Simplul act de a respira ar putea fi un mod de transmitere a tuberculozei, sugereaza un studiu care ar putea modifica profund strategiile de lupta impotriva acestei boli, relateaza AFP.
Aceasta concluzie aminteste de cea care a animat oamenii de stiinta la inceputul pandemiei de COVID-19: daca se confirma ipoteza transmiterii tuberculozei prin respiratie, aceasta inseamna ca tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficienta pentru a bloca raspandirea bolii, relateaza si Agerpres.
Intr-adevar, „acest lucru lasa loc pentru o transmitere ne-neglijabila inainte ca persoanele infectate sa fie tratate”, a declarat pentru AFP Ryan Dinkele, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud).
Potrivit acestuia, o noua abordare in lupta impotriva bolii ar consta in detectarea persoanelor infectate cu tuberculoza fara a astepta ca acestea sa fie tratate.
„Daca transmiterea este posibila in absenta simptomelor, acest lucru ne face sarcina extrem de complicata „, recunoaste el, potrivit surselor citate.
Cercetarea, care nu a fost inca analizata de alti oameni de stiinta, a fost prezentata la o conferinta online internationala dedicata sanatatii pulmonare.
Tuberculoza, care afecteaza cel mai frecvent plamanii, este o boala infectioasa cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si „bacilul Koch”.
Potrivit OMS, aproape un sfert din populatia lumii este infectata cu bacteria tuberculozei, insa doar 5% din aceste persoane fac boala, majoritatea traind in tari cu venituri mici si medii.
Etichete: tuberculoza, cum se transmite tuberculoza, TBC