Medicii recomanda, in continuare, consumul de fructe si legume, de proteine de buna calitate – cum sunt cele din branza, oua, carne, peste -, iar dulciurile si fainoasele, care contin multe calorii si putine elemente nutritive valoroase, ar trebui sa fie limitate.
“Organismul va fi puternic daca mancam sanatos. Ar trebui sa pastram bunele obiceiuri de a manca fructe si legume, proteine de buna calitate – cum sunt cele din branza, oua, carne, peste. Dulciurile si fainoasele, care contin multe calorii si putine elemente nutritive valoroase, ar trebui sa fie limitate. Legumele si fructele sunt bogate in vitamine, iar vitamina C confera o oarecare protectie in fata infectiilor virale. Vitamina D, necesara pentru un raspuns imun sanatos, nu se gaseste in cantitati semnificative in alimente, iar rezervele obtinute prin expunere la soare sunt de obicei la nivel redus la inceputul primaverii. De aceea, ar trebui sa luam vitamina D, mai ales daca nu am facut acest lucru pe timpul iernii”, a declarat Dr. Cristina Spiroiu, medic la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, conform Agerpres.
In opinia sa, alcoolul ar trebui consumat ‘cu masura’ iar in aceasta perioada fumatorii ar trebuie sa se gandeasca la abandonarea fumatului, intrucat este un factor de risc pentru infectia cu coronavirus.
“Alcoolul ar trebui consumat cu masura. De altfel, consumat de unul singur, fara prieteni, isi pierde mult din farmec. Chiar daca nu e ceva legat de mancare, ar fi un moment bun ca fumatorii sa se gandeasca la abandonarea fumatului, caci este un factor de risc pentru infectia cu coronavirus, printre altele”, mai spune medicul.
Potrivit specialistului, ratia calorica ar trebui redusa cu aproximativ o cincime, adica portiile ar trebui sa fie cu 20% mai mici pentru o persoana care sta in casa.
“O persoana care sta in casa consuma aproximativ 25 kcal/kg de greutate corporala. Fata de consumul caloric al unui om cu activitate fizica medie (aproximativ 30 kcal/kg), diferenta e mai mica de 20%. Prin urmare, ratia calorica ar trebui redusa cu aproximativ o cincime, adica portiile ar trebui sa fie cu 20% mai mici. Asta e teoria, dar sunt multe aspecte particulare. Oamenii foarte activi, care anterior efectuau munca fizica sau mergeau peste 10 km/zi, probabil ca vor avea probleme mai mari in pastrarea greutatii daca stau in casa si nu micsoreaza portiile. Pe de alta parte, cei cu munca sedentara si care isi petreceau cea mai mare parte a timpului liber pe canapea, in fata televizorului, nu vor sesiza o mare schimbare. Partea buna e ca cei activi vor fi mai motivati sa faca miscare acasa sau sa iasa sa faca sport, pentru ca acest tip de activitate e inca permis, chiar daca parcurile sunt inchise si salile de sport s-au inchis si ele de cateva saptamani. Consumul caloric in cursul efortului fizic nu este foarte mare, de ordinul a 200-400 kcal pentru 30 de minute, dar este suficient pentru a reface echilibrul. Din fericire, consumul de energie este proportional cu foamea, asa ca organismul se autoregleaza. Daca stai, nu ti se face foame. Dar ti se face uneori pofta, din pacate”, mai explica Dr. Spiroiu, potrivit sursei citate.
De asemenea, ea adauga ca in conditii de stres, unii oameni dezvolta tulburari de comportament alimentar si au tendinta de a manca in exces – de obicei alimente care le fac placere, precum dulciuri, chipsuri, alune si alte lucruri bune de rontait – nu de foame, ci pentru a se ‘recompensa sau consola’.
“Cand bucuriile obisnuite ale vietii devin inaccesibile, bucuria unui desert apetisant este foarte la indemana”, sustine medicul.
Pentru a nu se ingrasa, persoanele care stau in casa pot reduce aportul de calorii, iar ciorbele si supele ar trebui sa nu lipseasca din meniu.
Totodata, nelipsite ar trebui sa fie si salatele si fructele, sarace in calorii, dar bogate in vitamine si minerale.
Etichete: dieta izolare, ce mancam in izolare, mancatul pe fond emotional, alimente care nu ingrasa, alimente sanatoase, vitamina D