Cauzele infertilitatii secundare


Daca in trecut o sarcina si nasterea aveau decurs normal, fara niciun fel de probleme sau complicatii, putine cupluri se gandesc la faptul ca, la distanta de cativa ani, lucrurile s-ar putea schimba. Concret, a doua oara, lucrurile pot sa nu mai mearga atat de usor. Datele statistice arata ca unul din cinci cupluri care isi doreste al doilea copil se confrunta cu infertilitate secundara.

Infertilitatea secundara este diagnosticul pe care il primesc acele cupluri care au avut raporturi sexuale neprotejate vreme de un an, de cel putin trei ori pe saptamana.

Ce este infertilitatea secundara?

„Infertilitatea secundara este incapacitatea unui cuplu care are deja un copil, de a mai concepe un altul dupa ce, timp de un an, a avut relatii sexuale neprotejate. Din nefericire, bucuria primului copil face destul de repede uitat faptul ca o sarcina, fie ea si foarte dorita, nu mai apare. Iar lupta cu infertilitatea secundara e sortita esecului inainte de a o incepe propriu-zis” ne-a explicat Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Mai mult, ne-a spus doctorul Andreas Vythoulkas, multe dintre cuplurile care incearca sa aduca pe lume al doilea copil nu se gandesc la faptul ca, la distanta fie si doar de un an de la aducerea pe lume a primului copilas, ar putea fi afectat de infertilitate secundara. Si din aceasta cauza, nici nu se gandesc ca prima optiune vizita la un medic specialist. Iar timpul care trece nu este prietenul cuplurilor care isi mai doresc un copil.

Cauzele aparitiei infertilitatii secundare

„Ca si la infertilitatea primara, cauzele aparitiei apartin atat femeilor, cat si barbatilor. De aceea, daca esti deja mama, este bine sa afli ca sunt anumite probleme care iti pot afecta fertilitatea, iar timpul niciodata nu este de partea ta”, ne-a mai explicat Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Principalele cauze ale infertilitatii secundare la femei:

• Prezenta endometriozei. Endometrioza este o afectiune caracterizata prin prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine, uneori chiar si pe ovare. Afecteaza femeile cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani.

• Ovulatie cu probleme cauzata de prezenta sindromului ovarelor polichistice.

• Boli inflamatorii pelviene cauzate de infectii.

• Existenta unui fibrom uterin.

• Varsta inaintata, stiut fiind faptul ca fertilitatea femeilor scade dupa implinirea varstei de 35 de ani.

• Afectiuni ale tiroidei.

• Probleme de greutate.

• Afectiuni cronice, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea, care pot creste riscul pierderii unei eventuale sarcini.

Afectiuni ale barbatilor pot fi cauze ale infertilitatii secundare.

• Bolile cu transmitere sexuala.

• Anomalii ale spermei: numar redus de spermatozoizi, sperma de o calitate redusa.

• Boli cronice precum obezitate, diabet zaharat, hipertensiune.

• Varsta inaintata (mai mare de 40 de ani).

• Consumul de alcool si fumatul.

Daca va doriti o surioara sau un fratior pentru copilasul pe care il aveti deja, iar momentul se lasa asteptat mai mult decat ati sperat, nu mai amanati vizita la medicul specialist.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.


Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.