Constipatie

Constipatie definitie

Constipatia este evacuarea rara, dificila, uneori chiar greoaie a continutului intestinal. Se poate vorbi despre constipatie atunci cand se elimina un scaun la mai mult de doua zile, iar fenomenul se produce mai putin de trei ori pe saptamana. Atunci cand vorbim despre constipatie aveam in vedere existenta urmatoarele aspecte care sunt prezente: un tranzit intestinal incetinit, dificultatea intalnita in timpul defecatiei, iar pacientul are o senzatie acuta de evacuare incompleta a intestinului.

Multe persoane, de la copii la adulti au episoade pasagere de constipatie care nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii organismului. Insa atunci cand constipatia tine mai mult de 3 zile pe luna, 3 luni consecutive intr-un an, aveam de-a face cu constipatie cronica. Datele statistice arata ca una din cinci persoane sufera de constipatie cronica, o afectiune care este si mai frecventa la femei, pe masura ce imbatranesc.

Medicii atrag atentia asupra faptului ca multe boli se pot ascunde in spatele constipatiei cronice.

Despre constipatie acuta sau ocazionala putem spune ca este un fenomen asociat cu factorii alimentari, cu regimul alimentar al persoanei in cauza.

Factori de risc constipatie la adulti

  • Regimul alimentar din care lipsesc fructele, legumele, cereale, fibrele dietetice;
  • Lipsa corecta a hidratarii;
  • Consumul exagerat de cafea sau de bauturi alcoolice;
  • Dieta bogata in carne si alimente procesate, cu un continut sarac in fibre;
  • Sedentarismul, lipsa exercitiilor fizice;
  • Stresul ridicat, anxietatea, depresia;
  • Administrarea unor medicamente asa cum sunt cele pentru scaderea tensiunii arteriale sau antidepresivele;
  • Luarea laxativelor in exces.

Constipatie simptome

  • dureri abdominale;
  • crampe abdominale;
  • balonare;
  • incontinenta fecala;
  • greata sau varsaturi;
  • dureri la nivelul rectului
  • gaze, flatulenta;
  • oboseala, slabiciune musculara;
  • pierderea in greutate;
  • arsuri rectale;
  • anxietate;
  • efort in timpul tranzitului intestinal.

Constipatie cauze

O serie de afectiuni se pot ascunde in spatele constipatiei sau altfel spus duc la aparitia constipatiei cronice. Astfel, constipatia cronica poate sa apara si atunci cand o persoana are cancer colorectal, sindrom de intestin iritabil, anumite intolerante alimentare, depresie, diabet zaharat, tulburari de alimentatie, scleroza multipla, boala Parkinson, anumite leziuni ale maduvei spinarii, accident vascular cerebral.

Trebuie subliniat astfel ca anumite probleme neurologice pot duce la dezvoltarea constipatiei. De aceea constipatia este si des intalnita la pacientii cu boala Parkinson si la cei diagnosticati cu scleroza multipla. O tumora care exista in tubul digestiv si apasa pe colon poate sa duca la instalarea constipatiei. Si existenta hipotiroidismului poate duce la aparitia constipatiei cronice. Inclusiv graviditatea face posibila instalarea constipatiei, altfel spus se intalneste frecvent constipatie in timpul sarcinii. De asemenea, constipatia cronica este frecvent intalnita la batrani. Cu alte cuvinte, pe masura ce o persoana imbatraneste, metabolismul incetineste, rezultand o activitate slaba intestinala.

Modificarea programului zilnic, deplasarile, delegatiile pot duce la aparitia constipatiei. Nu in ultimul rand, depresia, un nivel ridicat de stres pot sa favorizeze aparitia constipatiei. Lipsa miscarii, sedentarismului este o alta cauza a constipatiei. Deshidratarea duce si la aparitia constipatiei, de aceea, daca o persoana bea zilnic minimum 2 litri de apa pe zi, va reduce mult riscul de constipatie.

Constipatie la copii

Constipatia la copii nu trebuie sa te sperie. Este un simptom foarte des intalnit mai ales atunci cand incep modificarile alimentare. Nu in ultimul rand, educarea timpurie la olita poate sa fie una dintre cauzele constipatiei la copii. De cele mai multe ori, la copii constipatia este temporara, nu devine cronica.

