Fericirea se simte, dar se si cultiva. Anual se cheltuie sume fabuloase pentru studii, evenimente si actiuni prin care sa gasim modalitati de a ne dezvolta starea de bine. Totusi, confirma psihologii, fericirea este un lucru complex, mai mult decat o stare emotionala.
Stiinta a demonstrat ca fericirea imbunatateste stilul de viata al fiecarui om, iar asta chiar indiferent de mediul in care traieste, ori de mostenirea genetica. Si, tot fericirea ne face sa traim mai mult si mai sanatos, potrivit mai multor studii relatate de CNN.
De asemenea, cercetatorii ne vorbesc si de cateva modalitati prin care ne putem creste singuri gradul de fericire.
1. Optimismul. Adoptarea unui asemenea mod de gandire este mai mult decat necesara. Cercetatorii de la Harvard spun ca oamenii optimisti nu doar ca au o viata mai buna, ci sunt si mai feriti de bolile de inima.
2. Generozitatea. Inca din anul 1973, Danemarca este pe primul loc in topul mondial al fericirii, potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene. Fericirea danezilor vine din generozitatea lor, concluzioneaza, printre altele un raport ONU privind fericirea.
3. “Sa faci, nu doar sa visezi”. A-ti crea experientele aduce fericire, insa acest lucru inseamna a trai in realitate. Tot locuitorii din Danemarca, s-a constatat ca petrec cel mai putin timp la calculator ori butonand telefonul mobil. Cercetarile arata ca oamenii care se focuseaza pe experiente reale, au mai multe sanse sa-si creasca starea de bine. De acest lucru se leaga in special crearea relatiilor reale si nu de genul celor virtuale.
4. Rasul. Studiile au aratat in nenumarate randuri ca rasul este benefic atat pentru starea fizica, cat mai ales pentru cea mintala. În timpul rasului, nivelul hormonilor legati de stres scade, iar cel al endorfinei creşte.
5. Implicarea in actiuni pentru semeni. A face voluntariat si a darui, mai mult decat a astepta sa primesti, poate insemna o stare de bine, chiar daca la prima vedere, multi oameni ar fi reticienti. Insa, Organizatia Natiunilor Unite crede ca procentul mare de munca voluntara care se face in tari precum Danemarca, mai ales sub egida unor ONG-uri, contribuie, de asemenea, la motivul general pentru care oamenii de aici sunt cei mai fericiti