Ce este pneumonia

Tot ce trebuie stiut despre pneumonie

Ce este pneumonia

Pneumonia este o infectie respiratorie acuta a tesutului plamanilor. La pacientii cu pneumonie, sacurile alveolare ale plamanilor se inflameaza si se umplu cu lichid sau puroi.

Deoarece sacii alveolari sunt responsabili de schimbul de oxigen, acumularea de lichid sau puroi in aceste structuri poate impiedica umplerea lor corespunzatoare cu oxigen, ceea ce poate conduce la o oxigenera insuficienta a sangelui.

Din aceasta cauza, pneumonia poate fi deosebit de periculoasa la copiii cu varsta sub 2 ani, adultii peste 65 de ani, persoanele cu un sistem imunitar slabit sau cei cu boli pulmonare cronice, cum ar fi bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) si astmul.

La nivel mondial, pneumonia este principala cauza de deces la copiii sub 5 ani si a dus la decesul a 935.000 de copii in 2013. Pneumonia este responsabila pentru mai mult de 1 milion de spitalizari pe an.

Simptome pneumoie

Pneumonia poate fi cauzata de o varietate de organisme, inclusiv de mai multe tipuri de bacterii, virusuri, ciuperci sau micoplasme, un organism asemanator bacteriilor. In functie de agentul cauzator, simptomele pneumoniei pot fi usoare sau severe.

Cel mai frecvent simptom la pacientii cu pneumonie sunt durerile toracice ascutite si tusea seaca sau productiva, prezentand un mucus gros, galben, verde, sau maro, care poate contine pete de sange in unele situatii.

Pacientii cu pneumonie prezinta, de asemenea, febra, greata, diaree, pierderea poftei de mancare, oboseala si dificultati de respiratie. Severitatea acestora poate varia in functie de agentul cauzator si bolile asociate ale pacientului.

La pacientii cu pneumonie cauzata de bacterii, prezenta febrei mari este frecvent insotita de transpiratii, frisoane si uneori de o stare de delir sau confuzie. Pneumonia virala prezinta adesea simptome asemanatoare gripei, si anume febra, frisoane, dureri musculare si dureri de cap. De fapt,  pneumonia este o complicatie frecventa a gripei sau a altor infectii respiratorii virale.

Agentii patogeni ce pot cauza pneumonie se transmit pe cale aeriana prin stranut sau tuse, prin secretii fine cu microbi de la persoanele bolnave care pot fi inhalate de personele din jur.

Majoritatea formelor de pneumonie pot fi tratate cu antibiotice, hidratare si simptomatice in functie de agentul patogen. Cu toate acestea, un tratament inadecvat sau ineficient poate duce la complicatii: bacteriemie (infectie bacteriana a sangelui), abces pulmonar, revarsat pleural/pleurezie (infectie si acumularea de lichide in spatiul pleural dintre plaman si peretele toracic) si respiratie dificila (dispnee). Aceste complicatii sunt grave si necesita spitalizarea pacientului.

Factori de risc pneumonie

Exista mai multi factori de risc pentru o persoana care dezvolta pneumonie. Fumatul poate irita mucoasa plamanilor si scade raspunsul imun la agentii patogeni care intra in plamani.

Pacientii cu sistem imunitar slabit, cum ar fi cei infectati cu virusul HIV, primitori de transplant de organe sau cei care beneficiaza de tratament chimioterapic, sunt de asemenea expusi unui risc mai mare de a dezvolta pneumonie.

Anumite afectiuni cronice pot duce la cresterea riscului de pneumonie. Acestea includ boli pulmonare, cum ar fi bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) si astmul, boli de inima, diabet, insuficienta hepatica sau renala si fibroza chistica.

Factorii de risc suplimentari includ rezidenta in colectivitati: azile de batrani sau alte institutii de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati, persoane care au suferit o interventie chirurgicala recenta sau care necesita utilizarea sustinuta a unui ventilator. La copii, malnutritia, locuinta insalubra sau supraaglomerata, sau boli preexistente, cum ar fi rujeola sau infectia cu HIV, pot creste riscul de a dezvolta pneumonie.

Clasificare

Pneumonia comunitara

Pneumonia comunitara este cel mai frecvent tip de pneumonie si se prezinta in general ca o infectie acuta, cu simptome ce apar pe parcursul a catorva ore sau zile.

Streptococcus pneumoniae este cauza principala a pneumoniei comunitare, responsabila de 20% pana la 60% din totalul cazurilor.

