Oamenii de stiinta britanici au descoperit in urma unui studiu, ca riscul de despresie scade cu circa 16 % daca facem activitate fizica cel putin de trei ori pe saptamana.
Agentia Reuters face referire la un studiu realizat care a tratat relatia dintre depresie, activitatile fizice si modalitatile de a imbunatati atat sanatatea mentala, cat si cea fizica.
„Presupunand ca asocierea este cauzala, timpul liber dedicat activitatii fizice are un efect de protectie impotriva depresiei”, a declarat Snehal Pinto Pereira de la Institutul pentru Sanatatea Copilului de la University College din Londra, citat de Reuters.
Depresia este una dintre cele mai comune forme de boala mentala, care afecteaza peste 350 de milioane de oameni din intreaga lume si este clasata pe primul loc intre cauzele de handicap la nivel global de catre Organizatia Mondiala a Sanatati.
De obicei, tratamentul inseamna medicamente, psihoterapie sau cele doua combinate. Dar, chiar si asa, multi bolnavi inregistreaza recidive ale afectiunii.
Studiul cercetatorilor londonezi a arata ca persoanele care si-au crescut saptamanal activitatea lor fizica au raportat mai putine simptome depresive si ca cei cu mai multe simptome depresive au fost mai putin activi, mai ales la varsta tanara.
De asemenea, fiecare sesiune de activitate saptamanala suplimentara reduce cotele de depresie cu 6 la suta, mai sustin acestia.
Oamenii de stiinta au mai remarcat ca legatura dintre activitatea fizica si simptomele depresive a fost observata la intreaga populatie si nu doar la cei cu risc ridicat de depresie clinica.
De asemenea, Chris Power, profesor de epidemiologie si sanatate publica la UCL, care a contribuit la acest studiu, a declarat ca aceasta cercetare a dat mai multa greutate dovezilor existente, sugerand ca activitatea fizica ar putea fi folosita ca tratament impotriva depresiei si pentru imbunatatirea sanatatii fizice.
„Daca toata lumea ar realiza o activitate fizica, de cel putin trei ori pe saptamana, am putea asista la o scadere a riscului de depresie inclusiv pentru reducerea obezitatii, a bolilor de inima si a riscului de diabet zaharat”, a declarat acesta, citat si de Agerpres.
Va reamintim ca depresia este o boala care poate lasa urmari grave asupra calitatii vietii persoanei afectate daca tratamentul, terapia lipseste.
Principalele simptome fizice ale depresiei:
Potrivit standardelor DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, editia a IV-a), simptomele depresiei au, de regula, un caracter emotional, cazurile grave de depresie includ simptome precum oboseala extrema, tulburari ale somnului, pierderea poftei de mancare.
De asemenea, alte simptome fizice ale depresiei, potrivit specialistilor sunt: dureri in zona pieptului, dureri de spate, dureri puternice de cap, apar probleme ale tubului digestiv, de exemplu constipatia sau diareea. Totodata, pacientul va avea tulburari legate de calitatea somnului, marea majoritate se vor lupta cu insomnia. Unele paciente se pot ingrasa multe kilograme intr-un timp relativ scurt, iar altele pot sa slabeasca mult.
Etichete: depresia simptome fizice, simptome fizice depresie