Sfaturile pe care le aplicati in educatia copiilor nu trebuie sa se limiteze la comportamentul in societate sau obiceiurile alimentare corecte. Tot mai multi psihologi considera astazi ca parintii uita sa educe copiii pentru a deveni persoane mai bune, empatice, care sa se implice pozitiv in grupul sau comunitatea din care fac parte.
Fuga dupa o pozitie mai buna in societate nu e o solutie
Sistemele educationale de astazi ii constrang intr-o oarecare masura pe parinti sa-si antreneze copiii intr-o suita de activitati care sa le dezvolte spiritul de competitie, capacitatea de a face fata unor situatii antrenante.
Mai mult, psihologii considera gresita dorinta parintilor de a-si invata copiii sa lupte pentru a ocupa mereu locul intai, fie ca e vorba de rezultatele scolare, fie ca se refera la competitiile sportive.
Specialistii considera ca, in mare parte, copilul isi va pierde spiritul uman, intelegerea celorlalti in sine si bucuria de a face o activitate daca mereu va fi centrat pe obtinerea celui mai bun loc in viata.
Copiii trebuie sa alerge dupa fericire, nu dupa succes
Psihologii recomanda parintilor sa le arate copiilor ce inseamna fericirea, incepand cu bucuriile simple.
Un copil trebuie sa invete ca scopul principal in viata este sa fie fericit si multumit de ceea ce este, si nu sa fie intr-o continua fuga dupa castigul financiar sau dupa succesul in cariera.
Multi parinti ar putea contesta acest sfat argumentand ca un copil trebuie pregatit pentru societatea reala in care traim. In acest sens, este important sa le cultivam dorinta de a excela in domeniul ales, dar nu ca pe un scop unic in viata.
Copiii nu sunt toti la fel
Regulile in educatie care se aplica uniform la toti copiii sunt gresite. Parintii trebuie sa inteleaga ca fiecare copil este diferit, are nevoi individuale care il deosebesc de cel de langa el.
Nu in ultimul rand, copiii nu trebuie sa fie proiectia propriilor aspiratii ale parintilor. Fiecare copil trebuie lasat sa se dezvolte catre drumul sa. Un copil trebuie sa stie ca in viata exista mai mult decat note, diplome, functii. Exista starea de fericire dupa care trebuie “sa alerge in viata”.