Consumul de acizi grasi scade riscul de deces in urma unei crize cardiace
Un nou studiu concluzioneaza ca un consum de acizi grasi este asociat cu scaderea de 10 procente a riscului de deces in urma unei crize cardiace.
Noua cercetare a fost publicata acum cateva zile intr-o revista de specialitate, fiind preluata si de 20minutes.ch.
Acizii grasi se gasesc in cantitati mari in unii pesti, cum ar fi somonul si sardinele. Studiul epidemiologic extins, bazat pe analize de sange, pentru stabilirea legaturii dintre omega-3 si frecventa infarcturilor, s-a desfasurat pe 19 cercetari realizate in 16 tari. Ele au inclus in total 45.637 de participanti. In acest grup, 7.973 au avut prima oara o criza cardiaca si, din acestia, 2.781 au murit, precizeaza autorii in revista JAMA Internal Medicine.
„Aceste noi rezultate, care le includ pe cele din numeroase studii, furnizeaza cea mai completa imagine de pana in prezent despre efectul de prevenire al omega-3 impotriva bolilor cardiovasculare”, arata Liana Del Gobbo, cercetatoare la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford din California, unul dintre coautori.
„Rezultatele diferitelor studii au fost similiare, indiferent de varsta, sex, rasa, prezenta sau absenta diabetului, utilizarea aspirinei sau a unor medicamente anticolesterol”, a mai adaugat ea, citata si de Agerpres.
„Prin urmare, este important consumul de peste si de omega-3 in cadrul unui regim alimentar sanatos”, afirma si dr. Dariush Mozaffarian, decanul Facultatii de Stiinte ale Nutritiei de la Universitatea Tufts din Boston, care a condus studiul.
Potrivit site-ului de 20minutes.ch , cercetatorii mai subliaza ca, in afara de continutul bogat in omega-3, pestele furnizeaza anumite proteine specifice, vitamina D, seleniu si alte minerale.