Despagubirea pacientilor prejudiciati- o solutie?

despagubirea-pacientilorDespagubirea tuturor pacientilor prejudiciati ar fi posibila printr-un sistem de protectie a pacientilor. Un astfel de sistem ar avea un impact pozitiv si in cresterea calitatii serviciilor medicale, potrivit unui studiu realizat de Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania (FSSR).

Diferenta intre pacientii prejudiciati si cazurile de malpraxis

Conform autorilor studiului, exista o diferenta intre pacientii prejudiciati si cei afectati de cazuri de malpraxis.

“Studiile tind sa situeze cazurile de prejudicii care nu implica neglijenta (nu constituie situatii de malpraxis) in jurul a 80-85% din totalul cazurilor de prejudicii”, au precizat autorii studiului.

La ce sume s-ar ridica cheltuielile anuale pentru un pacient

Conform studiului FSSR, cheltuielile anuale pentru un pacient ating suma de 220 euro pe an.

In conditiile realizarii sistemului de despagubire asemanator cu cel din SUA, costurile ar creste cu aproximativ 75% pentru a suporta functionarea sistemului.

In SUA, cheltuielile pentru despagubirea pacientilor vatamati si costurile administrative reprezinta aproximativ 1% din cheltuielile pentru sanatate, la care se adauga efectele medicinei defensive care reprezinta 3% din aceleasi cheltuieli.

 “Introducerea unui sistem functional de malpraxis presupune in mod inevitabil o crestere semnificativa a costurilor serviciilor medicale. Amplitudinea acestei cresteri depinde insa de modul in care este gandit sistemul, putand chiar atinge cote de nesuportat, care pot determina disfunctionalitati majore in cadrul acestuia”, au precizat autorii studiului.

Studiul FSSR a fost realizat in contextul dezbaterilor pe tema proiectului de Lege a malpraxis-ului si al masurilor urgente de reforma.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.