Ceapa este considerata o leguma care odata consumata in mod frecvent, ajuta la imbunatatirea generala a starii de sanatate. Nutritionistii recomanda ceapa in tratarea a zeci de afectiuni.
Rezonul racelilor este aproape, astfel ca nutritionistii ne vorbesc despre alimente la indemana oricui, care odata consumate, ajuta la protejarea organismului.
Unul dintre aceste produse este si ceapa, o leguma considerate anti-infectioasa si terapeutica.
Si, pentru ca se consuma din cele mai vechi timpuri, specialistii in alimentatie au tras concluzia ca este un produs care ajuta in general la sanatate si chiar longevitate.
Ceapa poate fi mancata cruda, fiarta, coapta, prajita sau chiar uscata in tot felul de preparate.
Pentru cei cu afectiuni digestive, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi poate fi mancata in salate sau alte preparate.
Aceasta leguma contine vitaminele C, E, B6, potasiu, fosforul , alciul, sodiul, fierul, sulful, iodul sau siliciul.
Tot medicii mai spun ca cei care obisnuiesc sa o consume frecvent, au mai putine riscuri de a face boli cardiace sau reumatism.
Si, fiind si slab calorica, este recomandata chiar si in diete.
Efecte asupra organismului:
• proprietati antibiotice, combate viermii intestinali;
• curativ al pielii si al sistemului pilos;
• stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, puternic diuretic, expectorant;
• antitusiv, emollient;
• sedativ, usor calmant;
Ceapa poate fi utilizata in tot felul de afectiuni. Printre acestea, de mentionat sunt:
• diabetul – se iau 10-15 picaturi de tinctura de ceapa pe zi.
• reumatismul si guta – se beau cate doua cani de decoct de ceapa pe zi.
• diareea – se face un decoct din foi de ceapa uscata, din care se bea cate o jumatate de litru pe zi.
• gripa – se face un macerat din ceapa, din care se bea cate un pahar la pranz si unul seara
• degeraturi, arsuri si negi – se pun comprese cu suc de ceapa pe zona afectata;