Noua terapie pentru hepatita C, tripla terapie fara interferon, aprobata de curand in Uniunea Europeana, va putea fi accesibila pacientilor din Romania in primul semestru al acestui an, conform celor declarate de Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
„Nu as vrea sa va dau o zi sau o saptamana, dar pot sa va spun ca intr-un timp foarte, foarte scurt. Eu zic ca in primul semestru al anului 2015. (…) Suntem gata sa dam drumul tratamentelor moderne in hepatita, dar nu o pot face de unul sigur, trebuie sa colaboram toti — pacient, profesionisti, sistem de asigurari, Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante, Agentia Nationala a Medicamentului”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, vineri, 13 februarie.
In privinta contractelor cost-volum, el a precizat ca scopul este de a „da un pret acceptabil pentru Romania pentru cat mai multi pacienti”.
„Trebuie sa incepem cu ceva, trebuie sa incepem cu o suma, vedem cum merge, vedem cat de deschise sunt si companiile si sigur ca mergem mai departe. (…) Orice Guvern isi face strategia in functie de posibilitati. Exista discutii si la nivel european sa se gaseasca o formula de pret cat mai acceptabil, sa se ia in considerare numarul de bolnavi la nivel european si atunci probabil si costul va fi mai usor suportabil”, a afirmat Ciurchea, citat de Agerpres.
Intrebat daca exista niste criterii in baza carora pacientii sa fie introdusi in aceste noi terapii, el a spus ca se va tine cont „doar de criterii medicale” sic a ca modelul de tratament apartine medicilor.
De asemenea, si dr. Liana Gheorghe de la Centrul pentru boli digestive si transplant hepatic, Institutul Fundeni, a explicat ca ideea este de a oferi aceste terapii pacientilor care au cea mai mare nevoie.
„Am avut intotdeauna in vedere pacientul cel mai grav, cel care daca nu va fi tratat anul acesta sau in viitorul an va face ciroza, va avea nevoie de transplant. In primul rand, ideea este de a oferi aceste terapii pacientilor in cea mai mare nevoie pe un numar limitat de cursuri de tratament care pot fi rambursate in cadrul unui buget”, a declarat dr. Liana Gheorghe, citata tot de Agerpres.
Hepatita C se vindeca
Tratamentul fara interferon in cazurile de hepatita C, considerat revolutionar, a fost aprobat de curand de Comisia Europeana pentru administrare in cazul pacientilor cu infectie cronica cu virusul hepatitic C, genotip 1 (GT1), inclusiv pentru cei cu ciroza compensata a ficatului, pacienti coinfectati HIV-1, pacienti aflati in tratament substitutiv al dependentei de opiacee si pacientii care primesc transplant hepatic.
Tratament nou hepatita c
“Aprobarea tratamentului AbbVie pentru hepatita C in UE, care vine dupa recentele aprobari din SUA si Canada, le ofera pacientilor din Europa un nou tratament eficient care vindeca aceasta boala grava”, a declarat Richard Gonzalez, CEO AbbVie, compania farmaceutica ce a dezvoltat acest tratament.
Aproximativ 9 milioane de persoane din Europa sunt infectate cu hepatita C cronica, cea mai importanta cauza a cancerului hepatic si a transplantului hepatic.
Etichete: hepatita c se vindeca, tratament nou hepatita c