In ultimii ani, zona de Vest a tarii a prezentat cea mai mare incidenta a cancerului pulmonar (51 de cazuri la suta de mii de locuitori si cele mai multe decese prin cancer pulmonar (peste 52 de decese la suta de mii de locuitori), transmite Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Fumatul si expunerea la radon, principalii factori de risc pentru cancerul pulmonar
Judetul cu cea cea mai mare rata a incidentei cancerului pulmonar a fost Hunedoara (70,4 ‰ locuitori in 2019).
In judetul Timis, in perioada 2014-2019, cancerul pulmonar a avut cea mai ridicata pondere in ceea ce priveste cazurile de cancer diagnosticate (49‰ locuitori in 2019), dubla in comparatie cu cea a cancerului colorectal. Cele doua judete s-au confruntat si cu rate mari de deces prin cancer pulmonar conform datelor Institutului National de Sanatate Publica.
Deloc surprinzator in context, se remarca si cresteri ale ratei prevalentei prin cancer pulmonar in judetul Hunedoara, de la 158‰ locuitori in 2017 la 202‰ locuitori in 2019, dar si un exces de mortalitate prin cancer pulmonar la hunedoreni comparativ cu alte judete.
In contextul situatiei cancerului pulmonar in zona de vest a Romaniei, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a propus autoritatilor locale, organizatiilor judetene membre ale Societatii Nationale de Medicina Familiei si unitatilor sanitare din zona, un protocol de colaborare, punand accent pe proiecte de navigare a pacientului, de la suspiciunea de cancer pulmonar la diagnosticare si initierea tratamentului, precum si pe dezvoltarea unur planuri de actiune locala pentru cresterea nivelului de cunostinte privind simptomele cancerului pulmonar si recunosterea factorilor de risc.
„Introducerea pachetului de 3 consultatii de preventie gratuite – evaluarea factorilor de risc ai pacientului, interventia asupra factorilor de risc si monitorizarea – pentru persoanele de peste 40 de ani poate reprezenta una dintre solutiile depistarii precoce a cancerului pulmonar. E un moment oportun sa discutam si practica evaluarii riscului individual al pacientului de a dezvolta acest tip de cancer, despre introducerea screeningului pentru persoanele cu risc crescut, mai ales ca exista si surse de finantare pentru astfel de programe. De asemenea, autoritatile locale ar trebui sa prioritizeze problema cancerului pulmonar si sa dezvolte planuri de actiune locala, implicand resurse precum asistentii medicali comunitari, colaborand cu medicii de familie si asociatiile de pacienti. Ne dorim sa initiem in acest sens un protocol de colaborare pentru a contribui la detectarea precoce a cancerului pulmonar, pentru a creste sansele de supravietuire si a imbunatati calitatea vietii pacientilor cu cancer”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.
In ceea ce priveste rata numarului de cazuri noi de cancer, tot judetul Hunedoara s-a situat pe primul loc atat in 2019 (503‰ locuitori), cat si in 2020 (545‰ locuitori), numarul de cazuri noi de cancer diagnosticate crescand cu peste 9% anul trecut.
Din cei 2118 pacienti oncologici, doar 5% au fost tratati cu imunoterapie, asa cum releva datele raportului anual publicat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Hunedoara.
Etichete: cancer pulmonar, preventie cancer pulmonar,