Societatea este in general ingrijorata de starea alcoolicilor, de felul in care le este afectata sanatatea, dar aproape niciodata nu ia in calcul impactul asupra familiilor. Daca luam in calcul implicatiile asupra familiei, costurile sociale si de sanatate sunt foarte mari si pe termen lung.
De multe ori impactul cel mai palpabil este la nivel financiar. Sumele cheltuite pe achizitionarea de alcool sunt deturnate de la alte necesitati. In plus, cel mai adesea alcoolicul are probleme si in pastrarea unui loc de munca stabil, sau in obtinerea unei pozitii bine platite.
Perioadele de betie sunt cel mai adesea asociate cu violenta domestica, fizica sau verbala, care de multe ori este ascunsa de familie. Studiile specialistilor spun ca exista doar o singura directie de evolutie in acest caz, respective agravarea violentei si cresterea traumelor fizice si psihice.
Lipsa suportului alcoolicilor catre activitatile obisnuite ale familiei sau pasarea responsabilitatii pun multa presiune asupra familiilor care trebuie sa se descurce in societate, sa navigheze intre perioadele de normalitate si cele de abuz.
Copii de asemenea pot avea sentimente de furie cauzate de imposibilitatea rezolvarii situatiei, sentimente care le vor marca viata adulta si prezenta in societate
Sentimentele de rusine a familiei, nevoia de ascundere a realitatii fata de prieteni si rude va duce la desocializarea familiei si ruperea ei de comunicarea cu ceilalti membri ai comunitatii.
Desi statutul de alcoolic este dobandit prin actiunile personale ale alcoolicului, acesta poate da vina pe familie pentru alcoolism. In multe cazuri familia va trai cu sentimentul vinei, in special in familiile in care alcoolicul este o persoana cu putere de influenta mare.