De ce merg oamenii la munca atunci cand sunt bolnavi?

munca-boala-oameni-stressDe ce merg oamenii la munca atunci cand sunt bolnavi? La aceasta intrebare au incercat mai multi cercetatori sa gaseasca un raspuns de-a lungul timpului.

Ei au luat in calcul atat prezenta la locul de munca din partea angajatilor cu boli contagioase, dar si din partea celor cu boli netransmisibile.

Conform Reuters, co-autorul unui studiu, Gary Johns, cercetator in domeniul managementului si afacerilor la Universitatea Concordia din Montreal precizeaza:

„In caz de boala contagioasa, raspandirea acesteia la ceilalti angajati si la clienti este o preocupare evidenta. Pe de alta parte, in cazul in care boala nu este nici contagioasa, nici debilitanta, probabil ca auto-afirmarea este ceea ce-i determina pe oameni sa mearga la serviciu atunci cand nu se simt bine”.

Pe parcursul acestei cercetari s-au analizat datele de la 61 de studii anterioare care au implicat mai mult de 175.000 de oameni in mai mult de 30 de tari, pentru a evalua ce i-ar fi putut motiva sa vina la serviciu atunci cand au fost bolnavi.

Cercetatorul Gary Johns si colega sa, Mariella Miraglia, de la Norwich Business School, au folosint termenul de „prezenteism” pentru a se referi la munca angajatilor cand sunt bolnavi.

Astfel, in analiza lor, prezenteismul a fost cel mai des legat de politiciile impuse de locul de munca, de reducere a absenteismului, de actiunile disciplinare, limitarea perioadelor de concediu medical platit sau solicitarea unei hartii de la medic prin care sa se confirma starea de rau a angajatului.

In analiza s-au luat in calcul si conditiile de lucru, sarcinile de serviciu, situatia in care personalul este insuficient, orele suplimentare si termenele limita.

S-a constatat ca toate acestea ii determina pe oameni sa lucreze chiar si in timp ce sunt bolnavi.

Pentru aceasta analiza, cercetatorii nu au avut si date cu ajutorul carora sa poata evalua rolul depresiei si al sanatatii mentale in prezenteism, conform publicatiei Journal of Occupational Health Psychology.

Multi angajati cred ca locurile lor de munca sunt in pericol daca stau acasa sau simt ca nu isi pot permite sa piarda bani pentru o zi nelucrata, spune o alta cercetatoare, Supriya Kumar, de la Universitatea din Pittsburgh.

Angajatorii care constientizeaza motivele care ii determina pe angajati sa vina la serviciu atunci cand sunt bolnavi, au puterea de a schimba politicile.

„Cand angajatii stau acasa atunci cand au o boala contagioasa cum este gripa, ei reduc de fapt probabilitatea imbolnavirii in randul colegilor si, prin urmare, reduc absenteismul la locul de munca. Managerii care isi dau seama de acest lucru si promoveaza un comportament de ramanere acasa a celor bolnavi in caz de boala infectioasa vor avea un loc de munca mai sanatos”, a mai declarat Supriya Kumar.

Citeste si Studiu: Preferinta pentru gustul amar denota o tendinta spre psihopatie, sadism si narcisism

Citeste si Gutuile, leac de toamna

Citeste si Studiu: Risc crescut de depresie in cazul consumului de alimente cu index glicemic mare

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.