300 de copii cu tulburari de spectru autist vor fi investigati clinic, genetic si imagistic la Spitalul ‘prof. dr. Al. Obregia’, iar la final se va elabora un Registru national, care va contine date despre incidenta acestei afectiuni in Romania, relateaza Agerpres.
Actiunea va avea loc in cadrul proiectului ‘Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu tulburari de spectru autist prin promovarea unor strategii de diagnosticare precoce si masuri de preventie’, lansat joi. Proiectul este finantat din fonduri norvegiene, are o valoare de 1,5 milioane de euro si se va implementa, timp de patru ani, la Spitalul Clinic de Psihiatrie ‘prof. dr. Al. Obregia’, aflat in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti.
Obiectivul principal al proiectului este acela de recunoastere precoce si diagnosticare a autismului, dezvoltarea si implementarea unui protocol pentru studii genetice si de neuroimagistica, recomandari centrate pe fiecare pacient in parte.
Parteneri in acest proiect sunt Spitalul Clinic de Psihiatrie ‘prof. dr. Al. Obregia’, Universitatea din Oslo si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in domeniul Patologiei si Stiintelor Biomedicale ‘Victor Babes’.
„Asa cum stie toata lumea, patologia (din spectrul autist – n.r.) este una dintre cele mai complexe afectiuni psihiatrice atat prin tabloul clinic pe care il prezinta in mod clasic orice copil cu autism legat de dificultatile de comunicare, de socializare, de comportament, cat si prin alte probleme medicale pe care acesti copii le pot prezenta, cum ar fi epilepsia, tulburarile gastrointestinale, probleme de imunitate. Este o abordare foarte complexa a acestor copii cu tulburare de spectrul autist. Incidenta acestei afectiuni a crescut foarte mult in ultimul timp. Astfel ca studii recente arata o incidenta de 1 la 59 de copii”, a declarat medicul Magdalena Budisteanu, conform sursei citate.
Potrivit acesteia, multi copii cu tulburarea de spectru autist raman inca nediagnosticati la o varsta mica si ajung sa fie diagnosticati la o varsta ‘destul de mare’ in perioada prescolara sau chiar la varsta scolara, ceea ce influenteaza ‘considerabil’ modul de tratare a lor si de integrare in mediul scolar si ulterior profesional avand in vedere faptul ca interventia se face mai tarziu.
Etichete: tulburari de spectru autist, copii autism, tulburare de spectru autist