  • Haemophilis influenzae
  • Staphylococcus aureus
  • Legionella pneumophilae
  • Mycoplasma pneumoniae si mai multe virusuri sunt, de asemenea, cauzele principale ale pneumoniei comunitara.

Pana la 50% dintre pacientii cu pneumonie au un agent etiologic necunoscut. Infectia apare de obicei prin inhalare aeriana directa a microorganismului. Se poate dezvolta si atunci cand apare ca o consecinta a patrunderii accidentale a lichidelor, a particulelor materiale sau a secretiilor in caile respiratorii inferioare. In acest fel pot patrunde  bacterii din cavitatea nazala sau orala in plamani si se numeste pneumonie de aspiratie.

Pneumonia nosocomiala

Pneumonia nosocomiala este o infectie pulmonara contactata in timpul unei spitalizari. Aceasta forma de pneumonie poate fi grava, deoarece de multe ori pacientul prezinta o imunitate slabita din cauza bolilor asociate si, prin urmare, este mai predispus la infectii.

Bacteriile responsabile de acest tip de pneumonie sunt deseori rezistente la antibioticele de prima linie, ceea ce face dificila gasirea unui tratament adecvat.

Infectia poate aparea prin inhalare de organisme sau prin contact cu personalul contaminat din spital. Pneumonia nosocomiala este de asemenea prevalenta la pacientii care necesita ventilatie respiratorie.

Tuburile de ventilatie sau alte tuburi care patrund in esofagul unui pacient ofera un punct de acces direct prin care bacteriile si virusii pot intra in plamani.

Riscul de pneumonie dobandita de pacientii intubati poate fi redus prin igiena mainilor la personalul din spital si membrii familiei care au contact cu pacientul, curatarea frecventa a gurii pacientului si curatarea minutioasa sau inlocuirea echipamentului, daca este utilizat pentru mai multi pacienti.

In mod similar, pneumonia dobandita intr-o institutie de asistenta medicala este o infectie dezvoltata in timpul unei vizite la un ambulatoriu, la un azil sau la o unitate de ingrijire de lunga durata.

Acest tip de pneumonie apare frecvent la pacientii cu boli renale cronice. Pacientii cu boala renala cronica au adesea sistemul imunitar slabit si sunt mai predispusi la infectii bacteriene.

In plus, adesea, pacientii trebuie sa mearga intr-o unitate medicala pentru dializa si astfel sunt in contact cu mediul favorizant de acolo.

Pacientii si ingrijitorii lor trebuie sa respecte reguli de igiena drastice si sa curete cu atentie toate echipamentele medicale. Avand in vedere aceste precautii, pacientii dializati sunt in continuare expusi riscului de infectie prin natura procedurii si potentialul expunerii directe la agenti patogeni.

Pneumonia este principala cauza de deces la pacientii dializati. Se recomanda cu insistenta ca pacientilor cu boala renala cronica sa li se administreze un vaccin contra pneumoniei si un vaccin antigripal anual.

Cauze

Pneumonia bacteriana

Principala cauza a pneumoniei la adulti este prin infectia cu Streptococcus pneumonia, denumit si pneumococ. Steptococcus pneumonia este o bacterie gram-pozitiva care face parte din familia Streptococcus.

La indivizii sanatosi, S. pneumonia este localizata, in mod normal, in gat si cavitatea nazala si nu provoaca boli. Cu toate acestea, bacteriile se pot raspandi in plamani si pot provoca infectii. Predispuse sunt persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi sugarii, batranii sau persoanele care sufera de o boala cronica,  raceala sau gripa, sau care au urmat recent tratament cu chimioterapice. Pneumonia provoaca febra, tuse, respiratie dificila sau dureroasa, senzatie de dezorientare sau chiar delir.

Aceasta bacterie poate infecta si alte zone ale corpului si poate provoca meningita, infectii ale urechii / sinusurilor si bacteriemie (infectie bacteriana din sange).

Este disponibil un vaccin pentru protejarea persoanelor impotriva infectiei cu S. pneumonie si este recomandat in special pacientilor apartinand grupurilor cu risc ridicat.

Pneumonia atipica este o forma mai usoara de pneumonie care este cauzata de infectia cu alte forme de bacterii, inclusiv Legionella pneumophilae, Mycoplasma pneumoniae si Chlamydophila pneumoniae.

