Comisia Europeana a publicat Eurobarometrul cu privire la atitudinile europenilor fata de fumat la sfarsitul lunii mai, de Ziua Internationala fara Tutun.
Cercetarea arata o tendinta in scadere a consumului de tutun in Europa, cu 2% mai putin decat in 2012 (26% vs. 28%).
Categoria de varsta care a cunoscut cea mai drastica scadere (4%) a fost a tinerilor intre 15 si 24 de ani (25% vs. 29%).
Studiul arata ca diferentele notabile in consumul de tutun in Europa se mentin, cu rata cea mai mica de consum in Suedia (11%) si Finlanda (19%) si cele mai mari in Grecia (38%) si Bulgaria (35%).
In ceea ce priveste incercarile de a renunta la fumat, majoritatea fumatorilor declara ca a incercat sa renunte la fumat (59%), iar dintre acestia, 19% au inregistrat aceste incercari in ultimele 12 luni.
Tigarile electronice: 12% dintre europeni le-au incercat in 2015, comparativ cu doar 7% in 2012.
67% au declarat ca le-au incercat pentru a reduce numarul de tigarete sau pentru a renunta la fumat.
Totusi, doar 14% dintre utilizatorii de tigari electronice au reusit sa renunte la fumat, lucru care indica faptul ca acestea nu sunt un instrument eficient de renuntare.
Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara a subliniat ca varsta medie la care europenii incep sa fumeze ramane neschimbata: 17,6 ani.
„Cifrele arata ca lupta impotriva fumatului nu este castigata, mai ales in randul tinerilor. Este de neacceptat ca europenii continua sa fie atrasi de fumat inca din adolescenta. Unul dintre obiectivele centrale ale Directivei pentru produsele din tutun este de a se asigura ca aceste produse periculoase nu mai sunt, in mod nejustificat, atractive pentru cei tineri. Din acest motiv, Directiva interzice tigarile cu arome care mascheaza gustul dur de tutun, pachetele slim si pe cele cu mai putin de 20 de tigarete si determina ca poza si textul cu atentionari legate de sanatate sa acopere in mod obligatoriu minimum 65% din pachet”, a declarat comisarul Andriukaitis.
Expunerea la fumul de tigara
Expunerea la fumul de tigara in baruri si restaurante este in scadere. In ultimii ani, doar 12% dintre respondenti au declarat ca au fost expusi la fumul de tigara in localuri in care se mananca (in scadere fata de 28%, cat era in 2012). Mai mult, 73% dintre angajatii din Europa sunt rar sau niciodata expusi la fumul de tigara in interiorul spatiului de lucru.
Perceptia publica
Majoritatea europenilor este de acord cu aplicarea unor masuri radicale in ceea ce priveste consumul de tutun sau tigari electronice. De exemplu, 70% dintre europeni sustin imbunatatirea modalitatilor de trasabilitate a produselor cu tutun pentru a reduce comertul ilegal, chiar daca aceste masuri ar insemna majorarea preturilor acestor produse. In ceea ce priveste pericolul consumului de tutun perceput, cantitatile de gudron si nicotina sunt cel mai mare indicator al gradului de toxicitate (32%), urmat de aditivi (12%). Procentul persoanelor care considera tigarile electronice daunatoare a crescut in doar 2 ani de la 27% la 52%.
Chestionarul privind atitudinile europenilor referitoare la consumul de tutun a fost realizat de TNS Opinion & Social Network in toate cele 28 de tari din Uniunea Europeana in perioada 29 noiembrie – 8 decembrie, folosind interviuri fata in fata cu circa 28.000 de respondenti din diferite zone demografice si sociale.
Fumatul este cea mai mare cauza a deceselor din Europa, care poate fi prevenita si care este responsabila pentru aproximativ 700.000 de decese pe an.