Decizia tot mai multor cupluri de a avea un copil dupa varsta de 30 de ani poate sa aiba un impact in dezvoltarea armonioasa a viitorului copil. Deficitul de atentie, hiperactivitatea, tulburarea bipolara sunt doar cateva afectiuni corelate de specialisti cu varsta inaintata a parintilor, si in special a tatalui.
Femeile aleg sa nasca la o varsta tot mai inaintata
In ultimii ani, varsta la care o femeie decide sa aiba un copil s-a modificat, cele mai multe dintre acestea preferand sa astepte varsta de 30 de ani pana a lua aceasta decizie.
Modificarea mediei de varsta la care o femeie are prima sarcina a venit odata cu modificarea societatii, cand tot mai multe femei au pus viata profesionala pe primul loc, alegand sa aiba o stabilitate financiara inainte de a naste un copil.
Statisticile din Spania, spre exemplu, arata ca daca in anul 2008 media de varsta a femeilor la prima sarcina era de 30,8 ani, in 2012 aceasta cifra a crescut la 31,6, conform elmundo.es.
In cazul barbatilor, diferenta este si mai proeminenta, media de varsta la care acestia devin tati este de 34 de ani.
Afectiuni ale copilului relationate cu varsta tatalui
Prof. Brian D’Onofrio, Departamentul de Psihologie si de Stiinta Creierului, Universitatea Bloomington, precizeaza pentru elmundo.es ca varsta inaintata a tatalui a fost asociata cu riscul unor afectiuni in cazul copiilului: deficit de atentie si hiperactivitate.
Un copil nascut la o varsta inaintata a tatalui poate avea, mai tarziu in adolescenta, tentative de suicid si poate apela la consumul de droguri, conform aceluiasi specialist.
Un studiu realizat in Suedia, citat de elmundo.es, a comparat starea de sanatate a copiilor nascuti cand tatal avea varsta de 45 de ani sau mai mult, si a copiilor cu tati in varsta de 20-24 de ani.
Studiul a aratat ca primii copii, cei cu tati peste 45 de ani, aveau un risc de 3,5 ori mai mare de a avea autism, de 13 ori mai multe probabilitati de a a avea deficit de atentie, de 25 de ori mai multe sanse de a avea tulburare bipolara si de doua ori mai multe posibilitati de a consuma droguri.
Pe de alta parte, dr. Patrick F. Sullivan, profesor de genetica de la Universitatea Carolina de Nord, adauga ca un parinte cu varsta de peste 40 de ani care are un copil nu trebuie sa considere ca isi condamna copilul la toate aceste afectiuni.
Specialistul explica faptul ca afectiunile asociate cu varsta paterna apar intr-un procent mic, prin urmare mare parte dintre copiii nascuti de parinti cu varste inaintate vor fi sanatosi.