In 2004, agentia americana FDA (Food and Drug Administration) tragea un semnal de alarma asupra riscului consumului de peste in timpul sarcinii. Principalul risc il constituia cantitatea ridicata de mercur continuta de unele specii de peste. Ca urmare, foarte multe femei din intreaga lume nu au mai consumat peste in cele noua luni de sarcina. FDA a revenit cu noi recomandari in privinta consumului de peste in sarcina sau in primii ani de viata ai copiilor, specificand ca dieta cu peste poate creste nivelul cognitiv al acestora.
Ce tip de peste este recomandat sa consumati in timpul sarcinii
Specialistii FDA au revenit asupra recomandarilor, precizand ca totusi doua portii de peste pe saptamana sunt benefice pentru dezvoltarea cognitiva a copilului in timpul sarcinii, conform elmundo.es.
Astfel FDA recomanda sa consumati in timpul sarcinii peste precum cod, somon, hamsii, ton in conserva, pastrav de apa dulce.
In cazul acestor tipuri de peste, se recomanda doua portii pe saptamana de cate 170 de grame fiecare.
Ce tip de peste nu este recomandat in sarcina
Specialistii nu recomanda sa consumati in timpul sarcinii ton rosu, peste spada, macrou, rechin, biban.
Acest tip de peste nu este recomandat nici in dieta pentru copii in primii ani de viata din cauza nivelurilor mari de mercur pe care le contin.
Dieta cu peste creste coeficientul de inteligenta al copiilor
Directorul FDA a declarat pentru The New York Times ca exista dovezi suficiente care demonstreaza ca mamele care au consumat peste in timpul sarcinii au copii cu un coeficient de inteligenta mai ridicat.
In acelasi timp, si copiii care au mancat peste de mici au capacitati cognitive mai dezvoltate.