Pacientii cu pneumonie atipica prezinta, de obicei, simptome mai usoare, de unde si denumirea de „pneumonie de mers”, care poate include frisoane, tuse, dificultati de respiratie, dureri in piept cand tusesc sau febra usoara.

Mycoplasma pneumoniae se intalneste de obicei la adultii mai tineri (sub 40 de ani) si, desi simptomele sunt in general usoare, pot include dureri in gat ( odinofagie ), dureri de urechi ( otalgii ) si eruptii cutanate (pe langa tuse, frisoane si febra).

Pacientii infectati cu Legionella pneumophilae, cunoscuta sub numele de Boala legionara, sunt de obicei mai in varsta (peste 50 de ani), sunt fumatori sau au un sistem imunitar slabit.

Pe langa simptomele traditionale, pacientii cu Boala legionara mai pot avea cefalee si dureri musculare. Daca este lasata netratata, Boala legionara poate pune viata in pericol. Pneumonia bacteriana este tratata in general cu antibiotice.

Virusuri si alte cauze

Virusurile sunt cauza cea mai frecventa a pneumoniei la copii. Virusurile care cauzeaza raceli obisnuite: virusul gripal, virusul sincitial respirator si rinovirusul. Toate au ca rezultat infectii ale cailor respiratorii superioare care se pot raspandi in plamani si pot cauza pneumonie.

In general, pneumonia virala este mai putin severa si de durata mai scurta decat pneumonia bacteriana. Cu toate acestea, unele forme de pneumonie virala, in special cele cauzate de gripa, pot deveni destul de severe, in special la femeile insarcinate sau la pacientii care au o boala cardiaca sau pulmonara preexistenta.

Printre simptomele pneumoniei virale se numara tusea, respiratia dificila si simptome asemanatoare gripei.

Pneumonia virala este adesea complicata de o infectie ulterioara cu agenti bacterieni. Pneumonia virala nu este tratatabila cu antibiotice decat daca exista si o infectie bacteriana.

Ciupercile pot provoca, de asemenea, pneumonie. Sporii fungici transmisi prin aer pot fi inhalati si ajungand in  plamani pot declansa un raspuns imun, declansand o infectie.

Preventia la persoanele cu risc ridicat

Pneumonia este deosebit de periculoasa la copiii cu varsta sub 2 ani, adultii cu varsta peste 65 de ani si la pacientii cu o boala cronica ce afecteaza raspunsul imun, cum sunt sunt: boli de inima, plamani, rinichi, diabet sau la cei care au un sistem imunitar slabit datorita tratamentului chimioterapic, infectie cu HIV sau alte boli care afecteaza imunitatea.

Pacientii din grupele cu risc ridicat trebuie sa solicite asistenta medicala imediata si necesita adesea spitalizare. Adultii care nu prezinta alte complicatii pot avea nevoie de spitalizare daca simptomele sunt severe sau daca tratamentele anterioare cu antibiotice au fost ineficiente si au dus la agravarea simptomelor.

Datorita naturii grave a acestui tip de pneumonie, sunt deseori necesare antibiotice cu actiune puternica combinate cu administrare de oxigen pentru a lupta impotriva infectiei si a mentine nivelul adecvat de oxigen in sange. Timpii de recuperare pentru aceaste persoane pot fi de cateva saptamani.

Exista o serie de masuri preventive pe care le poate lua o persoana pentru a-si reduce riscul de a dezvolta pneumonia. In primul rand, este disponibil un vaccin care asigura protectie impotriva bacteriei Streptococcus pneumonia. Este recomandat ca fiecare copil si toate persoanele din grupele cu risc crescut sa fie vaccinate impotriva pneumoniei si a virusului gripal.

De asemenea, spalarea frecventa a mainilor, renuntarea la fumat, adoptarea unei alimentatii sanatoase si odihna pentru a intari sistemul imunitar, sunt modalitati de a evita complicatiile infectiei cu Streptococcus pneumonie.

Sporii fungici se pot gasi in sol sau in excremente de animale. Pneumonia fungica apare mai frecvent la pacientii cu imunitate slabita, cum ar fi cei infectati cu virusul HIV sau la pacientii cu  boli cronice. Pacientii cu pneumonie fungica pot fi tratati cu agenti anti-fungici.

Autor: Dr. Maria Lup
Medic Primar, Medicina de familie, instructor-formator, Grupul de lucru Vaccinologie in cadrul  Departamentului Profesional-Științific al SNMF

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.