Pentru al treilea an consecutiv, campania de preventie “Asuma-ti sa fii sanatos!” a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti va ajunge pe litoralul romanesc si va oferi turistilor prezenti in 5 statiuni de la Malul Marii Negre consultatii gratuite in specialitatile dermatologie, endocrinologie si, incepand din acest an, si in domeniul pediatriei.
Campania ce va fi realizata in parteneriat cu Societatea Romana de Dermatologie (SRD), Societatea Romana de Endocrinologie (SRE) si Societatea Romana de Pediatrie (SRP) cu sprijinul Directiei de Sanatate Publica din Constanta si al Ministerului Apararii Nationale se va derula in perioada 14-19 August si va beneficia de voluntariatul medicilor rezidenti si specialisti, precum si de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment,
“In contextul in care prima, dar mai ales a doua editie a campaniei de preventie a Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila – Asuma-ti sa fii sanatos!- au inregistrat un interes crescut din partea turistilor aflati la malul Marii Negre, acestia beneficiind, cumulat, de peste 4.400 de consultatii gratuite in specialitatile dermatologie si endocrinologie, am decis, impreuna cu cele doua societati medicale de profil, sa repetam experienta anilor anteriori si, in plus, sa-i cooptam in acest proiect si pe colegii nostri pediatri ceea ce ne face sa credem ca aceasta a treia editie va contabiliza, la finalul sau, rezultate semnificativ mai mari, iar pentru realizarea acestui important proiect tin sa le multumesc tuturor partenerilor nostri si in mod special celor 36 de medici care au decis sa se implice in acest program de voluntariat, Ministerului Apararii Nationale si Directiei de Sanatate Publica din Constanta” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa.
Pe parcursul celor sase zile ale Campaniei – Asuma-ti sa fii sanatos! – Litoral 2023, toti cei care doresc sa beneficieze gratuit de consultatii dermatologice, endocrinologice si pediatrice vor putea apela la profesionalismul celor 36 de medici (rezidenti si specialisti) care vor fi prezenti in cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spatioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afisate bannere ale campaniei) in urmatoarele statiuni: Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia si Olimp. Consultatiile se vor face in perioada 14-19 August in intervalele orare 09:00 – 12:00 si 15:00 – 18:00, cu exceptia zilei de 19 August, cand programul de screening se va derula doar in cursul diminetii.
Corturile vor fi amplasate langa urmatoarele repere:
1. Baze salvare acvatica-salvamar si punct de prim ajutor – Plaja Neptun
2. Baze salvare acvatica-salvamar si punct de prim ajutor – Plaja Mangalia
3. Plaja Olimp (langa Hotel Meduza)
4. Containere Smurd-ISU- Plaja Costinesti
5. Containere Smurd-ISU- Plaja Saturn
De altfel, de-a lungul celor 9 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 18.000 de romani au beneficiat de consultatii dematologice gratuite, iar alte cateva zeci de mii de persoane au fost informate in detaliu asupra riscurilor la care isi pot expune pielea, dar si cum se poate preveni aparitia unei afectiuni cutanate.
Ca si in editiile anterioare ale campaniei UMFCD – “Asuma-ti sa fii sanatos”, derulate la Malul Marii Negre, screeningul S.R.D. va evidentia principalii factori considerati de risc inalt de catre dermatologi in dezvoltarea cancerului cutanat:
• Utilizarea de solare;
• Expunere frecventa intentionat la soare;
• Expunere in timpul activitatilor profesionale la soare;
• Expunere recreationala la soare (de exemplu sport sau gradinarit);
• Istoric familial de melanom.
Cancerul de piele
Cancerul de piele este o problema importanta de sanatate publica, fiind cel mai frecvent cancer in populatia alba. Incidenta lui a crescut de 3-4 ori in ultimele decade si se afla in continua crestere, in contextul cresterii duratei de viata, imbatranirii populatiei si continuarii comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate in intreaga lume sunt cancere cutanate.
Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul si Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezinta sub 5% din cazurile de cancer cutanat si este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventa forma de cancer cutanat (75%), urmata de Carcinomul spinocelular CSC (20%).
Cancerele de piele reprezinta o povara pentru sistemele de sanatate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate si costuri medicale ridicate in cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbiditatii, mortalitatii si costurilor economice si sociale ale cancerelor cutanate.
Etichete: consultatii gratuite litoral, screening cancer de piele