Cui i-e teama de histerosalpingografie?


Este o investigatie medicala de care multe dintre femeile care ajung in cabinetul medicului ginecolog specializat in infertilitate, din pricina durerii pe care o presupune efectuarea ei. Despre complexitatea acestei proceduri si despre modul in care ea se desfasoara, ne-a povestit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Anca Rusen

Histerosalpingografia (sau HCG cum i se mai spune), dureroasa sau nu, este insa o analiza care trebuie facuta mai ales atunci cand bucuria de a vedea cele doua liniute pe testul de sarcina se lasa asteptata. Este una dintre principalele analize pe care le recomanda medicul specialist in infertilitate fiind singura care poate proba permeabilitatea trompelor uterine.

Ce este histerosalpingografia

Este o procedura medicala care se face pentru a examina structura uterului si a trompelor uterine si de a testa permeabilitatea trompelor uterine. Este o analiza simpla, destul de rapida, usor invaziva, care verifica sanatatea uterului si a trompelor uterine pentru femeile care nu pot ramane insarcinate sau pentru femeile care au suferit mai multe avorturi spontane. Histerosalpingografia nu trebuie facuta in timpul sarcinii (se recomanda si un test de sarcina inainte), in timpul unei hemoragii in desfasurare ori daca pacienta are o infectie pelviana acuta.

Cum se desfasoara
Examenul se face intre a-8-a si a 12-a zi dupa menstruatie, dupa urinare. Dupa o examinare ginecologica, medicul va introduce in colul uterin un mic tub, o canula, si cu ajutorul unei seringi medicul va introduce in uter (prin canula) o substanta de contrast. Dupa ce lichidul va umple cavitatea uterului si patrunde in trompele uterine, medicul specialist va urmari ecografic felul in care se deplaseaza lichidul in cavitatea uterina si in trompe. Toata procedura dureaza intre 15-25 de minute, iar dupa terminarea investigatiei medicale pacienta va sta in repaus jumatate de ora. Dupa obtinerea imaginilor, medicul indeparteaza canula, iar substanta de contrast se va absorbi rapid in sange si se va elimina din organism. Inainte de a face aceasta investigatie, este recomandat ca pacienta sa anunte medicul daca este sau nu alergica la iod, daca are vreun tip de alergie ori daca este diabetica.

Procedura dureroasa? Sau nu?

De cele mai multe ori, histerosalpingografia se efectueaza fara anestezie ori, la dorinta pacientei, cu anestezie locala. Majoritatea femeilor care au facut aceasta investigatie medicala spune ca durerile in partea de jos a abdomenului exista si ca, de cele mai multe ori, sunt suportabile. Cateodata, aceste dureri sunt insotite de o stare febrila. Acest disconfort se intensifica in timpul introducerii substantei de contrast, dar dispar in maximum o ora de la finalizarea investigatiei medicale. Sunt si femei care au fost supuse histerosalpingografiei si care au spus ca au sportat greu, ca a fost foarte dureroasa.

Posibile reactii dupa histerosalpingografie

Dupa terminarea examinarii radiologice, pacientele se pot confrunta cu urmatoarele reactii:
• Usoare ameteli si stare de greata
• Disconfort abdominal (crampe)
• Scurgeri vaginale (se elimina substanta de contrast)
• Stare febrila
• Sangerari
• Urticarie (reactie la substanta de contrast)

Este bine de stiu ca HCG se face cu stomacul gol, tocmai pentru a evita aparitia starii de voma. De aceea, pacienta este sfatuita ca in ziua premergatoare efectuarii histerosalpingografiei sa manance usor.

Pregatirea pentru HCG

Se apropie data la care v-ati facut programare pentru histerosalpingografie. Este bine sa stiti ca, inainte de a face aceasta analiza, este bine sa:
• Renuntati la contactele sexuale cu 1-2 zile
• Renuntati la spalaturile vaginale si la orice alt produs intern de igiena intima cu o saptamana.
• Intrerupeti administrarea medicamentelor sub forma de ovule, supozitoare vaginale, spray-uri cu o saptamana.

In timpul examinarii imaginilor radiografice realizate in timpul histerosalpingografiei, medicul specialist poate determina, in primul rand, impermeabilitatea trompelor uterine (trompe infundate), dar si unele afectiuni cum sunt polipi, aderente, existenta unui fibrom uterin.

Vesti bune
In urma efectuarii acestei investigatii, in unele cazuri, trompele uterine se pot desfunda in urma injectarii substantei de contrast, iar o viitoare sarcina ar putea aparea fara a mai fi nevoie de alte interventii.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Liliana spune:

    Buna ziua! La ce clinica va pot gasi ,sunt interesata de histerosalpingografie.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.