Capacitatea de concentrare a copiilor poate scadea din diverse motive, fizice sau psihice. Lipsa de concentrare le poate afecta nu doar rezultatele scolare, ci si activitatile de zi cu zi.
Cauze ale lipsei de concentrare a copiilor
Lipsa unei nutritii sanatoase care sa ii asigure copilului necesarul de vitamine si nutrienti este foarte important. Acest factor este cauzat in multe cazuri de refuzul copiilor de a manca alimentele sanatoase asigurate la mesele importante ale zilei. Un obicei alimentar nesanatos dezvoltat in copilarie poate sa ii afecteze si in adolescenta, fiind mult mai greu de schimbat.
Lipsa execitiilor fizice contribuie la afectarea unui stil de viata sanatos care sa sprijine copilul. Exercitiile fizice sau practicarea unui sport ajuta copilul sa aiba o mai buna coordonare in realizarea altor activitati.
Cum afecteaza relatiile interpersonale capacitatea de concentrare a copiilor
Relatiile interpersonale pot influenta destul de mult capacitatea de concentrare a copilului.
Pe de o parte, poate exista influenta parintilor foarte protectori care scad din independenta copilului. Din aceasta cauza, cand este singur in fata unor activitati, poate sa se confrunte cu imposibilitatea coordonarii independente si a concentrarii pana si asupra celor mai simple activitati.
Relatia pe care copilul o stabileste cu educatorul este foarte importanta atunci cand vine vorba de captarea atentiei in activitatile scolare. Lipsa intelegerii notiunilor care se predau, dificultatile la unele materii pot sa-l descurajeze si sa-l determine sa-si piarda din concentrare si interes.
Ce masuri sunt recomandate parintilor
Parintilor sunt sfatuiti sa cultive capacitatea de concentrare a copiilor de la cele mai mici varste. Alegerea corecta a jocurilor care ii pot dezvolta anumite abilitati printre care si atentia si concentrarea pentru finalizarea jocului sunt esentiale.
Alta recomandare a specialistilor vizeaza lectura. Ascultand povesti si citind mai tarziu copilul invata sa se concentreze, sa urmeze firul unei intamplari si, de asemenea, sa puna intrebari referitoare la anumite etape ale povestii in cauza.
Sprijinul pe care il acordati in rezolvarea temelor este foarte important. Se considera mult mai eficienta realizarea temelor corect si aplicat, decat terminarea sarcinilor intr-un timp prestabilit. Grabirea rezolvarii sarcinilor ar putea sa-I afecteze concentrarea asupra detaliilor.
In acelasi timp, nu este recomandat ca parintii sa intervina in momentul in care copilul se concentreaza in rezolvarea unor sarcini. Prezenta lor l-ar putea distrage pentru tot restul activitatii.
Stabilirea unui orar in cazul in care copilul are si activitati extrascolare este foarte important. In acest fel, programul copilului va fi mult mai organizat si va sti cat timp are nevoie pentru realizarea unei activitati. El va fi pregatit implicit si pentru activitatea urmatoare.