Luni, 24 noiembrie, compania farmaceutica elvetiana Novartis a anuntat ca medicamentul Signifor produs in laboratoarele proprii, a fost aprobat de Comisia Europeana pentru a trata o tulburare hormonala rara a glandei pituitare.
Medicamentul este utilizat pentru tratarea bolnavilor care sufera de acromegalie, pentru care interventia chirurgicala nu poate fi o optiune.
Acesta a fost aprobat dupa ce doua studii au aratat ca permite un control al bolii mai mare decat terapiile existente, a precizat Novartis, conform Agentiei Reuters.
Boala numita acromegalie este cauzata de o tumoare benigna la glanda pituitara care secreta hormoni de crestere in exces si poate duce la extinderea unor parti ale corpului, inclusiv mainile, picioarele si chiar portiuni faciale.
Conform estimarilor, in Uniunea Europeana doua persoane din 10.000 sunt afectate de acromegalie, mai precizeaza reprezentantii Novartis, conform Reuters.
Acromegalia definitie:
Acromegalia este o tulburare hormonala care apare in urma execesului de hormoni de crestere secretati de glanda pituitara la varsta adulta. Primul simptom al bolii este dezvoltarea exagerata a oaselor.
Simptomele pacientilor evolueaza progresiv, astfel incat diagnosticul corect este stabilit dupa ani buni de evolutie a bolii. In lipsa unui tratament corect, a unui diagnostic in primul rand, acromegalia, acesta afectiune a glandei hipofizare, poate duce la complicatii grave precum sunt: diabetul zaharat, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, cancer.
Simptomele acromegaliei sunt: mainele si talpile de la picioare sunt foarte dezvoltate, nasul marit, buzele mari, spatii destul de mari intre dinti, pielea este grasa, oboseala, slabiciune musculara, vocea devine groasa, dureri de cap, limba umflata, dureri articulare, se maresc organe precum inima, rinichii, ficatul.
Diagnosticul acromegaliei este foarte important deoarece odata stabilit se va stabili si tratamentul. Pentru confirmarea diagnosticului, se va masura nivelurile hormonului de crestere si ale IGF-1. Poate fi de ajutor si un test de toleranta la glucoza. Uneori, pacientul va face si un computer tomograf.
Etichete: acromegalie analize, acromegalie simptome, acromegalie definitie