Depistarea precoce a fibrilatiei atriale poate preveni accidentul vascular cerebral


Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, prin campania Schimba Ritmul de informare asupra riscul de accident vascular cerebral a pacientilor cu fibrilatie atriala, atrage atentia ca Romania are nevoie rapid de imbunatatirea managementului pacientilor cu FiA si de acces la terapie eficienta. Doar astfel mii de romani vor fi cu adevarat protejati impotriva AVC-ului (accident cerebral vascular).

Primul studiu local despre impactul fibrilatiei atriale, solicitat de Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, arata date ingrijoratoare. Astfel, peste 200.000 de romani au ajuns in decursul unui an la spital cu diagnosticul de fibrilatie atriala. Este doar varful unui iceberg si reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta AVC in viitor. De asemenea, in situatia pacientilor cu diagnostic dublu AVC si FA ponderea cazurilor de deces urca la 16,3%, iar 6,3% din decese se intampla inaintea varstei de 65 de ani.

De aceea, specialistii subliniaza ca printr-un tratament corect cu anticoagulante orale se pot preveni 2/3 din AVC, si mai mult, s-ar putea economisi peste 96,6 milioane de euro pe an. Practic, anual sunt cheltuiti peste  100 milioane de euro pe an sunt cheltuielile publice rezultate numai din doua componente calculabile relativ usor – cost spitalizare si pensii de invaliditate.

Statisticile europene confirma faptul ca ne aflam in pragul unei epidemii. Astfel, se estimeaza ca incidenta va creste cu 24%, prevalenta cu 13%, numarul de decese cu 34% iar anii de viata ajustati in functie de incapacitate cu 22%. Specialistii sustin ca mii de accidente vasculare cerebrale la persoanele cu fibrilatie atriala pot fi evitate.

Reamintim ca Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor reia in 2018 actiunile de informare asupra fibrilatiei atriale derulate in 2013 si 2014. Pe toata durata anului 2018 vor avea loc actiuni de informare pentru publicul larg, iar pe site-ul www.SchimbaRitmul.ro se poate citit o informatie avizata despre fibrilatia atriala si riscul de AVC.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.