Principalele semne si simptome constipatie copii:

  • scaunele sunt tari;
  • cel mic acuza dureri la defecatie, uneori plange;
  • apar durerile abdominale, crampele abdominale;
  • rar sunt prezente si sangerarile anale;
  • copilul are mai putin de trei scaune pe saptamana.

In cazul copiilor principalele cauze ale constipatiei sunt: alergia la lactoza, calatoriile, stresul celui mic, consum insuficient de lichide, sedentarismul, aportul insuficient de fibre. Foarte rar de vina este o problema metabolica sau una digestiva.

Constipatie nou nascut

La sugar constipatia poate sa aiba cauze genetice, dar si alimentare. De asemenea, aportul scazut de lichide este o alta cauza de constipatie la nou-nascut. Insa cea mai comuna cauza a constipatiei la nou-nascut este o schimbare a alimentatiei.

De exemplu, trecerea de la laptele matern la cel praf poate sa favorizeze aparitia constipatiei. Dar si atunci cand ii introduci un nou aliment, de exemplu carnea, poate sa apara constipatia. Cu toate acestea, lipsa scaunului zilnic la sugar nu inseamna obligatoriu existenta constipatiei.

Constipatie sugari solutii:

  • Asigura-te ca cel mie este bine hidratat. Ai grija ca in afara de lapte, copilul sa bea suficienta apa in timpul zilei;
  • Sucul de fructe este un remediu ideal atunci cand vrei sa-ti scapi copilul de chinul constipatiei;
  • Piureul de fructe este un alt aliat impotriva constipatiei;
  • Fa-i masaj zilnic. Daca il tii pe spate si ii ridici usor piciorusele ca si cum ar merge pe bicicleta, il vei ajuta sa elimine gazele si in plus, copilul va rade vesel;
  • Daca vezi ca totusi constipatia se accentueaza si dureaza mai mult de trei zile, mergi la pediatru pentru un tratament adecvat impotriva constipatiei.

Constipatie sarcina

Disconfortul, crampele abdominale, balonarea, durerile rectale, greata, dificultati in eliminarea scaunului sunt simptomele constipatiei de care gravidele nu sunt scutite. Mai mult, peste 40% dintre gravide au constipatie tranzitorie pe perioada celor noua luni de sarcina. Schimbarile hormonale dar si prezenta hemoroizilor se numara printre cauzele constipatiei in sarcina. Practic, modificarile hormonale care au loc in cele noua luni de sarcina pot favoriza constipatia la gravide. Dar si stresul in exces poate sa favorizeze instalarea constipatiei in sarcina.

De asemenea, sedentarismul la care este supusa viitoare mamica este o alta cauza a constipatiei. Nu in ultimul rand, suplimentele de fier pe care marea majoritatea a femeilor gravide le iau duc la aparitia constipatiei.

Constipatie gravide remedii naturale

De ajutor in aceasta perioada iti pot fi semintele de in, prunele uscate sau sucul de prune. Si mierea luata dimineata pe stomacul gol alaturi de un pahar de apa caldut, perele, merele crude, fasolea boabe, semintele de floarea soarelui, o lingura de ulei de masline inainte de fiecare masa, luate pe stomacul gol sunt metode care te pot scapa de constipatie sau macar o amelioreaza.

Daca totusi nu te descurci cu aceste metode naturale, mergi la medicul tau care iti va prescrie un tratament adecvat. Sunt cazuri in care constipatia netratata conduce la aparitia complicatiilor asa cum sunt aparitia hemoroizilor sau a fisurii anale.

Constipatie tratament

Tratamentul consta in primul rand in modificarea stilului de viata. Daca nici in felul acesta nu se inregistreaza imbunatatiri, atunci medicul va prescrie tratament medicamentos si destul de rar se ajunge la o interventie chirurgicala.

Insa deosebit de important este eliminarea cauzei care a dus la instalarea constipatiei. Medicii avertizeaza ca intarzierea eliminarii fecalelor duce la cresterea riscului de inmultire a bacteriilor in intestin.

Totusi, de cele mai multe ori, modificarile stilului de viata care includ cat mai mult sport, consumul de fibre si hidratarea corecta, duc la eliminarea constipatiei.

