Colectarea ovocitelor, a doua etapa a unui FIV


Al doilea pas important al procedurii FIV il reprezinta colectarea ovocitelor. Dupa stimularea ovariana, acesta este momentul in care vedem care este numarul ovocitelor viabile care vor merge catre fertilizare, dupa ce partenerul doneaza lichidul seminal. Despre ceea ce presupune aceasta etapa ne-a povestit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Anca Rusen

Colectarea ovocitelor se realizeaza dupa incheierea monitorizarii maturarii foliculare, prin punctie foliculara transvaginala. Extragerea ovocitelor se realizeaza cu ajutorul ecografului. Este o procedura scurta, nedureroasa, care poate fi urmarita si de catre sot. La cerere, se poate face o anestezie usoara (sedare) sau o anestezie totala. Daca in cazul unei paciente este contraindicata anestezia, extragerea ovocitelor se poate efectua si fara anestezie.

Nu se mananca cu o seara inainte

In ziua recoltarii este indicat ca femeia sa se prezinte la clinica impreuna cu sotul, cu cel putin o jumatate de ora inainte de ora stabilita. Cu o seara inainte, trebuie sa nu manance nimic. Consumul de apa, cafea, guma de mestecat sau bomboane va fi evitat inainte de recoltare, pentru a preintampina senzatiile de voma.

Durerea usoara in abdomenul inferior, normala

Dupa recoltarea ovocitelor, pacienta poate manca normal. Insa, de preferat este consumul de lichide precum apa sau sucul de portocale si ca macar in ziua colectarii ovocitelor sa se consume o hrana usoara. Dupa recoltarea ovocitelor, este posibil sa existe anumite secretii de culoare maro. S-ar putea, de asemenea, ca femeia in cauza sa simta un grad de disconfort si o usoara durere in regiunea abdomenului inferior, insa aceste lucruri nu trebuie sa ingrijoreze, fiindca sunt reactii normale. Totodata, este posibil sa aiba loc o crestere a temperaturii, in jur de 37,3°C, insa si acest aspect este normal si nu trebuie sa starneasca ingrijorare.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.