CNAS, Ministerul Sanatati, Ministerul Finantelor si Ministerul Educatiei au semnat un protocol de colaborare privind implementarea masurilor necesare cresterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist la servicii integrate de sanatate, sociale si de educatie.
Obiectivele protocolului vizeaza crearea unui subprogram in cadrul Programului national de sanatate mintala, organizarea si desfasurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor scolari si asistentilor sociali, transmite CNAS intr-un comunicat remis miercuri.
„In Romania, CNAS deconteaza serviciile medicale de psihiatrie pediatrica, precum si serviciile psihologice, de logopedie, kinetoterapie si fiziokinetoterapie, conexe actului medical, necesare pacientilor cu tulburari din spectrul autist, dar si cele de consiliere a familiilor persoanelor respective. Pentru stimularea acordarii ajutorului necesar in cazurile de tulburari din spectrul autist, institutia are in plan ca in acest an sa majoreze numarul de puncte corespunzatoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburari din spectrul autist. Totusi, ramane in continuare o problema numarul mic al medicilor specializati in psihiatrie pediatrica din tara”, scrie in comunicatul CNAS.
Protocolul se va derula incepand cu semestrul II al anului 2019 si se va derula pe pe o perioada de 3 ani.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, unul din 160 copii are o tulburare din spectrul autist, iar prevalenta acestor afectiuni tinde sa creasca.
In fiecare an, incepand cu anul 1989, la data de 2 aprilie se marcheaza Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.
Etichete: tulburare din spectrul autist, autism