Dezvoltarea corecta a copiilor, starea lor de spirit, energia si implicarea lor in activitati depinde in mare masura si de culorile care ii inconjoara atat acasa, cat si in spatiile de joaca sau in salile de curs. Alegerea culorilor potrivite pentru camera copiilor depinde de cativa factori precum varsta acestuia, starea psihica pe care o determina culorile dar si de preferintele sale.
Ce culori sunt benefice pentru un copil
Rosul poate sa fie folosit in camera copiilor, insa nu in cantitati prea mari deoarece, din cauza efectului sau puternic, poate fi obositor. In cantitati moderate, cu un efect mai puternic intre culorile palide, rosul semnifica vitalitate, actiune si poate determina buna dispozitie a copiilor. Se considera ca rosul creste tensiunea musculara.
Portocaliul este, de asemenea, o culoare puternica. Stimuleaza vitalitatea, dorinta de diversificare a activitatilor, de miscare. Portocaliul este asociat reducerea senzatiei de oboseala, cu stimularea sistemului respirator. Ajuta si la o buna comunicare, prin urmare poate fi folosit de parinti nu doar in camera copilului, ci si in alte locuri din casa unde se intalnesc membrii familiei.
Albastrul este considerat o culoare buna pentru camera copiilor datorita senzatiei de stabilitate, armoniei pe care o degaja. Poate avea chiar efecte in echilibrarea sistemului nervos. Cu toate acestea, nu se recomanda nuantele puternice de albastru, deoarece pot avea efectele negative precum negru, culoare care nu este recomandata camerei copiilor.
Verdele este recomandat in camera copiilor, dar nu in tonalitati inchise. Poate oferi senzatie de stare de liniste, de stabilitate.
Galbenul este indicat in camera copiilor datorita senzatiei de deschidere, de largire a spatiului pe care o confera. Ofera senzatia de luminozitate. Stimuleaza atentia si activitatea fizica.
Culorile care nu se recomanda in camera copiilor
Negrul nu se recomanda pentru camera copiilor din cauza senzatiei de obscuritate, si a faptului ca subconstientul il asociaza cu moartea. Poate genera depresie si diminuarea energiei copiilor.
Nuantele tari ale culorilor nu se recomanda din cauza starii de neliniste pe care o poate determina, cauzand lipsa de atentie a copilului in activitatile sale.
Culorile in cazul copiilor cu autism si probleme respiratorii
Specialistii considera ca, in cazul copiilor cu probleme respiratorii, nuantele de galben sunt bune pentru a atenua crizele copilului.
In cazul copiilor cu autism, trebuie sa se aleaga culori care sa elimine stresul, oboseala. Sunt recomandate nuantele palide de albastru, verde. Nuantele calde il ajuta sa se relaxeze si ii ofere calmul emotional de care are nevoie in activitatile sale.