Vara vine cu vacante insorite dar si cu multe riscuri pentru cei care isi petrec foarte mult timp in aer liber. Riscul cancerului de piele din cauza expunerii prelungite la un soare puternic nu poate fi eliminat nici in cazul in care folosim crema de protectie solara. Specialistii ne avertizeaza ca suntem protejati prin crema de protectie solara doar pe termen scurt si ca efectele radiatiilor ultraviolete au un impact pe termen lung.
Chiar si cremele cu factor de protectie ridicat nu elimina riscurile
Un nou studiu publicat in revista “Nature”, realizat de cercetatorii de la Universitatea Manchester si de la Institutul de Cercetare in Cancer din Londra, citat de dailymail.co.uk, precizeaza ca suntem expusi riscului de a face cancer de piele chiar si daca aplicam o crema de protectie solara cu factor de protectie 50.
Autorii studiului au descoperit ca aplicarea unei creme nu impiedica mutatia genei P53 care produce proteinele necesare apararii impotriva tumorilor.
Acestia ne recomanda sa folosim in continuare crema de protectie solara la plaja deoarece riscul de cancer de piele este mai mic, insa sa nu ne bazam ca suntem total protejati.
Cum putem sa ne protejam daca stam mult timp la soare
Primul si cel mai important pas prin care putem sa prevenim riscul cancerului de piele este sa nu stam sub soarele puternic.
O a doua masura de protectie este sa purtam haine subtiri si racoaroase care sa ne acopere pielea, alaturi de o palarie de soare.
Doar pe locul trei apare, in opinia specialistilor, crema de protectie solara ca masura de scadere a riscului cancerului de piele, dar nu a eliminarii lui.