Testul se face dupa o perioada de 12 ore in care nu se mananca, nu se beau lichide (cu exceptia apei) si nu se iau medicamente.
In felul acesta obtinem informatii despre valorile lipidelor din sange: colesterolul total, LDL colesterolul (colesterolul rau), HDL coles- terolul (colesterolul bun) si trigliceridele.
Daca nu respectati aceste recomandari, s-ar putea ca rezultatul analizelor sa nu fie cel real; medicul o sa va sfatuiasca atunci sa repetati testul.
Unde trebuie sa merg sa-mi dozez colesterolul?
Exista mai multe locuri unde se pot doza lipidele din sange: in spital, in policlinica, in cabinete particulare etc. Este important ca laboratorul respectiv sa aiba posibilitatea sa masoare toate cele patru componente mentionate mai sus.
Al doilea lucru important este reprezentat de cine anume va interpreteaza rezultatele. Cel mai potrivit este medicul dumneavoastra curant, fie el cardiolog, internist, diabetolog, neurolog sau medic de familie.
Pentru ca el va cunoaste cel mai bine din punct de vedere medical. Astfel, rezultatele se judeca atat in functie de abaterea fata de valorile normale, dar mai ales tinand cont de factorii dumneavoastra de risc, asa cum puteti citi mai jos.
Apoi, medicul dumneavoastra este in masura sa va recomande un plan de preventie sau de tratament pe termen lung, precum si urmatoarea testare, pentru a se asigura ca planul este eficient, determinand scaderea colesterolului dumneavoastra.
Care sunt valorile normale ale colesterolului?
Valorile normale ale colesterolului depind de varsta, de factorii de risc asociati, precum si de patologia fiecarui pacient in parte.
In general, se considera ca pentru adulti valorile optime pentru colesterol, LDL, HDL si trigliceride sunt:
• Colesterol total <190 mg/dl
• LDL-colesterol <115 mg/dl
• HDL-colesterol >60 mg/dl
• Trigliceride <150 mg/dl
Deci, este important de retinut faptul ca nu exista o singura valoare normala a lipidelor din sange.
Dintre toate cele enumerate mai sus, LDL-colesterolul are cea mai mare semnificatie in determinarea riscului cardiovascular si urmarirea ulterioara.