Specialistii de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentatiei (EFSA) atrag atentia printr-un comunicat de presa emis pe 1 iulie 2014 asupra riscului de cancer prin consumul de cartofi prajiti, paine sau cafea. Pericolul este dat de acrilamida, compus chimic nociv prezent prin prepararea alimentelor la temperaturi ridicate.
De ce alimente trebuie sa ne ferim
Acrilamida este un produs chimic nociv prezent in dieta noastra zilnica daca avem in vedere ca majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt procesate la temperaturi ridicate.
Daca pana in prezent credeam ca doar cartofii prajiti sunt nocivi, specialistii ne avertieaza ca pot cauza cancerul si cafeaua, painea prajita, biscuitii, dulciurile crispy (crocante) si chiar anumite feluri de mancare pentru bebelusi.
Acestia considera ca, in acest caz, copiii sunt cei mai expusi riscului de cancer prin consumul alimentelor in care exista acrilamida.
In acest sens, autoritatile la nivel european au emis atentionari si recomandari de reducere a acrilamidei in toate produsele alimentare.
Acrilamida poate afecta si sistemul nervos
Specialistii atrag atentia ca acrilamida din produsele alimentare creste riscul nu doar pentru cancer, ci si pentru tulburarile sistemului nervos.
Alimentele care contin acrilamida pot afecta dezvoltarea fatului sau a copilului dupa nastere. De asemenea, pun in pericol si fertilitatea barbatilor.
In acest sens, expertii ne recomanda sa acordam o atentie deosebita alimentelor cumparate pe care le consumam dar si a felului in care gatim acasa, prin reducerea timpului de coacere sau fierbere cat mai mult.