35,6% dintre respondentii studiului ‘Impactul psihologic al pandemiei COVID-19 in populatia supusa autoizolarii/ carantinei’, publicat pe site-ul Spitalului Militar Central ‘Carol Davila’, considera ca nivelul de stres asociat regimului de carantina/autoizolare este unul moderat.
7% dintre cei care au raspuns chestionarului au considerat ca fiind insuportabil nivelul de stres indus de (auto)izolare/carantina iar 10,6% ca fiind nesemnificativ.
Potrivit studiului, cei aflati in izolare au continuat sa comunice cu apropiatii cu ajutorul telefonului (44,5%), prin retelele de socializare pe telefonul mobil (43,5%) sau pe alte mijloace electronice (laptop/tableta/desktop) (10,1%).
Cei mai multi s-au informat in legatura cu pandemia COVID-19 de pe Internet (site-uri oficiale) (57,5%) sau televiziune (31,3%).
De altfel, multi respondenti au spus ca petrec zilnic maxim o ora pentru a se informa in legatura cu pandemia COVID-19 (71%), in timp ce 25% petrec intre una si 5 ore pe zi in acest scop.
Datele referitoare la efectul (auto)izolarii si al carantinei in planul functionarii cotidiene si in cel al starii de sanatate mentala au fost culese prin intermediul unui chestionar online care a putut fi completat de respondenti in perioada 21.03 – 20.04.2020. Timp de o luna au fost colectate 941 de raspunsuri la chestionarul online, iar raspunsurile au fost analizate dupa primele doua saptamani si la finalul perioadei de completare.
Chestionarul intitulat ‘Impactul psihologic al pandemiei Covid-19 in populatia supusa autoizolarii/ carantinei’ a continut 34 de intrebari cu un timp de completare de 10-15 minute. Au fost luate in calcul raspunsurile complete, ale persoanelor care au completat 100% intrebarile.
Respondentii au fost adulti (81,5%), varstnici (17,5%) si adolescenti (1%), provenind din mediul urban (86%) sau rural (14%), atat din Romania (97,3%), cat si din diaspora (Marea Britanie, Germania, Austria, Canada, Republica Moldova, Tunisia, Belgia, Cehia, Spania, Cipru, Portugalia, Italia si SUA – 2,7%).
Etichete: impact psihologic carantina, impact psihologic izolare, stres autoizolare, epidemie coronavirus romania