In perioada sarbatorilor, din cauza inactivitatii si a tendintelor de a manca mult la mesele de sarbatori, exista riscul cresterii in greutate. O dieta echilibrata dar si o activitate fizica de-a lungul perioadei de concediu sunt masuri esentiale pentru a evita cresterea nedorita in greutate.
Riscul cresterii in greutate – mai mare la persoanele supraponderale sau obeze
Un studiu realizat de cercetatorii de la Human Nutrition Research Center on Anging, Boston, al carui abstract a fost publicat de National Institute of Health in anul 2000, a analizat tendinta cresterii in greutate in perioada sarbatorilor.
In studiu au fost inclusi 195 de adulti. In perioada sfarsitul lui noiembrie – Anul Nou s-a inregistrat o crestere in greutate de aproximativ 0,37 kg.
O tendinta de crestere mai mare a fost identificata la persoanele supraponderale si obeze.
Rezultatele finale ale studiului au aratat ca, in acest caz, cresterea in greutate in perioada sarbatorilor poate sa fie un factor important in cresterea riscului de obezitate si a numarului de persoane care risca sa devine supraponderale sau obeze.
Ce masuri sunt recomandate pentru a evita cresterea in greutate
Nu ratati mesele importante: exista tendinta de a crede ca, daca manacti mult la una dintre mese, si sariti o alta masa principala, evitati riscul de a va ingrasa. Specialistii considera ca este o masura gresita aceasta, deoarece o persoana va manca mai mult la o masa daca anterior va sari alte mese.
Alegeti intre gustari: daca inainte de masa principala alegeti o gustare sau un antreu, specialistii recomanda sa evitati dulciurile dupa masa care ar putea contribui la kilogramele in plus.
Evitati alimentele bogate in grasimi: specialistii recomanda o dieta echilibrata, in care sa evitati mancarurile bogate in grasimi si sa alegeti alimentele sanatoase, bogate in nutrienti si vitamine: legumele, fructe, pestele.
Faceti activitate fizica in perioada sarbatorilor: in cazul in care vremea rece nu va motiveaza sa iesiti din casa pentru a face miscare, este recomandat sa gasiti ca optiuni ale activitatii fizice pe care le puteti face in interior. In acest caz, puteti frecventa o sala de sport in care sa faceti miscare singuri sau coordonati de un instructor.
In cazul in care vremea rece si ninsoarea nu sunt impedimente de a iesi din casa, puteti sa alegeti intre sporturile de iarna, patinatul, schiatul, snowboardingul. Pentru a evita anumite accidentari, folositi echipament de protectie.
Daca nu practicati nici unul dintre aceste sporturi, puteti alege sa faceti plimbari de macar 30 de minute. In cazul temperaturilor scazute, nu uitati sa va protejati pielea care poate sa fie afectata in aceste conditii.