu raceste deloc in primul an de gradinitia ar trebui sa ridice niste intrebari legate de imunitatea lui!
Asadar inarmati-va cu multa rabdare, batistute-servetel, batista bebelusului, miere si lamaie si ceva antitermice pe care sa le administrati numai dupa sfatul medicului. Cel mai adesea este suficient.