Un ingredient numit punicalagin ajuta la prevenirea inflamatiei care distruge celulele creierului, afectiune cunoscuta si ca boala Alzheimer. Asa se arata intr-un studiu realizat recent de Universitatea Huddersfield din Marea Britanie, dupa cum informeaza si dailymail.co.uk.
Substanta minune din rodie
Testele realizate recent de expertii britanici in laborator au aratat ca aceasta substanta din rodii, punicalaginul, poate sa diminueze si chiar sa stopeze inflamatiile din anumite zone ale creierului afectat de maladia Alzheimer.
Inflamatia duce la distrugerea progresiva a unui numar tot mai mare de celule cerebrale, facand astfel ca boala sa evolueze, iar starea pacientilor sa se inrautateasca.
Maladia Alzheimer, fara leac
In cazul bolii Alzheimer nu exista in prezent niciun tratament care sa poata preveni sau macar sa incetineasca evolutia. Cercetatorii britanici considera insa ca punicalginul, substanta din rodii, ar putea ajuta la crearea unui medicament in viitor, asta dupa ce au facut teste pe soareci in laborator.
Beti suc de rodie
Descoperirea facuta de curand a fost publicata intr-un studiu in revista „Molecular Nutrition & Food Reseach”. Cercetarile au fost coordonate de profesorul Olumayokun Olajide de la Universiatea „Huddersfield”, in colaborare cu cercetatori de la Universitatea „Freiburg” din Germania.
Astfel, tot oamenii de stiinta spun ca pana cand se va realiza un medicament cu administrare orala, spre exemplu, consumul a cel putin 100 de ml de suc de rodie este benefic nu doar pentru pacientii care sufera deja de Alzheimer, ci si pentru a preveni boala.
Punicalginul, substanta benefica si in tratamentul altor boli
De asemenea, substanta numita punicalagin din rodie (cu o concentratie mai mare in coaja fructului) previne nu doar inflamarea celulelor cerebrale.
Tot conform studiului realizat de cercetatorii britanici, ingredientul ar putea fi util si in tratarea altor boli ca maladia Parkinson sau artrita reumatoida.
80% dintre bolnavi, nediagnosticati in Romania
La nivel mondial, una din opt persoane cu varsta de peste 55 de ani are boala Alzheimer. Din pacate, conform Societatatii Romane de Sprijin a Vastnicilor si Suferinzilor cu Afectiuni de tip Alzheimer, 80 % dintre bolnavii din Romania raman nediagnosticati.