Un studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori (APC) arata ca 76% din somonul afumat si comercializat in Romania este somon de crescatorie. Cercetarea mentionata mai arata ca doar 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respecta codurile de bune practici din domeniul pisciculturii.
Studiul APC atrage atentia asupra faptului ca femeile gravide si copii nu trebuie sa consume somon de crescatorie, din cauza continutului de pesticide, metale grele si dioxine.
„In fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substante chimice pentru a combate parazitii pestilor! In majoritatea fermelor piscicole hrana somonilor este formata din faina de peste, ulei de peste, soia modificata genetic si coloranti artificiali!”, se precizeaza conform studiului, la care se adauga si afirmatia ca in unele ferme piscicole din Europa se creste somon modificat genetic.
Expertii APC au analizat continutul etichetei de la 42 sortimente de somon, din care 31 sortimente de somon afumat/marinat si 11 sortimente de somon congelat.
Ei atrage atentia asupra mai multor probleme de sanatate pe care le poate declansa consumul constant de somonul afumat, printre care cancer de san, alergii, listerioza sau afectiuni cardiovasculare.
De asemenea, potrivit acestora, si „somonul „salbatic“ este frecvent falsificat. In unele situatii, somonul este glasat excesiv pentru a adauga apa cat mai multa la cantar; se practica tot mai mult si injectarea tesuturilor cu substante care retin apa multa, incat majoritatea consumatorilor au avut experiente dezolante cu injumatatirea cantitatii de peste dupa decongelare”.