Constipatie medicamente

Chiar daca ai epuizat toate metodele si tot nu ai reusit sa rezolvi constipatia, nu lua medicamente fara sa mergi la medic. Sunt o multime de medicamente care au ca efect advers constipatiei. Si sunt si medicamente care o pot agrava. De asemenea, numai dupa ce medicul ti-a facut o serie de investigatii medicale si analize de sange, dupa ce ai primit un diagnostic de certitudine, medicul iti va recomanda in primul rand schimbarea stilului de viata.

Daca nici in felul acesta nu poti sa ameliorezi sau sa tratezi constipatia cronica, este posibil sa primesti de la medic si medicamente pe baza de prescriptie medicala. Dar singur, nu lua medicamente fiindca este posibil sa iti fie mai rau, iar constipatia sa se accentueze si mai mult.

Constipatie remedii naturiste

  • Prunele uscate sunt ideale pentru a scapa de constipatia cronica. Ele sunt sanatoase si in plus, contin multe fibre;
  • Merele sunt si ele bogate in fibre. De aceea este indicat sa consumi cat mai multe mere zilnic;
  • Portocalele, grapefruitul si mandarinele sunt o gustare racoritoare si o sursa buna de fibre, asa ca include-le in dieta ta zilnica;
  • Spanacul, varza de Bruxelles si broccoli, nu numai ca sunt bogate in fibre, ci sunt si surse importante de vitamina C, vitamina K si acid folic. Te vor ajuta sa ai un tranzit cat mai usor si sa elimini constipatia;
  • Anghinarea. Sunt studii care sustin ca acesta are efectul unui prebiotic natural si ajuta la reglarea tranzitului intestinal;
  • Si cartofii dulci pot ajuta la ameliorarea constipatiei. Ideal este sa-i consumi fierti;
  • Stafidele si smochinele sunt bogate in fibre, au un efect laxativ garantat. Inmoaie de seara in apa cateva prune/smochine uscate. Dimineata, pe stomacul gol, bea lichidul si consuma fructele care s-au hidratat;
  • Semintele de in sunt foarte bogate in fibre si acizi grasi Omega 3, care ajuta digestia. De aceea este indicat sa consumi 2 linguri/zi de seminte de in, cu iaurt, compot sau cereale;
  • Dimineata, pe stomacul gol, bea un pahar de apa in care ai stors zeama de la o lamaie. Apa este bine sa fie calduta;
  • De ajutor iti pot fi si cerealele integrale, taratele, mierea de albine;
  • Consuma din abundenta struguri. Acestia au proprietati laxative si previn constipatia cronica sau o amelioreaza daca este deja instalata;
  • Uleiul de ricin este un veritabil purgativ natural, asa ca poti sa il utilizezi cu incredere.

Constipatie remedii

Exista si alte remedii de ajutor in constipatia acuta sau in cea cronica.

  • Masajul manual efectuat deasupra abdomenului daca este realizat dimineata poate sa aiba succes. Dar trebuie sa fie realizat zilnic, iar durata lui sa fie de aproximativ 20 de minute;
  • Specialistii sustin ca si reflexoterapia poate sa fie un aliat de nadejde in cazul constipatiilor acute sau cronice;
  • Acupunctura este utilizata pentru tratarea constipatiei de mii de ani;
  • Nu in ultimul rand remediile homeopate pot fi de un real ajutor atunci cand te lupti cu constipatia. Acestea functioneaza inclusiv la copii, dar trebuie sa te adresezi unui medic care are competente in homeopatie.

Alimente care te scapa de constipatie si balonare

Poti sa scapi de constipatie si balonare cu ajutorul alimentelor. Mai exact, trebuie sa micsorezi cantitatea de alimente sarace in fibre si sa cresti cantitatea de fructe si legume crude care au rolul de laxative naturale. Astfel, mananca zilnic prune uscate, banane, mere.

De asemenea, de ajutor iti sunt si condimentele: ghimbirul, piperul cayenne care actioneaza ca laxative naturale, stimuleaza digestia si favorizeaza tranzitul intestinal.

Si rosiile au proprietati laxative renumite. In plus, rosiile contin si fibre, dar si vitaminele A, C si K, precum si antioxidantul licopen care ofera protectie impotriva cancerului de colon.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.