In timpul calatoriilor, riscul de a experimenta o problema de sanatate relationata cu infectarea cu un virus este foarte ridicat. Factorul de risc creste avand in vedere ca numarul de ore alocat unei deplasari in alta tara este mai mic decat perioada de incubatie a celor mai multe boli infectioase.
Factori de risc in infectarea cu virusi in calatorii
Persoanele care calatoresc sunt expuse riscului de a lua infectiile prin contactul cu alte persoane sau prin intepaturile de insecta.
Infectiile respiratorii, raceala si gripa, apar la 10-25% dintre persoanele care calatoresc.
Femeile care calatoresc la tropice sunt expuse unui risc crescut de a face infectii ale tractului urinar.
Diareea este una dintre principalele afectiuni in calatorii. Este cauzata de consumul de apa sau alimente contaminate. In special la copii, diareea poate fi cauzata de alergii, stres, anxietate. Diareea se manifesta prin 4-5 scaune zilnic, si poate dura 3-4 zile.
Principalele destinatii cu risc ridicat de a va imbolnavi de diaree sunt America Latina, Africa, Asia, Orientul Mijlociu. Un risc mai scazut exista in cazul tarilor din Europa de Sud si insulele Caraibe.
Malaria, transmisa prin tantari, afecteaza intre 300 si 500 milioane de persoane anual (conform www.nytimes.com). Intre 10.000-30.000 dintre cazuri sunt diagnosticate la persoanele care au calatorit.
Gripa aviara a cauzat moartea a 247 de persoane, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Factorii de risc constau in contactul cu adaposturi, custi in care sunt tinute pasarile, contactul cu fecale de pasare, consumul de mancare de pasare care nu este gatita suficient.
Principalele masuri de preventie
Pentru a evita infectiile transmise prin insecte, este recomandat sa purtati haine care sa va acopere mainile si picioarele.
Pentru evitarea infectiilor pielii, infectiile fungice, este importanta igiena zilnica.
Pentru preventia diareei, se recomanda o precautie sporita la apa pe care o consumati. Fierberea apei este principala metoda de reducere a riscului.
Evitarea consumului de carne cruda, a fructelor nespalate care pot fi contaminate poate preveni infectarea persoanei care calatoreste.
Este recomandat sa se evite consumul de fast-food de pe strada, a feliilor de fructe taiate si puse spre vanzare.
Nu este recomandat sa inotati in apa in locuri neamenajate.
Incercati sa evitati pe cat posibil sa inghititi apa prin nas si gura. In unele cazuri, chiar si pentru spalatul dintilor este recomandat sa fierbeti apa pe care o folositi.