Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, profesor doctor Florin Mihaltan a afirmat ca aproximativ 10% din populatia Romaniei prezinta o forma de bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC). In perioada octombrie-decembrie SRP deruleaza o campanie de testare gratuita (spirometrii) in 18 orase din tara, inclusiv Bucuresti.
„Dupa ce este diagnosticata, trebuie tratata toata viata. Multa vreme tratamentul a fost unul injectabil, insa acum exista multe medicamente pentru aceasta afectiune. Boala este subdiagnosticata si subtratata. 89% din populatie nu a auzit nimic de BPOC. 85% dintre fumatori nu au auzit de BPOC. Multi nu se duc la medic. Are un debut insidios si o evolutie progresiva. BPOC incepe sa fie o boala a omului tanar”, a declarat profesor doctor Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, citat de Agerpres.
Potrivit statisticilor, barbatii se imbolnavesc in proportie mai mare decat femeile de BPOC. Cele mai expuse categorii sunt fumatorii activi sau pasivi ori cei care consuma alcool, dar si cei care stau in mediu poluat iar printre simptome se numara tusea, sufocarea, oboseala.
De altfel, specialistul a afirmat si ca BPOC are multe afectiuni asociate. 40% dintre cei care au aceasta afectiune prezinta si boli cardiovasculare, 10% — diabet, 18-22% — depresie sau anxietate, iar 17-42% au hipertensiune.
„210 milioane de persoane sunt afectate la nivel mondial si numarul este in crestere continua. Se estimeaza ca in 2020 mortalitatea prin aceasta boala va ajunge pe locul al treilea. Este necesara cresterea accesului la spirometrii”, a mai precizat Florin Mihaltan.
23 de molecule introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite saptamana trecuta de Ministerul Sanatatii trateaza afectiunile respiratorii.
In perioada octombrie-decembrie SRP deruleaza o campanie de testare gratuita (spirometrii) in 18 orase din tara.
„In Bucuresti se vor face testari de spirometrie gratuite in 15 si 16 noiembrie in Parcul Tineretului in intervalul 10,00-19,00. Testarile se vor face pe baza de programare telefonica iar lista completa a cabinetelor medicale disponibile poate fi consultata pe site-ul www.desprebpoc.ro. Spirometria masoara cantitatea de aer inspirata si expirata de o persoana, precum si timpul necesar inspiratiei si respiratiei”, a incheiat dr. Mihaltan.