Frigul, umezeala, intunericul, lumina slaba sunt cativa dintre factorii care duc la depresii mai ales in perioada sfarsitului de an, spune un medic psihiatru.
„Unii dintre noi pur si simplu nu au structura necesara pentru a infrunta intrarea in anotimpul rece si incetul cu incetul cad intr-o stare cenusie si pesimista, pe care noi, specialistii, o numim depresie. In forma ei cea mai usoara, cu simptomele usor depresive enumerate mai sus, aceasta stare poarta numele de tulburare afectiva sezoniera sau, mai bine spus, depresie sezoniera”, a spus dr. Cozmin Mihai,medic specialist psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi conform Agerpres.
Potrivit medicului, simptomele depresiei se pot observa printr-o dispozitie manifestata prin disperare sau printr-o senzatie de vid interior, o lipsa de reactivitate la stimulii de obicei placuti, insotita de o stare de agitatie sau chiar de o lentoare psihomotorie.
„In plus, trezirea matinala este cu cel putin doua ore mai devreme decat ora obisnuita de trezire, iar pe timpul zilei se remarca o pofta de mancare scazuta, urmata de o scadere in greutate. Sentimentele de vinovatie excesive isi fac aparitia odata cu toate semnele enumerate, fara a avea vreun motiv bine intemeiat. Toate acestea sunt acompaniate in cele mai multe cazuri de un disconfort anxios manifestat printr-un sentiment continuu de stat ca pe ghimpi si o neliniste permanenta, avand teama ca se poate intampla ceva rau. Deficitul de concentrare din cauza ingrijorarii permanente si sentimentul de pierdere a autocontrolului complica si mai mult situatia celui afectat”, mai sustine psihiatrul potrivit sursei mentionate.
Conform acestuia, depresia sezoniera imbraca o simptomatologie mai severa daca nu se iau la timp masuri terapeutice.
Printre cauzele incriminate pentru asa-numita depresie de iarna se afla insuficienta luminii naturale.
„Din cauza faptului ca organismul uman beneficiaza de o cantitate redusa de lumina naturala, creste sinteza de melatonina, hormon responsabil de aparitia starii de somnolenta cu care ne putem confrunta in aceasta perioada’, a afirmat medicul psihiatru, adaugand ca, de asemenea, racirea vremii si trecerea la ora de iarna sunt cauze ale acestei imbolnaviri. ‘Tot in anotimpul rece s-a observat si scaderea nivelului de serotonina in organism”, a mentionat dr. Cozmin Mihai.
Incepand cu fototerapia, in forma cea mai usoara de depresie, si ajungand pana la tratamentul psihofarmacologic, in forma severa, sustine medicul, depresia trebuie tratata pentru a nu complica si mai mult situatia celui care o experimenteaza.
„Prin semnele enumerate mai sus va puteti da seama de starea in care se gaseste persoana de langa dumneavoastra. Nu ezitati sa ii oferiti ajutorul si sa il indreptati catre un medic psihiatru. Cu ajutorul specialistului, isi va recapata starea de bine si va reintalni razele soarelui”, a mai spus medicul specialist psihiatru in cadrul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iasi, citat de Agerpres.
Va reamintim ca semnele depresiei sunt:
tristete accentuata,
pierderea sperantei,
anxietate,
frica, teama, furie,
oboseala accentuata,
inapetenta sau pofta de mancare exagerata,
ganduri de suicid,
dureri de cap,
crampe abdominale,
capacitatea de memorare si de concentrare diminuata
Iata care sunt cauzele depresiei:
O multime de cauze stau la baza dezvoltarii depresiei. Specialistii sustin ca de vina sunt si anumite cauze biologice. Cu alte cuvinte anumite modificari ale concetratiilor unor substante care exista la nivel cerebral, substante numite neurotransmitatoari. Mai exact, cele mai frecvent asociate cu depresia sunt noradrenalina si serotonina.
Depresia are si cauze genetice dar si cauze psihosociale. De exemplul, nivelul ridicat de stres este unul dintre cei mai importanti factori in aparitia depresiei. Dar si evenimente care pot avea loc in viata unui om, cum este de exemplu moartea cuiva drag sau divortul. Si somajul este un factor favorizant.
Daca te confrunti cu astfel de simptome nu ezita sa ceri ajutorul.
Etichete: depresia cauze, semnele depresiei, cauzele depresiei
Am divortzat in 1990.
M-am achitat onorabil de toate obligatziile care mi-au revenit ca parinte singur (etc).
Profesional sunt un om implinit, dar ‘ranile’ nu s-au cicatrizat.
Traiesc intr-un oras cenusiu si trist (Resita)
Am 71 de ani si nu am puterea financiara sa ma mut in alta parte. Am si acum momente in care ma bantuie ganduri sumbre.
Cred c-ar trebui sa consult un psiholog.
Cu stima,