Un nivel ridicat de sare in dieta zilnica poate avea efecte negative asupra corpului. Cresterea presiunii arteriale cauzate de consumul ridicat de sare poate sa creasca riscul bolilor de inima, de rinichi, afectiuni ale arterelor.
Afectiuni cauzate de un nivel ridicat de sare in dieta
Bolile de rinichi-consumul unei cantatitati mai mari de sare creste nivelul de sodiu in circulatia sanguina, afectand echilibrul dintre sodiu si potasiu, care ajuta la eliminarea apei prin urina. Din aceasta cauza, creste tensiunea arteriala din cauza lichidului in exces si a presiunii asupra arterelor. Cu timpul, aceasta presiune poate afecta rinichii.
Afectiunea arterelor este cauzata de presiunea care apasa asupra arterelor. Cu timpul, aceasta cauzeaza subtierea lor, fapt care determina cresterea presiunii din interiorul lor.
Bolile de inima-sunt cauzate de afectiunile arterelor care duc la inima. Reducerea nivelului de sange care ajunge la inima poate cauza angina (dureri in piept in timpul activitatii). Afectiunile arterelor pe termen lung pot cauza infarctul prin blocarea arterelor.
Afectiuni ale creierului-cresterea presiunii arteriale poate reduce cantitatea de sange care ajunge in creier. O afectiune cu un grad ridicat de risc este dementa, cunoscuta ca dementa vasculara.
Ce alimente trebuie sa evitam pentru o dieta cu un nivel scazut de sare
Exista cateva alimente care au un nivel ridicat de sare si pe care trebuie sa le consumam in cantitati moderate si, in unele cazuri, sa le evitam.
- Sunca, salam
- Branza
- Masline
- Alunele prajite si sarate
- Carnea afumata
- Pestele sarat
- Muraturi
- Ketchup, maioneza, alte sosuri
- Mancaruri fastfood, pizza
Nivelul de sare optim in dieta
O cantitate de 1,5 g sare la 100 de g este peste limita de sare acceptata (conform www.nhs.uk).
O cantitate de 0,3g sare sau mai putin la 100g este considerat un nivel acceptat in alimente.